27 / 11 / 2024

Finansman ihtiyacına gayrimenkul fonu aşısı!

Finansman ihtiyacına gayrimenkul fonu aşısı!

Omurga Portföy, melek yatırımcı ağı Şirket Ortağım ile birlikte girişim sermayesi fonu kurdu. Start-up aşamasına geçmiş, büyümek için finansman ihtiyacındaki şirketlere yatırım yapacak fonun büyüklüğünün 30 milyon TL olması planlanıyor.




Omurga Portföy, girişim sermayesi fonu ihraç ediyor. Fortune Turkey Dergisi'nin haberine göre; Omurga Portföy ile Şirket Ortağım birlikte girişim sermayesi kurdu. Kurulan ortaklık büyükmek için finansman ihtiyacı olan şirketlere yatırım yapacak.   

Omurga Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erktin, “Akın Kozanoğlu ve Mehmet Buldurgan’ın yönetim kurulunda olduğu melek yatırımcı ağı Şirket Ortağım ile birlikte girişim sermayesi fonumuzu kurduk. Türkiye’de ilk defa bir girişim sermayesi fonu melek yatırımcı ağıyla yatırım yapacak” diyor. Start-up aşamasını geçmiş, ihracata yönelme aşamasında olan, büyümek için finansman ve kurumsallaşma ihtiyacında olan şirketlere yatırım yapacaklarını belirten Erktin, “Tecrübeli bir yatırım komitemiz var. Kurumsal bilgisiyle nakit ihtiyacı çok düşük olmayan, şirket başına 2-3 milyon TL ihtiyacı olan 10 firmaya yatırım yapmayı hedefliyoruz” diyor.

Teknoloji firmalarının yanı sıra gayrimenkul, ziraat, tıbbı teknoloji alanındaki start-up’larm da radarlarında olduğunu belirten Erktin şöyle devam ediyor: “Girişimlere mentorluk yapacağız. Gözlemlediğimiz kadarıyla büyüme aşamasındaki girişimlerin buna ihtiyacı var. Gayrimenkul yatırım fonunda izlediğimiz stratejiyi burada da uygulayacağız. Amacımız birçok şirkete yatırım yapmak değil, ekibimizle ve mentorlüğümüzle yatırım yaptığımız girişimlere fayda sağlamak.”

Omurga Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay da, “Omurga Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi A.Ş. Şirket Ortağım Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’nun kuruluş tarihi 2 Ocak 2019’dur. Şu anda, fon ihraç belgemizin SPK tarafından onaylanması sürecindeyiz. Ardından, mayıs sonuna kadar talep toplama devam edecek. 15 milyon TL fon büyüklüğü ile başlayıp, 30 milyon TL fon büyüklüğüne ulaşmayı planlıyoruz” diyor.

Türkiye’de 34 adet girişim fonu kurulduğu bilgisini paylaşan Kösebay, “Kasım 2018 itibariyle SPK tarafından onaylanmış ve aktif olan 8 tane Girişim Sermayesi Fonu bulunuyor. Bu fonların toplam değeri 977 milyon 153 bin TL’dir” diyor. Kösebay, nitelikli yatırımcıların yanı sıra bireysel emeklilik şirketlerini hedeflediklerini belirtiyor. “Tarım, sağlık, gayrimenkul, finans başta olmak üzere farklı sektörlerde teknolojik iyileştirmeleri öne çıkarmış şirketlere yatırım yapmayı planlıyoruz” diyen Kösebay, şöyle devam ediyor: “Omurga Grubu’nun ve melek yatırımcı ağı Şirket Ortağım’ın bu alandaki benzer yatırımları olarak şunları sayabiliriz: Gittigidiyor, Insider, Getir, Bitaksi, Uzman TV, ModaCruz, iPara, Vole, Abone Sepeti, SnapBuy, Youthall, Ferge, Visionteractive, Positive Energy, Albila.”

GYF miktarı 4milyar TL'yi aştı

Omurga Portföy’ün gayrimenkul yatırım fonu da bulunuyor. Bilindiği gibi Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) 2014 yılında yayımladığı tebliğ ile hukuki altyapıya kavuşan gayrimenkul yatırım fonları (GYF) 2017 yılından itibaren kurulmaya başladı. Şubat 2019 itibariyle Türkiye’deki GYF miktarı 4 milyar TL’yi aşmış durumda. Sektörde 23 aktif GYF bulunuyor. Omurga Portföyün gayrimenkul yatırım fonunun yıllık getirisi geçen yıl yüzde 25 olmuş. Şu anda 300 milyon TL’lik büyüklüğe sahip fonun bu yılsonunda 500 milyon TL ile kapatılması planlanıyor.

