19 / 05 / 2024

Fikirtepe'de eksik arsa metrajları gündemden düşürülmeye mi çalışılıyor?

Fikirtepe'de eksik arsa metrajları gündemden düşürülmeye mi çalışılıyor?

Yapılan hukuksuz ve yanlış işlemler ile ilgili iddialar vatandaşın kafa karışıklığının devam etmesine sebep oluyor. Firmaların ve yetkililerin tüm bu iddialara karşı şeffaf ve doyurucu bir şekilde durumu aydınlatıcı açıklama yapmaları gerekmektedir.



Yapılan hukuksuz ve yanlış işlemler ile ilgili iddialar vatandaşın kafa karışıklığının devam etmesine sebep oluyor. Firmaların ve yetkililerin tüm bu iddialara karşı şeffaf ve doyurucu bir şekilde durumu aydınlatıcı açıklama yapmaları gerekmektedir. Vatandaşların beklentileri bu yönde oluşurken bazı firmaların, eksik arsa metrajları hakkındaki iddiaları gündemden düşürme ve vatandaşları yanlış yönlendirme amaçlı yapılan algı oluşturma girişimleri ve PR çalışmaları dikkatlerden kaçmıyor. Ve maalesef vatandaşın aleyhine olduğu görülen bu tarz bir durumda bile firma, makam savunuculuğu da dahil, PR ve algı oluşturma işlemlerinde bile kullanılanların yine bazı Fikirtepelilerin olması dikkatlerden kaçmamaktadır.


Bazı inşaat firmalarının ve yetkililerin yaptığı usulsüz işlemler FİKENTDER DERNEĞİ Hukuk Biriminin takibinde 


Fikirtepe Müteahitler Platformu'nun kurucularından ve başını çeken firmalardan birisi ve/veya yetkililerin yaptığı yanlış işlemle alakalı iddiaları içeren, basında ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran ''kayıp metraj, Fikirtepeliler Şokta'' haberiyle ilgili yeni gelişmeleri FİKİRTEPEHABER.com olarak takip ediyoruz.


Ulusal basınında dikkatini çeken bu haberle ilgili Fikirtepe'de herkes neler oluyor, derken Vatandaşların iddiaları ve şikayetleri üzerine FİKENTDER ''Fikirtepe ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Derneği'' Başkanı Yasin BEKTAŞ yaptığı açıklamada,  FİKENTDER DERNEĞİ Hukuk Birimi' nin konuyu yakın takibe aldığını duyurdu. 


Bektaş FİKENTDER DERNEĞİ olarak, Tevhid ve kesinti yapılmış olan tüm ada ve firmalardan belgeleriyle beraber net bilgi talebinde bulunduklarını, bilgi talebine olumlu veya olumsuz yaklaşan tüm ada ve firmaların şeffaflık ilkesi gereği FİKİRTEPEHABER.com aracılığıyla da kamuoyuna deklare edileceğini söyledi.


Bektaş, konunun önemine değinirken özellikle , yol terkleri haricinde net parsel alanlarından ek % 25 kesinti ve yine ilave ek olarak daha fazladan yapılan bir kesintinin amacını aştığını düşünüyoruz dedi. Bektaş yapılan böylesi bir işlemi yanlış bulduklarını zaten 134 Hektarlık Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Bölgesinin geneline vurduğumuzda, kesin bilgiler olmamakla beraber neredeyse 134 hektarlık bölgenin yarısının, hatta daha fazlasının devletleştirildiğini, zaten hisse taputan 18 uygulaması sonrası yapılan parselizasyon işleminde verilen müstakil tapulandırmada da ciddi kesintilerin yapıldığı göz önüne alındığında vatandaştan yapılan kesintiler toplamının daha iyi anlaşılacağını belirtti. 


Açıklamasının devamında Bektaş, Bu durumun vatandaşı tek katlı müstakil, bireysel yapılandırmalardan soyutladığını belirterek , devlet baskısıyla vatandaşları gökdelen tarzlı, biraz daha değerli ama ruhsuz, komşuluk ilişkileri olmayan betonerme yığınlarının içerisine hapsedilmesi anlamna geldiğini söyledi. Bektaş, '' Daha absürt bir görüş ve bu uygulamanın akıbeti açısından söyleyebileceğimiz, kısaca toprak bakımından şehir merkezindeki mali gücü düşük olan vatandaşların, bu dayatma uygulama ile MERKEZLERDE mülksüzleştirilmesi ve eline geçen bir miktar parayla kenar mahallelere itelenmesi gibi bir sonucun kaçınılmaz olduğu görülmektedir. Çünkü birçok Fikirtepelinin daha şimdiden memleketlerine göçtüklerine ve kalan bir çoklarının da ev, bark ve arsalarını mecburiytten satıp eski komşuluklarını ve anılarını terk ederek meçhule yelken açtıklarına şahit oluyoruz,'' dedi.


