28 / 04 / 2024

Fikirtepe kentsel dönüşümden sonra nasıl olacak?

Fikirtepe kentsel dönüşümden sonra nasıl olacak?

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinin tamamlanmasıyla nasıl bir kent haline gelecek? Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi’nde hangi detaylar var? Fikirtepe’de konutlar, ticari alanlar ve parklar – bahçeler nasıl olacak? Fikirtepe’de ulaşım nasıl tasarlandı?



Fikirtepe kentsel dönüşümden sonra nasıl olacak?


Fikirtepe kentsel dönüşüm kapsamında hazırlanan “Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi”, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yatırımcı ve tasarımcıların Aralık 2013’te biraraya gelerek başlattıkları çalışma sonucu ortaya çıktı.

  

Birinci aşamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yatırımcılar ve tasarımcılar biraraya gelerek, onaylı İmar Planı, hazırlanmış mimari projeleri de dikkate alarak kentsel tasarım çerçeve ilkelerini tartıştılar.


İkinci aşamanın ürünü olacak olan kentsel tasarım projesi ve rehberi ise tüm tasarımcıların projelerinin bu çalışma ile ortak çalışması olacak.



Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi nasıl çizildi?


Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesinin planlama ve uygulama olmak üzere iki aşamalı programının ilk aşama çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından yürütüldü. 


Proje alanına ilişkin 1/1000 ölçekli imar planı 2011 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlandı. 2013 yılında ise Fikirtepe, Bakanlık tarafından Afet Riskli Alan ilan edilerek, yeni plan bu kez Bakanlık tarafından onaylandı. Onaylı plan, tasarım ilkeleri ile uygulama kodlarını kentsel tasarım projesi aşamasına bıraktı.


Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi; kentsel tasarım projesinin özellikle yatırımcı ve tasarımcılar ile birlikte katılımcı ortamlarda hazırlanması için tasarım ilkelerinin belirlenmesini amaçlıyor.


Bu ilkeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, yatırımcılar, mülk sahipleri ve tasarımcılar ve sivil toplum örgütlerinin görüş ve önerilerinin alındığı bir tartışma ortamının ürünü olacak.


Kentsel Tasarım Rehberi, iki aşamada sonuçlandırılacak;


Birinci aşama, yatırımcılar ve tasarımcılar ile Bakanlık yetkililerinin biraraya geldiği ortamlarda karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı süreç oldu. Bu çalışma 3 aylık sürecin taslak stratejik çerçeve ürünü.


İkinci aşama ise yapılmış tasarımlar ile rehberde önerilen ilkelerde tarafların uzlaşması sonucunda ortaya çıkacak yeni tasarım ilkeleri ve kodlarının ortaya konulacağı son ürün yani kentsel tasarım projeleri olacak.


Çalışma, onaylı imar planını dikkate alarak, yaşama ve çalışma alanı birlikteliği vizyonu olan projenin; yaşayan sokak, bizim mahalle, uyumlu yapılar ve temel yaklaşımları içinde ele alındı.



Fikirtepe kentsel dönüşümden sonra nasıl olacak?



Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi için yapılan toplantılar!


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yatırımcılar ve tasarımcılar ile KCAP, Kentsel Strateji ortak ürünü olan  Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi’nin oluşturulması için ilk toplantı 31 Ekim 2013 tarihinde Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nde, ikinci toplantı yüzde 100 anlaşma yapan yatırımcılar ve projesi hazır tasarımcılar ile 11 Kasım 2013 tarihinde ve üçüncü toplantı 12 Kasım 2013 tarihinde karakter bölgelerine göre tasarımcıların tümü ile yapıldı.



Fikirtepe Kentsel Tasarım Çerçevesi’nin detayları!


Fikirtepe kentsel dönüşüm projesininin sayısal anlatımı için tıklayın!


Fikirtepe’nin kentsel dokusu ve ızgara planı için tıklayın!


Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinin temel kriterleri için tıklayın!


Yeni Fikirtepe nasıl tasarlandı? Tıklayın ve öğrenin!


Yeni Fikirtepe konut bölgesi nasıl olacak? Tıklayın ve öğrenin!


Yeni Fikirtepe yapısal çeşitliliğe sahip konut bölgesi nasıl olacak? Tıklayın ve öğrenin!


Yeni Fikirtepe kamusal alanları nasıl olacak? Tıklayın ve öğrenin!


Yeni Fikirtepe merkez ve ticaret alanları nasıl olacak? Tıklayın ve öğrenin!


Yeni Fikirtepe ticari alanları nasıl olacak? Tıklayın ve öğrenin!


Fikirtepe'de ulaşım böyle olacak!


Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinde yapılaşma kodları için tıklayın!


Fikirtepe stratejik planlama ilkeleri!


Fikirtepe kentsel dönüşüm projesi 1/1000 ölçekli imar planı!


Geri Dön