02 / 05 / 2024

Fonunu 5 yıl sermaye olarak tutana vergi indirimi geliyor!

Fonunu 5 yıl sermaye olarak tutana vergi indirimi geliyor!

Şirketlere sermaye azaltımında avantaj veren bir hüküm torba yasaya eklendi. İşletmeler, beş sene boyunca sermayeye ilave edilen enflasyon farkları ve bununla birlikte özel fonların bünyede tutulması durumunda, sermaye azaltımını vergisiz gerçekleştirebilecekler.



TRANSİT TİCARETTE KAZANÇ İNDİRİMİ OLACAK

Yasa teklifindeki bir diğer düzenlemeye göre de kazancın elde edilmiş olduğu hesap dönemi ile ilgili senelik olarak kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi kesin olan güne kadar Türkiye’ye transfer edilmiş olması, malların satıcı ve alıcısının da Türkiye’de olmaması veya malların Türkiye’ye getirilmeksizin yurt dışında alınıp satılması şart ile yurt dışından satın alınan malların yurt dışında satılmasından elde edilmiş olan kazançların yüzde 50’si kurum kazancından düşecek.

Cumhurbaşkanına bu oranı sıfıra kadar indirme ya da yüzde 100’e yükseltme yetkisi veriliyor.

SERMAYEYE İLAVE EDİLEN FONLARIN 5 SENE BOYUNCA SERMAYEDE KALMASI ÖZENDİRİLECEK

Yasa teklifi ile sermayeye ek edilen enflasyon farkları, özel fonlar gibi fonların sermaye azaltımında orantılı şekilde vergilendirilmesi ile ilgili düzenleme yapılıyor. Sermaye aktarılan çeşitli kaynakları aktarıldığı günden itibaren beş sene boyunca sermaye azaltımı olmayan kurumlarda, bu sürenin sonunda sermaye azaltmış ise işletmeye konulan nakdi ya da ayni sermaye ile sermayeye eklenen diğer unsurların toplam sermaye oranlaması sureti ile azaltıma konu edilen tutar içerisindeki sermaye unsurları berlilenerek vergilendirme yapılacak.

5 senede önce sermaye azaltımı yapan kurumlardaysa azaltılan sermayenin ilk olarak sermayeye ilave haricinde başka bir hesaba nakledilmesi, işletmeden çekilmesi ya da sermaye hesabından başka hesaba aktarımı kurumlar vergisine ve kar dağıtımına bağlı şekilde vergi kesintisine tabi tutulacak hesaplardan, ardından sadece kar dağıtımına bağlı tevkifata tabi hesaplardan da oluştuğu kabul edilerek vergilendirme gerçekleşecek.

Fonunu 5 yıl sermaye olarak tutana vergi indirimi geliyor!

Kalamış Adalar 15 soruda tüm detaylarıyla!

Altın imalatın da rekor! Yıllık 40 tonun üzerinde

Hepsiburada’dan Huawei cep telefonu al ödemesini sonra yap! Bu fırsat kaçmaz! 6 Ekim 2022 fiyat listesi


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön