27 / 04 / 2024

Fikirtepe zirvesinden acele kamulaştırma kararı çıktı!

Fikirtepe zirvesinden acele kamulaştırma kararı çıktı!

Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü'nde yapılan Fikirtepe zirvesinde mutlu son... Zirvede varılan acele kamulaştırma kararı ne demek? Fikirtepe gündemli toplantıya kimler katıldı? Toplantı neden alkışlarla sona erdi? İşte detaylar...



Fikirtepe zirvesinden acele kamulaştırma kararı çıktı!

Fikirtepe kentsel dönüşüm projesinin uygulamasında yaşanan sıkıntıların aşılması için bugün İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantı az önce sona erdi. Yaklaşık 2 saat süren Fikirtepe zirvesinden 'acele kamulaştırma kararı' çıktı. Peki bu ne demek?.. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Yaşar Güvenç'in ev sahipliğinde düzenlenen Fikirtepe zirvesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan müsteşar ve yardımcıları düzeyinde bir katılım oldu. Zirveye, Ankara'dan gelen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen'in açıklamaları damgasını vurdu.   


Fikirtepe zirvesinden acele kamulaştırma kararı çıktı!



Fikirtepe'de acil kamulaştırma ne demek?


Gürgen, Fikirtepe'deki sorunların çözümü için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Kentsel Dönüşüm Kanunu'ndaki 2/3 çoğunluk uygulamasının hızlı bir şekilde uygulanacağını açıkladı. Fikirtepe'de 2/3 kuralının uygulanması için kesin talimat 1 hafta içinde kağıda dökülecek. 

Gürgen'in bu açıklaması, toplantıya katılan Fikirtepe'de proje inşa etmek isteyen 32 müteahhit, İstanbul Tapu ve Kadastro Dairesi yönetimi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri İstanbul Müdürlüğü yönetimi, Fikirtepe halkını temsilen orada bulunan ve bölge halkının 2 yıldır yaşadığı sıkıntıları yetkililerle paylaşan Fikirtepe Dumlupınar, Eğitim ve Merpenköy Mahalleleri (FİDEM) Derneği yöneticileri tarafından ayakta alkışlandı.

Zirveye katılanlar tarafından "acele kamulaştırma kararı" olarak yorumlanan bu açıklama ile Fikirtepe'de sözleşmesi imzalanmayan yerler satışa çıkarılacak. İkna yoluyla anlaşılmıyorsa, 2/3 çoğunluğu hızlı biçimde uygulanacak. 


Tapuda terk ve ruhsat sorunu çözüldü mü?


Zirveden çıkan bir diğer karar ise Fikirtepe kentsel dönüşüm projesini durma noktasına getiren ruhsat ve tapuda terk karmaşası oldu... 

Toplantıda alınan kararlara göre bundan sonra ruhsatlar hızlı bir şekilde verilecek, imzası biten firmanın hem tapusu hem ruhsatı verilecek.

Tapuda terk olayı da bu toplantı ile sonuca kavuştu bundan sonra kamuya terkler, Hazine'ye yapılacak...

FİDEM, zirvenin sonuçlarını Fikirtepe halkı ile paylaşmak amacıyla bu akşam dernek binasında bir toplantı düzenleyecek.


FİDEM Zirvenin ardından bu açıklamayı yaptı;


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarı ile Fikirtepe’de sözleşme yapan firmalarla yaptığı toplantı sonucu alınan kararlar:

10.05.2014 tarihinde bakanlık il müdürülüğü binasında bakanlık müsteşarı, müsteşar yardımcısı, alt yapı ve kentsel dönüşüm müdürü, bakanlık genel müdürü ve yardımcıları, İstanbul il müdürü ve yardımcıları, tapu kadastro müdürleri, Fikirtepe’ye giren tüm firma temsilcileri ve Fidem derneği yönetim kurulu ve avukatlarının katılımı ile yapılan toplantı sonucunda olumlu neticeler alınmıştır.  Toplantıda firmalar ve Fidem derneği adalarda yaşanan sorunları bir rapor olarak yetkililere sundular. 

Sonuç;

1. 2/3 yasası görüşülerek bakanlık tarafından Fikirtepe’de sözleşme yapmayanlara müteahhitler lehine acil kamulaştırma kararı alındı ve alınan bu kararın 1 haftaya kadar bakanlık tarafından açıklanması bekleniyor.  Yani, müteahhitler ile anlaşma yapmayan 2/3 çoğunluğun dışında kalan mülk sahiplerinin yerleri istimlak edilerek diğer hissedarların sözleşme koşullarına eşit şekilde müteahhit firmalar ile sözleşme yapılarak başlatılmamış olan inşaatların hızlıca başlamasını sağlıyor.

2. Yüksek harçlar, afet bölgesinden dolayı en düşük seviyeye göre ayarlandı.

3. Terk alanları kamuya bırakıldı. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne tebligat gönderildi.

4. Bir adada birden fazla firma olması durumunda firmaların kendi aralarında anlaşması konusunda mutabakata varıldı.

5. Projelerini eksiksiz olarak il müdürlüğüne veren firmaların rahatlıkla ruhsat alabilecekleri şekilde teknik eleman donanımının oluşturulduğu bilgileri toplantıya katılan müteahhit firmalara bildirildi. 


Çıkan sonuca göre yetkili kurumlar Fikirtepe’deki belirsizliğin önünü açmak için gerekli karaları almıştır. Bu kurumlar yoğun bir şekilde koordineli bir şekilde Fikirtepe’deki tüm sorunların çözümü için çalışacaklardır.


Fidem olarak; Fikirtepe halkı adına Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce’ye ve toplantıda bizzat bulunan müsteşar Mustafa Öztürk, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Çevre Şehircilik Genel Müdürü Vedat Dülger’e ve diğer ilgili yetkililere bu kararlardan dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz.


Emre Kulcanay / Emlakkulisi.com



Geri Dön