Ekonomi

Flaş düzenleme! Merkez Bankası'ndan TL ve YP mevduata yönelik yeni karar

Merkez Bankası bankaların 3 aydan daha uzun vadeli TL mevduatlarında ve yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının da yüzde sıfıra çekti.Merkez Bankası tarafından yapılan değişiklikle, TL mevduatın vadesinin uzaması teşvik edilmek isteniyor

Merkez Bankası'nın, Türk lirası mevduata uygulanan zorunlu karşılık oranlarını değiştirdiği açıklandı. Merkez Bankası tarafından yapılan değişiklikle, TL mevduatın vadesinin uzaması teşvik edilmek isteniyor. Yapılan değişikliğe göre 3 aydan uzun vadeli TL hesaplarda bankaların tutmak zorunda oldukları zorunlu karşılık oranı sıfırlandı.

Merkez Bankası tarafından yapılan yazılı açıklamada,  2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi Metni'nde, liralaşma stratejisi çerçevesinde uygulanacak politikaların, bankacılık sisteminin hem varlık hem de yükümlülük tarafında Türk lirasının ağırlığının kalıcı olarak artırılması amacıyla güçlendirilerek kullanılmaya devam edileceğinin belirtildiği hatırlatılarak bu yönde yeni adımların atılacağı ifade edildi. Yapılan açıklamada, kur korumalı mevduat (KKM) dışındaki Türk Lirası mevduatın öncelikli olarak özendirilerek, Türk lirası mevduat tercihinin güçlenmesi yönünde adımlar atılmaya devam edileceğinin daha önce de kamuoyu ile paylaşıldığı dile getirildi.

Merkez Bankası, bu kapsamda, Türk Lirası mevduatın vadesinin uzamasının teşvik edilmesi amacıyla 3 aydan uzun vadeli Türk Lirası mevduat için zorunlu karşılık oranlarının yüzde sıfır olarak belirlenmesine karar verildiğini açıkladı. Yapılan düzenlemeyle ayrıca, yurt dışından doğrudan temin edilen 6 aydan uzun vadeli yabancı para yükümlülüklerdeki artış için 2023 yıl sonuna kadar zorunlu karşılık oranlarının da yüzde sıfır olarak uygulanmasına karar verildiği bildirildi. Yapılan söz konusu değişikliklerin  3 Şubat 2023 tarihinde yürürlüğe sokulacağı ve 20 Ocak 2023 hesaplama tarihinden itibaren geçerli olacağı ifade edildi.

Zorunlu Karşılık Nedir?

Banka ve diğer finansal kuruluşların bilançolarında taşıdıkları mevduat, kredi ve benzeri yükümlülüklerine karşılık merkez bankasında tutmak zorunda oldukları rezerv miktarını gösteren kanuni orana "zorunlu karşılık oranı" denir. Zorunlu karşılık oranı, yükümlülüklerin çeşidine, vadesine ve para birimine göre çeşitlilik gösterir. Merkez bankaları bu oranı bir para politikası aracı olarak kullanarak değişikliğe gidebilir. Bankalar atıl rezervlere sahip değilse, zorunlu karşılık oranı artırıldığında verdikleri kredileri geri çağırırlar ve piyasada para arzı azalır. Zorunlu karşılık oranı düşürüldüğünde ise zorunlu karşılıkların bir kısmı kullanılabilir rezerve dönüşür, bu da bankaların daha fazla kredi kullandırmasını sağlar.