09 / 01 / 2025

Filli Boya CERN'e yolculuk yaptı!

Filli Boya CERN'e yolculuk yaptı!

Ülkemizde renk trendlerinin öncüsü Filli Boya, rengin gerçekte ne olduğunu anlamak ve nasıl oluştuğunu izlemek için bilimsel bir yolculuğa çıktı. Tüm dünyada bilimin merkezi olarak kabul gören Avrupa Parçacık Fiziği Laboratuvarı / CERN’e düzenlenen bu ça



''Filli Boya Coloration'' adı altında iki yıldır devam eden projeyle dünyadaki renk eğilimlerini yakından takip eden Filli Boya, uluslararası alanda başarıları olan trendsetter ve tasarımcılarla iş birliği yapıyor, geleceğin renklerini yaşam alanlarına taşıyor. Tüm bunları yaparken renk kavramını bilimsel boyutta da ele alınması gerektiğine inanan Filli Boya, bu kez bilimin merkezine yani, İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan, ‘dünyanın oluşumu, maddenin yapısı’ gibi birçok bilimsel konuya ilişkin araştırmalara imza atan CERN’ e yaptığı ziyaretle bu yolculuğa devam ediyor.


“Renk ve görme arasında nasıl bir ilişki var? Gerçekte renkler var mı, yoksa onlar yalnızca gözümüze yansıyan farklı ışık dalgaları mı?”  gibi sorulara yanıt arandığı bu seyahatte, CERN’de görev alan, aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fizik bölüm başkanı da olan Türk bilim adamı Kerem Cankoçak, moderatör kimliğiyle Filli Boya’ya eşlik etti.


Bu yolculukta, laboratuar ortamında renk ve görme kabiliyeti incelenirken, insana ve evrene dair birçok bilgi de edinilmeye çalışıldı.


Işık Yoksa Renk De Yok!


Türk bilim adamı Kerem Cankoçak’ın yaptığı sunumlarda; ışık, görme, parçacık gibi rengin oluşmasını sağlayan unsurlara değinildi. Sunumlarda, bilim tarihinde renkler üzerine yapılan araştırmalara yer verilirken, ışığın doğası da tarif edildi. Rengin oluşması için ilk koşul olan ışık dalgaları tanıtılırken, ışığın görme üzerindeki etkisinden bahsedildi. Kuantum fiziğinin tüm bu çalışmalara yaptığı katkılardan da söz edildiği sunumlarda,  ışık olmadan rengin varlığının söz konusu dahi olmadığı gerçeği irdelendi.


“Renk Bazen Bir İllüzyondur”


Gördüğünüz renk etrafındaki renklere göre  de değişir. Beyazın yanındaki pembe yeşilin yanındaki pembeye göre daha açık renkli görünür. Bunun nedeni nesneyi çevresine göre tanımlayan “lateral inhibisyondur diyen Cankoçak, Dünyanın iki farklı yerinde yaşayan insanların da bazen aynı rengi farklı gördüğüne dikkat çekti.


Betek Pazarlama Direktörü Gülay Dindoruk bu çalışmayla ilgili olarak şunları söyledi:  “ Renk otoritesi kimliğimizle rengin bilimsel anlamdaki varlığını inceledik. Sektördeki lider tavrımızın bir sorumluluğu olarak bu tür vizyoner çalışmaları yapmamızı gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca bu çalışmalar bizi fazlasıyla heyecanlandırıyor, yaptığımız işe dair yeni yaklaşımlar geliştirmemize neden oluyor. Bu sebeple renk konusundaki bilimsel çalışmaları izlemeye devam edeceğiz.” 


Projenin olgunlaşma aşamasında görev alan Filli Boya Kurumsal İletişim ve Halkla İlişkiler Müdürü Selda Uzun ise bu renkli yolculuk için şu yorumda bulundu: “Filli Boya olarak, hayata geçirdiğimiz Coloration projemizle dünyadaki renk trendlerini yakından takip edip uluslararası alanda trendsetterlarla / tasarımcılarla işbirliği yapıyoruz. Yaşam alanlarına geleceğin renklerini, renk eğilimlerini taşıyor, oluşturduğumuz bu  değeri paylaşıyoruz. Tüm bunları yaparken renk konusunun bilimsel yanıyla da ilgilenmek, en son gelişmeleri, araştırmaları dünyanın bilim merkezinde yerinden takip etmek arzusuyla böyle bir yolculuğa çıktık.’’ dedi. 


Geri Dön