28 / 04 / 2024

Filli Boya'dan Daha İyi Bir Dünya projesi!

Filli Boya'dan Daha İyi Bir Dünya projesi!

Filli Boya Yalıtım ve WWF Türkiye yıllık 25 milyon ton sera gazı emisyonunu azaltmak için Türkiye'yi dolaşıyor



Capatect ve Filli Boya Yalıtım 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü, WWF-Türkiye işbirliği ile enerji ihtiyaçlarının azaltılması, tüketimin kontrol altına alınması ve hepimizin faydalandığı çevreyi korunmak için başlattığı doğa dostu “Daha İyi Bir Dünya” projesi ile kutluyor.

Hava, toprak ve su kirliliği… Enerji sorunları, termik ve nükleer santraller ve  atıkları... Küresel ısınma ve iklim değişikliği... Seller, fırtınalar ve eriyen buz dağları...

Topraklarımızı, ormanlarımızı tahrip etmeye, doğal kaynaklarımızı şu andaki hızda tüketmeye devam edersek, küresel ısınma ve çevreye verdiğimiz tahribatlar geri dönülemez noktalara ulaşacak. Çocuklarımızın, torunlarımızın, yani gelecek nesillerimizin en temel ihtiyaçlarını karşılama, hatta yaşama olanaklarının bile ellerinden alınmasına neden olacağız.

Çevre kirliliği ve İklim değişikliği ile mücadelede karar vericilerin ve iş dünyasının atması gereken adımların yanı sıra bizlerinde önemli görevleri bulunuyor ve bireylerin Karbon Ayak İzleri’ni azaltmaları gerekiyor.

‘’Isı Yalıtımı’’ çevre kirliliği ile mücadelenin anahtarı

Hayatımızdaki en önde gelen ihtiyaçlarımız başında ‘’ısınma’’ gelmektedir. Ülke olarak yaşadığımız konutlarda sadece ısınmak amacıyla bir yılda 15 Milyar $ değerinde enerji tüketiyoruz. Harcadığımız bu enerjinin ise yarısından fazlası yalıtımsız duvarlar üzerinden ısı iletimiyle kayboluyor ve israf oluyor. Gereksiz yere atmosfere salınan baca gazları ise sera gazı emisyonlarını arttırarak çevre kirliliğine neden oluyor.

Ülkemizde 1990 yılında 187 milyon ton karbondioksit eşdeğeri olan sera gazı emisyonları ,2008 yılı itibari ile 366 milyon yona ulaşmış durumdadır.Sadece binalarımıza ısı yalıtımı yaptırarak Türkiye’nin sera gazı emisyonlarını yaklaşık yıllık 25 milyon ton azaltmak mümkündür.Ülkemizdeki tüm binalarımızın yalıtılması ile ısınmadan elde edilecek yıllık emisyon azatlımı 6 Belgrad ormanı büyüklüğündeki bir ormanda yer alan ağaçların ömürleri boyunca depoladıkları sera gazı miktarına, yıllık Türkiye’deki otomobillerin %90’ının ve yıllık 6 kömür santralinin oluşturduğu emisyonların bertaraf edilmesine eşdeğerdir.

Bu kapsamda Capatect ve Filli Boya Yalıtım, WWF-Türkiye işbirliği ile “Daha İyi Bir Dünya” projesini başlattı. Mimarlar ve Mühendisler, yerel yönetimler, apartman yöneticileri ve toplumun her kesiminden bireylerin katılımı ile ilki Konya’da başlayan proje kapsamında; çevre kirliliği ve küresel ısınmanın önlenmesi için neden ısı yalıtımının çok önemli olduğu anlatılıyor. ’’Daha İyi Bir Dünya’’ ya giden yolun ilk ve en önemli temelleri atılıyor.

www.dahaiyibirdunya.org



Geri Dön