Fikirtepe'de müteahhitler de vatandaş da mağdur!
Fikirtepe’de, 1 milyon 400 bin metrekarelik alan üzerinde başlatılan Kentsel Dönüşüm çalışmaları, aşılamayan sorunlar nedeniyle durma noktasına geldi, vatandaş isyan etti...
1 milyon 400 bin metrekarelik bir alanda başlatılan dönüşüm çalışmaları, çözülemeyen sorunlar nedeniyle yavaş ilerliyor. Müteahhitlik firmasıyla anlaşamadığı için çevredeki evler yıkılmasına rağmen oturduğu binayı yıktırmayan A.D. isimli vatandaşa ait eve son kepçe vuruldu.
Çalışmayı yerinde inceleyen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Fikirtepe’ye gerekli hassasiyeti göstermediğini belirtirken, Fikirtepeli vatandaşlar harabeye dönüşen semtin madde bağımlılarına ve uyuşturucu satıcılarına mesken olduğunu söyledi.
“FİKİRTEPE SURİYE’DEKİ KAMPLARA DÖNDÜ”
Fikirtepe’de, 4 yıldır kentsel dönüşüm sürecinin devam ettiğini belirten Kadıköy Belediye Başkanı Akyurt Nuhoğlu, “Buradaki vatandaş perişan. Burası Suriye’deki kamplara döndü. Bakanın, müsteşarın, kentsel tasarım müdürünün gelip burada başında kalması gerekiyor. Onların burada olmadıklarından dolayı bu sorun çözülmüyor. Bu yer iki yıldır bu halde duruyor” şeklinde konuştu.
“KADIKÖY’ÜN YASAL HİÇBİR YETKİSİ YOK”
Fikirtepe’nin kentsel dönüşümünde Kadıköy Belediyesi’nin yasal olarak bir yetkisi olmadığını söyleyen Nuhoğlu, şunları söyledi: “Ankara, bunu yaşamıyor, hissetmiyor, duymuyor. Kadıköy Belediyesi’nin şuanda yasal olarak hiçbir yetkisi yok. Bir ilçe belediyesi var, bu ilçe belediyesi ne işe yarıyor. Yasal olarak hiçbir sürecinde yokuz. Burada 1 milyon 400 bin metrekareye yakın bir alan var. Bu alanın çok iyi bir şekilde planlanması gerekiyordu. Yerel yönetimde farklı siyasi kimlikler olabilir, farklı bakış açıları olabilir ama yereldeki sorunlar ortak. Birlikte beraber çözülmek zorunda. Burada yaşayan binlerce insan var. Çok ciddi mağduriyet var ve çözülmüyor. Süreç, hep beraber aynı masaya oturulursa hızlandırılır. Biz Kadıköy Belediyesi olarak bu sürecin hızlandırılmasıyla ilgili ne yapılması gerekiyorsa sonuna kadar yapacağız.”
“FİKİRTEPE SAHİPSİZ BIRAKILDI”
Dönüşüm kapsamında evlerini terk eden vatandaşların mağdur olduğunu belirten Akyurt Nuhoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dönüşümü insanlar için yapmıyor muyuz? O insanlar sersefil bütün ilçelere dağıldı. Burada kiralar da yüksek seviyede arttı. Burada proje yarım yamalak bir şekilde başladı. 1 milyon 400 bin dönümlük alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir tek bürosu yok. Sorun bu. Kısa sürede burada bir büro oluşturulsa, buraya ait görevliler belli olup, sadece burayla ilgilenseler eminim bu projeler 3-4 ay içerisinde çok ciddi şekilde harekete geçer. Burada 52’ye yakın ada var. Özü itibariyle müthiş bir sahipsizlik var.”
HAK SAHİPLERİ DE, MÜTEAHHİTLER DE MAĞDUR OLDU
Aykurt Nuhoğlu, sürecin uzamasıyla müteahhitlerin evlerinden çıkan vatandaşların kiralarını ödemekte güçlük çektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Müteahhitle vatandaşlar arasındaki sözleşme özel bir sözleşme. O sözleşmeye yasal olarak bizim karışmak ve müdahale etme hakkımız yok. Buranın kuruluşu kamu eliyle olması gerekiyordu. Vatandaşlarla müteahhitlerin karşılıklı bırakılmaması gerekiyordu. Kamunun çözmesi gerekiyordu. Elbette 4 sene uzadığı zaman müteahhitler de bir bütçeyle kira ödüyorlar, ödeyemeyecek duruma gelebilirler. Yani öngörülemeyen bir maliyet ortaya çıkıyor.”
Nuhoğlu, Fikirtepe’de yaklaşık 30 bin konutun inşa edileceğini söyledi.
“KADIKÖY ŞANTİYEYE DÖNDÜ”
Bağdat Caddesi civarında, kentsel dönüşüm çalışmalarının yapıldığını ifade eden Başkan Nuhoğlu, “İki sene önce bir yönetmelik çıktı. Bu yönetmelik yüzde 20 civarında bir artış sağladı. O artışla beraber zaten yapılar eski yapı olduğu için hızlı bir şekilde yenileniyor. Şuan bine yakın inşaat var. Kadıköy şantiyeye döndü” diye konuştu.
Kadıköy Belediye Başkanı Akyurt Nuhoğlu, çalışmaların uzamasıyla birlikte dönüşümün insanlar üzerinde ciddi anlamda sosyal rahatsızlıklar oluşturduğunu söyledi.
“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI, ÇILDIRMAK ÜZEREYİZ”
Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Ahmet Gediz, Fikirtepeli vatandaşların ciddi sorunlar yaşadığını belirterek, “Buradaki mağduriyeti kelimelerle anlatamayız. Artık bıçak kemiğe dayandı. Devlet eliyle fakir duruma düşürüldük. Fikirtepe halkı yokluğa mahkum edildi. Burada kiracılar gitti. Kirayla geçinen ev sahipleri mağdur oldu. Esnaf bitti. Yeter artık, çıldırmak üzereyiz” şeklinde konuştu. Yıkılan evlerde uyuşturucu bağımlılarının kaldığını belirten Gediz, “Erkek halimizle buradan geçerken tedirgin oluyoruz. Burada her türlü rezillik var” dedi.
“PİSLİĞİN İÇİNDE YAŞIYORUZ”
Fikirtepe’de, 25 yıldır yaşadığını belirten Yıldız Karakuş da, “3 senedir biz burada pisliğin içinde yaşıyoruz. Gece dışarıya çıkamıyoruz, korkuyoruz. İstanbul’un göbeğinde yaşıyoruz ama şu halimize bakın” şeklinde konuştu.
Milliyet