21 / 12 / 2024

Daha İyi Bir Dünya projesi Gaziantep'te gerçekleşti!

 Daha İyi Bir Dünya projesi Gaziantep'te gerçekleşti!

Filli Boya Yalıtım Grubu ve WWF Türkiye işbirliği ile hayata geçirilen Daha İyi Bir Dünya projesi, Gaziantep'te gerçekleşti...



Bu yıl içinde gerçekleşen Konya, Bursa, Erzurum, Isparta, Trabzon seminerlerinden sonra “DAHA İYİ BİR DÜNYA” projesinin 6. durağı Gaziantep oldu. Gaziantep, Türkiye’de iklim değişikliği konusunda farkındalık, planlama ve eyleme geçme konusunda en önde giden şehirlerinden bir tanesi.


Bu çerçevede hazırlamış oldukları iklim değişikliği eylem planının, yerel ve ulusal ölçekte herkese örnek olması gereken nitelikte bir çalışma olduğu belirtiliyor.


Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Sinan Tütüncüler, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Şafak Tercan, Makine Mühendisleri Odası’ndan Tevfik Okuducu, İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Melih Meriç ve Elektrik Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı İslim Arıkan’ın açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlikte özellikle şehrin ve Türkiye’nin mevcut enerji durumu masaya yatırıldı.

 


Küresel iklim değişikliği dünyamızı tehdit ediyor. Petrol, doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtların kullanımından açığa çıkan sera gazlarının atmosferde birikmesi iklim değişikliğine neden oluyor. Türkiye ise, küresel iklim değişikliğinin etkilerinden en fazla zarar görecek ülkeler arasında yer alıyor. İklim değişikliği Türkiye'yi kuraklık, tarımda ve turizmde gelir kaybı, orman yangınlarında artış, biyolojik çeşitliliğin kaybı olarak etkileyecek.

 

Tüm bu tehlikelere karşı geç olmadan harekete geçmek adına, WWF Türkiye, Filli Boya Yalıtım Grubu Capatect markasının desteğiyle, “DAHA İYİ BİR DÜNYA” projesini başlattı. Türkiye’yi adım adım gezerek,  iklim değişikliği ve enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratmak, Karbon Ayak İzi’mizi azaltmak için ısı yalıtımı başta olmak üzere alabileceğimiz önlemler hakkında kamuoyunu bilgilendiriyor.

 

GAZİANTEP, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONUSUNDAKİ BİLİNCİ İLE TÜRKİYE’NİN ALMANYA’ASI OLDU!


Gaziantep’te yapılan etkinlikte, Gaziantep Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Dr. Şafak Tercan: “Gaziantep’te kişi başına düşen karbon ayak izimizi hesapladık. Hazırladığımız “İklim Değişikliği Eylem Planı” ile 2023 yılında kişi başına düşen sera gazı emisyonlarını %20 oranında azaltma hedefini koyduk”  dedi.


Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Sinan Tütüncüler ise, Enerjinin ülke ekonomisi için öneminden bahsetti ve binalarda enerji verimliliğine ilişkin yönetmelikler ve enerji kimlik belgesi uygulaması üzerine bilgi verdi. Makine Mühendisleri Odası yöneticisi Hilmi Öztemir, Gaziantep halkının, ısı yalıtımına bir kere ödeyeceği parayı ısınma için her yıl ödediğinin farkında olmadığının altını çizdi.


WWF-Türkiye yöneticisi Mustafa Özgür Berke ise  “iklim değişikliğinin etkileri ülkemizde hali hazırda hissediliyor. Sera gazı emisyonlarındaki artış eğiliminin devam etmesi halinde 2060 yılında ortalama sıcaklıklardaki artış 4°C’yi aşacak. Gaziantep, iklim değişikliği konusundaki eyleme geçme kararlılığı ile Türkiye’nin Almanya’sı olmuş durumda. Bu bize umut veriyor” dedi.

 

Filli Boya Yalıtım Grubu Teknik Pazarlama Yöneticisi Güneş İnan, yaptığı sunum ile ısı yalıtımı ile sağlanabilecek enerji tasarrufunun önemine rakamlarla dikkat çekti. “Gaziantep küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenecek Büyükşehirlerimizin başında geliyor” diyen İnan sözlerine şöyle devam etti. “Isı yalıtımı, kişilerin küresel iklim değişikliği ile mücadelesinde enerji verimliliği açısından diğer tüm yöntemler arasında en etkili olanıdır. 5 cm kalınlığında Capatect Dalmaçyalı ısı yalıtımı ile Gaziantep’de ortalama bir apartman dairesinin yıllık 1200 m3 olan doğalgaz sarfiyatını %51 oranında azalmak mümkün. Daire başı yılda elde edilen tasarruf 650 TL değerinde 605 m³ doğalgaza eşdeğerdir.” Küresel iklim değişikliğinin en öncelikli sebebinin doğalgaz, kömür, petrol gibi fosil yakıtların yanması sonucu atmosfere salınan sera gazları olduğunu belirten İnan, ısı yalıtımı ile elde edilen yakıt tasarrufu ile çok önemli miktarlarda sera gazının atmosfere salınmayacağını olduğunu ve Gaziantep’de ortalama bir apartman dairesinin ısı yalıtımı ile yılda 1,3 ton karbondioksit eşdeğeri sera gazının atmosfere salınmamış olabileceğini sözlerine ekledi.


Geri Dön