Vatandaşlardan FİKİRTEPEHABER.com' a ulaşan birçok sorudan bazılarını sizler için yayınlıyor ve cevaplarını yetkili firma ve makamlardan bekliyoruz ...


* Fazladan kesilen metrajlar'ın kanuni dayanağı nedir? 


* Fikirtepe'de ki yanlış işlem yaptığı iddia edilen bazı firmalar ve bakanlık, belediye yetkilileri bu konu hakkında neden yapılan kesintileri net bir şekilde kamuoyuna duyurmuyorlar ?


* İddialara konu olan bu kesintilerin kanuniliği nedir ve ne amaçla kullanılacaklar ? Firma veya yekililer iddia edilen bu yanlışı görüp düzeltecek mi, yoksa bilinçli bir girişim mi var !? İBB bu işin neresinde ?


* Amacı inşaat yapmak olması gereken müteahit firmalarının yanıltma, kandırma iddialı taktikleri ile Fikirtepe'de amaçları ne olabilir?


* Bakanlık bürokratlarının da yönlendirmesi ile kurulduğu iddia edilen Fikirtepe Müteahitler Platformu veya Derneği bu tür yanlış işlemleri kamufle etmek veya resmileştirilmesi için bazı firmalar ve yetkililer açısından bir basamak olarak mı kullanılıyor ? 


* İddialara konu olan ada da faaliyet gösteren inşaat firması aynı zamanda Fikirtepe Müteahitler Platformunun kuruluşunda da başı çekenlerden birisi ..!


* Fikirtepe'de Vatandaşın farkına varmadan imzaladığı sözleşmelerden dolayı uğradığı mağduriyetlikler nasıl giderilecek, emsal hakkının veriliyor olması normalden daha fazla kesinti yapılmasını haklı çıkarabilir mi?


* Fikirtepe Plan Notlarında da belirtildiği gibi, % 25 terk alanlarının amacı içerisinde bulunan dini ve sosyal tesis yapımı bulunmasına, bazı adalardaki dini tesis alanlarının özel mülkiyet olarak görülüp, firma ile kat karşılığı inşaat yapım anlaşmasının imzalanması nasıl izah edilir ?


* Vatandaşın arsa payı yeşil alan ve diğer sosyal alan olarak terki gerekirken vatandaşın imzaladığı metrajın ufaltılarak emsalin denk getirilmesi karşısında ayrılan diğer parseller kime veya hangi amaca tahsis edilecek? Bu işlemler kanuni midir? 


* Mevcut dini tesislerin arsalarının emsal kullanım hakları ne olacak ?

FİKİRTEPEHABER.com olarak firma yöneticilerinin ve yetkililerin el altından bazı Fikirtepelileri de kullanarak PR, algı çalışması yapmak yerine acil olarak bu konu hakkında kamuoyunu aydınlatıcı sözlü veya yazılı bir açıklama yapmasını bekliyoruz !


Fikirtepe'de yapıldığı söylenen ve yapılması gereken uygulama !!!

FİKENTDER DERNEĞİ tarafından yapılan açıklamada, Fikirtepe Plan Notlarında da bahsedildiği gibi ada bazlı çalışmalarda yollar Belediyeye '' İBB'' kalacak ve adanın tevhidinde dahi bu yollardan yeniden yapılacak projelerde kullanılması gerektiği takdirde kullanılmak üzere ve haricinde vatandaşa emsal dahil hiç bir hak verilmeyecek. Bunun haricinde madde 29' da da yazıldığı gibi yol metrajı çıkartıldıktan sonra kalan net parsel metrajları toplamı tevhidinden % 25 donatı alanı, sosyal ve dini tesisler ile gerekli kanuni birimler için gerekli mekanların yapımı amacıyla terk edilmesi haricinde başkaca hiç bir terk ve kesinti işleminin yapılmayacağı yönündeydi.


Fikirtepe Plan Notlarında %25 mecburi ve bedelsiz terkle ilgili 29. Madde içeriği

Madde 29 - Konut, Ticaret ve Ticaret+Konut olarak belirlenen alanlarda net parsel alanları toplamının yüzde 25′i kadar donatı alanı ayrılacaktır. Ayrıca; bu planın onay tarihinden önceki imar planlarında yol alanı olarak ayrılıp, bu plan ile ada içerisinde kalıp da, yapılaşmaya konu edilen yollar var ise kapanan bu yollar toplamı kadar alan ilave donatı alanı olarak ayrılacaktır. “Bu alanlar park, yeşil alan, kreş, anaokulu, ilköğretin, dini tesis, sağlık tesisi, spor tesisi alanı, sosyal ve kültürel tesisi alanı, genel açık otopark vb. olarak kullanılacaktır.” 



FİKİRTEPE HABER 


Geri Dön