15 / 05 / 2024

Finans merkezi, İstanbul'un gelecek vizyonu olacak!

Finans merkezi, İstanbul'un gelecek vizyonu olacak!

ASKON'da konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'un önümüzdeki 10 yıllık vizyonunun 'finans merkezi' olarak kurgulanacağını, turizm, kültür sanat ve sağlık katma değerleri yanında finansın cazibe merkezi olacağını söyledi



Kentsel dönüşüm planlarının sosyal riskler içermemesi gerektiğini belirten Mutlu, 'Her şey yık-yap değil. Gönülleri de yapmayı bileceksiniz. Kendilerini bir yere ait gören insanları zorla sürgün etmeye çalışmayacaksınız' dedi.

ASKON'un 'Gelecek Stratejileri ve istanbul Vizyonu' konulu konferansında konuşan istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, istanbul'un gelecek vizyonunun finans merkezi olacağını belirterek, 'Bu şehir her yönüyle farklı vizyonlar sergiliyor. Tarih, turizm ve sağlık alanında çok önemli bir açılıma sahip olan istanbul'un önümüzdeki 10 yıl içinde finans merkezi olması yolunda hızla adımlar atılacaktır' diye konuştu.

ASKON'da düzenlenen konferansta Genel Başkan Mustafa Koca, Genel Sekreter M. Akif Bayramoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Sıtkı Abdullahoğlu, Hazır Giyim Sektör Başkanı Özden Bilirdönmez, sektör başkanları ve çok sayıda ASKON üyesi hazır bulundu.
'ZORLUKLARINA RAĞMEN BU şžEHRİ YÖNETMEK çOK GÜZEL' istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, istanbul'un gurur şehrimiz olduğunu belirterek, 'Osmanlı'ya 500 yıl başkentlik yapmış bu şehir batılı ülkelerin başkentleriyle kıyaslanamayacak değerde ve özellikte bir şehirdir. Doğal güzellikleriyle eşsiz ve cazibenin başkentidir. Müthiş enerjisiyle Türkiye'ye yön ve rota veren bir şehirdir, içinde yaşadığımız şehre yaşadıkça alışıyor, özelliklerini unutuyoruz ama bu güzellikleri her zaman hatırlamak lazım geliyor. Türkiye de yakın dönemde bir enerji ve sinerjinin odağı olmuştur. Yeni bir dönemin ve heyecanın merkezi durumundadır. Özellikle iş dünyasında yurt dışına çıkışlarda ülkemize gösterilen önem ve ehemmiyet açısından bunun örneklerini görmemiz mümkün. Hem hızlı büyüyen bir ülkeyi, hem de böyle bir şehri yönetmenin zorluklarını tahmin edersiniz ama bütün zorluklarına rağmen bu şehri yönetmek çok güzel' dedi. 'İSTANBUL, NEW YORK VE PARİS'LE KIYAS BİLE EDİLEMEZ' işadamlarıyla birlikte olmaktan memnun olduğunu kaydeden Mutlu, 'Dünyanın bulundukları ülkelere güç veren şehirlerle mukayese edildiğinde istanbul'un 26. büyük şehir olduğunu belirtmemiz gerekir. Ülkeler bazında da 16. sıradayız. 2023 yılında ilk 10 hedefimizi inşallah gerçekleştireceğiz, istanbul New York, Paris, Londra gibi kentlerle mukayese bile edilemez. Yarattığı ihracat, ithalat potansivelivle en büvük şehir. Önümüzdeki dönemde ise finans şehri olma hedefini taşıyoruz. Sanayisi, turizmiyle müthiş bir katma değeri olan istanbul'un önümüzdeki dönemde finans merkezi olması yolunda adımları birer birer atacağız. Bunun yanında bazı değerleri barındırmak istiyoruz. Turizm bunlardan biri, kültür sanat bunlardan biri, çevre bunlardan biri. Sürdürülebilir bir ekonomi açısından çevreyle uyumlu bir şehir oluşturmak çok önemli. Dolayısıyla sağlık çok önemli, istanbul bir finans ve sermaye şehri olduğunda her şeyin çok daha farklı olacağını düşünüyoruz, istanbul'da bu noktada altyapı hazırlıkları çok yoğun şekilde sürdürülüyor, istanbul'un geleceğinin önümüzdeki 10 yıl içinde bir finans merkezi olma yolunda taşınacağını söyleyebiliriz' diye konuştu.

VALİ MUTLU'DAN GÖç YORUMU: ARTIK GÖçLER KALİFİYE!

Vali Mutlu, 'istanbul'a göç nasıl önlenecek Trafik problemi nasıl çözülecek' şeklindeki soruya, istanbul'un en büyük göçünü 1980 ve 90'lı yıllarda aldığını belirterek, şöyle cevap verdi: 'İstanbul'un bu göçü nasıl kontrol edeceği önemli. 0 dönemde şehir tam bir talan ve kaos ortamına girmişti. şžu anda göç nispeten kontrol altına alındı. 2000 yılından itibaren ise kontrol edilebilir bir konuma dö-nüştü, istanbul'un geçen yılki nüfusu, 12 milyon 900 bindir. Bu seneki nüfus ise 13 milyon 250 bindir. Doğum ve ölüm oranı çıkarıldığında istanbul'a gelen göç sayısı 150 bin civarındadır. şžu anda İstanbul'a olan göç nitelikli ve kalifiye bir göçtür. Trafikte ise refah düzeyi arttıkça araç satışının ve trafiğe çıkan araç miktarının yükseldiğini görmekteyiz.' Mutlu, 'Metro uygulamalarının sadece Avrupa yakasında olması şeklindeki bir eleştiriye' ise, 'Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Tüp geçit çalışmaları yapılıyor. Karadeniz sahiline kadar farklı tüp çalışmalarının ihaleleri açılmış durumda. Bu konuda Büyükşehir'in bütçesinin yetmediği durumlarda Bayındırlık Bakanlığı da devreye girecek ve ihaleler gerçekleştirecek' dedi.
Akit/ÜSAME KARAKIşž


Geri Dön