Fonun ilk yatırımını İstanbul Maslak’ta konut olarak satılması zor olan bir bloğa yaptıklarını ve bunu öğrenci yurdu haline getirdiklerini anlatan Oğuz Kösebay, “Bölgede çok üniversite var. Dolayısıyla bina ekonomiye kazandırıldı ve yaşayan, öğrencilerin girip çıktığı bir merkez haline geldi. Öğrenci yurdu, 236 dairelik bir bloktan oluşuyor. Şu anda üçte biri tamamlandı, geri kalan kısmı 2020 öğretim yılma kadar hazır olacak. Toplam 260 milyon TL’lik yatırım yaptık. Maslak’ta ve Ataşehir’de başka yapıları da fona dahil etmeyi planlıyoruz. Yılsonuna kadar 150 milyon TL’ye yakın yatırım yapmayı planlıyoruz” diyor. Kösebay fonun amacını şöyle belirtiyor: “Hedeflenen sektörle ve yatırım stratejilerine uygun olan girişim şirketlerine yönetim desteği ve sermaye sağlayarak, şirketlerin büyümesine paralel olarak yatırımcılarına artan piyasa değeri üzerinden orta/ uzun vadede yüksek getiri sağlamak. Fonun yatırım stratejisi, hedeflenen sektörlerde teknoloji tabanlı, pazar potansiyeli yüksek, inovasyon odaklı, en az iki yıldır faal, fatura kesmeye başlamış girişim şirketlerine yatırım yapılmasıdır.”

Fon için genellikle yurtdışmdaki yatırımcılarla görüştüklerini belirten Erktin de, “Gayrimenkul yatırım fonları, yabancı yatırımcının bildiği bir yatırım aracı olduğu için daha ilgililer. Tabii hâlâ ekonomiye ilişkin endişe ve çekince var. Yerli yatırımcı ise henüz gayrimenkul yatırım fonları ile ilgili yeterli bilgiye sahip değil” diyor.

Gayrimenkule değer kazandırma 

“Emlak yönetiminde gayrimenkul tecrübesi çok önemli. Mülkü yönetme ve değer kazandırma alanında bu tecrübemiz rol oynuyor” diyen Erktin gayrimenkul yatırım fonlarının stratejisiyle ilgili şu bilgileri veriyor: “Eskiden al-bekle gayrimenkulde bir stratejiydi, artık değil. Çünkü, piyasa doymuş vaziyette. Uzman olmanız lazım ki bunu dönüştürebilesiniz. Bizim de Omurga Portföy olarak farkımız bu. Al, düzelt,
iyi performans gösterir hale getir. Yani gayrimenkule değer katıyoruz. Birçok yanlış doğmuş proje var, biz bunları görüyor ve nasıl farklılaştırılabileceğine ilişkin bir strateji uyguluyoruz. Stratejimizde imarsız arazilere yatırım yapıp imar çıkınca getiri sağlamak yok, biz gayrimenkullerimize teknik bakış açısı ile odaklanıyoruz. Teknik bilgimiz ile katma değer sağlayabileceğimiz projelere yatırım yapıyoruz.”

Gayrimenkul yatırım fonlarının piyasaya kurumsallaşma, şeffaflaşma ve kalite getireceğini ifade eden Erktin, “Biz hangi vanayı kısacağız, hangi vanayı açacağız ve nasıl tasarruf edilir sorularının yanıtlarını biliyoruz ve bunu şirketlere göstermeye çalışıyoruz. Sırf ucuz diye bir projeye girmiyoruz. Nasıl katma değer katacağımızı kestirip öyle başlıyoruz” diyor.

Erktin, gayrimenkulde özellikle bazı segmentlerde talebi çok aşan bir arzın ortaya çıktığını belirterek, “Son dönemde gayrimenkulün değeri TL bazında bile düştü. Bireysel yatırımcı yatırdığı paradan kaybetti. Şirket bünyesindeki gayrimenkullerin değerlerindeki düşüş sebebiyle bilançolar olumsuz etkilendi. 2015’te yatırım yapılan gayrimenkul fiyatları 2019’a göre değer kaybetti” diyor. Bu nedenle şirketlerin gayrimenkullerini fonlarda değerlendirmesinin önemine dikkat çekiyor. “Sektördeki hedefiniz nedir?” sorusuna ise Erktin, “Sektörde yüzde 10 pazar payı ile ilk 5 içindeyiz. Yerimizi koruyacağız” yanıtını veriyor.


Geri Dön