28 / 12 / 2024

Fikirtepe'de ada ada son durum!

Fikirtepe'de ada ada son durum!

Kentsel dönüşüm denildiğinde akla ilk gelen yerlerden olan Fikirtepe'de neler oluyor? İşte Fikirtepe'de ada ada son durum...




Kentsel dönüşüm denildiğinde akla ilk gelen yerlerden olan Fikirtepe'de vatandaşlar neler oluyor? Sözcü gazetesi bölgedesi inşaatların tamamlanamamasından dolayı yeni evlerine geçemeyenlere kira yardımı da ödenmediği iddia edildi. Mağdurlar son olarak bakanlığa gidip dilekçe verdi. 2011  tarihinden bu yana ortada olan sorunun çözümü için Bakanlık aracı olacağını açıkladı. Sozcu.com.tr de proje proje Fikirtepe'deki son durumu bir harita ile anlattı.

Fikirtepe de ada ada son durum!


Beklenen büyük İstanbul depremi bazı bölgelerde kentsel dönüşümü zorunlu hale getiriyor. Bu bölgelerin en başında da Fikirtepe geliyor. 2010 yılından bu yana kentsel dönüşüm süreci devam eden Fikirtepe'de, işler yolunda gitmiyor.

 

Geri dönüşüm sürecinde bir çok vatandaş mağdur oldu. Evlerini satıp kiraya çıkan vatandaşlar şu günlerde zor zamanlar geçiriyor. Çünkü inşaat projelerinde çalışmalar da yavaşladı. Bölgenin son mağdurları ise Kurtlar Vadisi’nin yapımcısı Raci Şaşmaz’ın Pana yapı şirketi ile anlaşan aileler oldu.

 

Fikirtepe de ada ada son durum!


BAKANLIK DEVREYE GİRDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bir otelde gerçekleştirilen ‘Kentsel Tasarım Semineri'nde konuştu. Özhaseki, “Deprem riski altında olduğumuz bu ülkede kentsel dönüşüm çok hızlı gitmiyor. 1 milyon 200 bin civarında karar almışız ancak yıkabildiğimiz , yeniden inşa etmeye başladığımız yarısıdır. 5 sene içerisinde bu sayı çok düşük geliyor bize. İkincisi hatalar zinciri üst üste gidiyor. Kanun yazıcılar hiçbir boşluk bırakmamalarına rağmen doğruyu yazmak adına çabalıyorlar. Ama karşı tarafta bir grup var. Oradaki boşluktan hamle yapmaya çalışıyor. Kentsel dönüşüm bazı yerlerde rantsal dönüşüme dönüyor. Bütün bunlara mani olacağımız bir uygulama lazım” dedi.


Bakan Özhaseki sözlerine şu şekilde devam etti: “Aslında Fikirtepe diye bir örnek var. Bizim bu konuyla ilgili ne kadar düşünen arkadaşımız varsa, akademisyenimiz varsa gitseler inceleseler ciltler dolusu kitap çıkarırlar. Bakanlık olarak gittik şimdi müteahhitliğe başlıyoruz. Çözüm ortağı olarak girip vatandaşın mağduriyetini engellemeye çalışıyoruz. Manzara hoşumuza gidiyor mu gitmiyor ama bir sıkıntı var. Çamur deryası haline gelmiş kurutmaya, temizlemeye uğraşıyoruz. Belediyeler etrafında da bir sıkıntı var. Planlar yapılırken şöyle bakıyorlar, ‘bir emsal var, bunu iki yapayım hatta iki buçuk yapayım, birini müteahhide, biri vatandaşa, yarısı da bana.' Bir deriden birkaç tane post çıkmaz.”


Geri Dön