Daha İyi Bir Dünya Projesi Isparta'da gerçekleşti!
Filli Boya Yalıtım Grubu –Capatect markası ve WWF Türkiye'nin başlattığı "Daha İyi Bir Dünya" projesinin 4. durağı Isparta oldu. İklim değişikliği ile mücadelede enerji verimliliği ve ısı yalıtımının önemi anlatıldı...
Küresel iklim değişikliği dünyamızı tehdit ediyor. Petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımından açığa çıkan sera gazlarının atmosferde birikmesi iklim değişikliğine neden oluyor. Küresel ölçekte ortalama sıcaklık geçtiğimiz yüzyıl içinde 0,7 °C kadar arttı. 2°C'lik artışın ise gezegenimizi geri dönüşü olmayan felaketlere sürükleyeceği öngörülüyor. Türkiye ise, küresel iklim değişikliğinin etkilerinden en fazla zarar görecek ülkeler arasında yer alıyor. İklim değişikliği Türkiye'yi kuraklık, tarımda ve turizmde gelir kaybı, orman yangınlarında artış, biyolojik çeşitliliğin kaybı olarak etkileyecek.
Tüm bu tehlikelere karşı geç olmadan harekete geçmek adına, Filli Boya Yalıtım Grubu –Capatect markası ve WWF Türkiye, “DAHA İYİ BİR DÜNYA” projesini başlattı. Türkiye’yi adım adım gezerek, iklim değişikliği ve enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratmak, Karbon Ayak İzi’mizi azaltmak için ısı yalıtımı başta olmak üzere alabileceğimiz önlemler hakkında kamuoyunu bilgilendiriyor.
“DAHA İYİ BİR ISPARTA”
Proje kapsamında 2012 yılı içerisinde Konya, Bursa ve Erzurumda yerel yönetimlerin, meslek ve sanayi odalarının ve üniversitelerin işbirliği ile seminerler gerçekleştirildi. Bu seminerlerde hem küresel iklim değişikliğinin küresel ve ulusal ve bölgesel ölçekteki etkileri, hem de alınabilecek önlemler tartışıldı. Konya, Bursa ve Erzurum’dan sonra 4. durak olarak seçilen Isparta’da 29 Kasım 2012 Perşembe günü Isparta Makine Mühendisleri Odası’nda düzenlenen seminerde iklim değişikliği ve enerji verimliliğine odaklanıldı.
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, ENVER Derneği Başkanı Alaattin Erkoç ve Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Şükrü Başdeğirmenci, gerçekleştirdikleri açılış konuşmalarında çevresel öncelikler ve Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını kırmak açılarından enerji verimliliği önlemlerinin önemine değindiler.
4°C’ye Dikkat: Dünya Sizin Dünyanız olmayacak!
WWF-Türkiye İklim ve Enerji sorumlusu Mustafa Özgür Berke, iklim değişikliğinin etkilerinin ülkemizde hali hazırda hissedildiğini, sera gazı emisyonlarındaki artış eğiliminin devam etmesi halinde 2060 yılında ortalama sıcaklıklardaki artışın 4°C’yi aşacağını belirtti.
Senin Binan Kaç CM?
Filli Boya Yalıtım Grubu Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk “Binalarda Enerji Verimliliği ve İyi Uygulama Örnekleri” başlıklı sunumunda “Binalarda doğru ısı yalıtım sistemleri yapılmasının tüm sektör profesyonellerinin sorumluluğu olduğunu” söyledi. Dindoruk doğru yaptıkları ısı yalıtım sistemleri ile Filli Boya olarak son 10 yılda 590 milyon m3 doğalgaz 600 Milyon TL tasarruf 1.26 Milyon ton daha az karbonsalımı gerçekleşmesini sağladıklarını belirtti. Dindoruk konuşmasında Isı yalıtımının kalınlıklarının dünyadaki standartların 15 cm ulaştığını, Türkiye’de ise bu standartların çok gerisinde olduğumuzu vurguladı.
Atatürk Üniversitesinden Doç Dr Kemal Çomaklı ve Makine Mühendisleri Odasından Doç. Dr. Ahmet Coşkun, yaptıkları sunumlarda Türkiye ve Isparta ili özelinde kazanç sağlayan optimal ısı yalıtım kalınlıklarını 10cm mertebelerinde olduğunu açıkladı.
İnşaat Mühendisleri Odası’ndan Tuncay Güler Isparta özelinde ısı yalıtımı ve enerji verimliliği konusunda durum analizi, karşılaşılan zorluklar ve iyileştirme önerileri üzerine sunumunu gerçekleştirdi.