28 / 12 / 2024

FORBES Emlak Raporu 2017'yi yayınlandı!

FORBES Emlak Raporu 2017'yi yayınlandı!

30 büyükşehir, 185 ilçe ve bin 83 mahalleyi analiz eden “FORBES Emlak Raporu” konut alımı yapacak yatırımcılara doğru adresleri göstermesi açısından bu yıl çok daha önemli.



FORBES Türkiye’nin dokuzuncu kez hazırladığı “Emlak Raporu” bugüne kadar yayımlananların en çarpıcısı oldu. Önceki yıllarda konut piyasasındaki fiyat değişimleri çok daha homojendi. Yatırımcılar açısından cevabı bulunması gereken soruysa çok netti: “Nereye yatırım yaparsam daha çok getiri elde edebilirim?” Ancak bu yıl ortada çok daha haraketli bir tablo var. Aynı kent hatta aynı ilçede yüzde 20’nin üzerinde prim yapan mahallelerle negatif getirdiler iç içe. Örneğin İstanbul’un 39 ilçesinde konut fiyatlarındaki artış oranı yüzde 20’ye yaklaşan da var, yüzde 3,2 değer kaybeden de. Oysa geçen yıl ilçelerin tamamında emlak fiyatları yüzde 15’in üzerinde artmıştı. İlçe bazında bakıldığında rakamlar çok daha çarpıcı... Pendik’in Kavakpmar Mahallesi’nde getiri oranı yüzde 37’nin üzerinde. Ancak aynı ilçenin başka bir mahallesi, Bahçelievler’de değer artışı yalnızca yüzde 1,2. Konut yatırımcılarının gözde bölgelerinden Kadıköy’de de durum farklı değil. Eğitim Mahallesi’nde fiyatlar yüzde 24,3 oranında artarken Feneryolu’nda yüzde 2,3 oranında geriledi. Dolayısıyla bu yıl konut yatırımcısı açısından doğru lokasyonu belirlemek çok daha önemli.

 

“FORBES Emlak Raporu”, Haziran 2016-Haziran 2017 dönemini kapsayan son bir yılda, ülke genelinde gerçekleşen 1 milyon 365 bin konutluk satışın yüzde 82,3’ünün (1 milyon 122 bin konut) gerçekleştiği büyük-şehir statüsündeki 30 kent, 185 ilçe ve bin 83 mahallede fiyat hareketlerini inceliyor.

 

İş Bankası’nın desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan , “REIDIN Emlak Endeks”ini oluşturan reel  fiyatların kullanıldığı raporun sonuçlarına göre 30 büyükşehirden 21’inde konut fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’un üzerinde arttı. En büyük yükseliş Balıkesir (yüzde 27), Tekirdağ (yüzde 21,4) ve Bursa’da (yüzde 20,2) gerçekleşti. Şanlıurfa, Mardin ve Gaziantep’te ise fiyatlar yüzde 0,1 ile 2,8 aralığında geriledi.

 

Fiyat hareketlerinde olduğu gibi konut satış istatistiklerinde de heterojen bir seyir var. Türkiye genelinde toplam satışlar yüzde 5 oranında arttı. Ancak İstanbul’da satılan konut sayısı beş bin adet azalarak 229 bine geriledi. Ankara’da ise bir önceki yıla göre 11 bin artarak 150 bine yükseldi. Satışların yüzde 82,5’i, 10 binin üzerinde konut satışı yapılan 29 kentte gerçekleşti.

 

Türkiye’deki konut satışlarının yaklaşık beşte birinin gerçekleştiği İstanbul’da ortalama fiyatlarsa yüzde 7,9 yükseldi. Ortalamanın geçen yıllara nispeten düşük olmasının nedeni kimi bölgelerde yüzde 30’u aşan fiyat artışları yaşanırken kimi yerlerde fiyatların gerilemesi.

 

Fiyat artışlarını tetikleyen iki ana unsur göze çarpıyor. Bunlardan ilki kentsel dönüşüm projelerinin yoğunluğu. İkincisi ise büyük projelerin çevresine kattığı değer. Özellikle İstanbul’da bu durum çok net. Riskli alan ve kentsel dönüşüm projeleriyle ön filana çıkan Gaziosmanpaşa, Kadıköy ve Beyoğlu’nun mahallelerindeki prim oram yüzde 20’nin üzerinde. Gaziosmanpaşa, Fevzi Çakmak Mahallesi’nde metrekare fiyatlar yüzde 25’lik artışla 3 bin liranın üzerine çıktı. Kadıköy’ün Eğitim ve Merpenköy mahallerinde de sırasıyla yüzde 24 ve yüzde 20’lik değer artışı yaşandı. Bu oranların yüksekliği fiyatların geldiği seviyeye bakınca daha anlamlı hale geliyor. Eğitim Mahallesi’nde metrekare satış fiyatları 7 bin 100 liraya; Merpenköy’de de 6 bin 472 liraya yükseldi. İstanbul’un bu yıl en çok değer kazanan ilçelerinden Silivri (yüzde 19,5) ve Çatalca’daki (yüzde 13,6) değer artışının ardında da Kanal İstanbul, Üçüncü Havaalanı ve Üçüncü Köprü projelerinin yarattığı değer var.

 

Bu yıl İstanbul’da az da olsa fiyatların gerilediği iki ilçe var: Sarıyer’de yüzde 3,1, Beykoz’da ise yüzde 0,6. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ayaklarının kurulu olduğu bu ilçelerde geçen yıllarda projenin yarattığı beklentilerle oldukça yüksek değer artışları görülmüştü. Bu yıl yaşanan düşüşü ise köprünün hizmete açılmasıyla birlikte fiyatların yerine oturduğu şeklinde okumak mümkün.

 

Sadece İstanbul’da değil Anadolu kentlerinde de büyük projelerin yarattığı değerin etkilerini görmek mümkün. Körfez Geçişi projesinin ilerlemesiyle güzergah üzerinde yer alan Bursa’da fiyatlar yüzde 20 oranında arttı. Bu projeye ek olarak Edremit Körfezi’nde hayata,geçen Körfezray projesi de yüzde Balıkesir’e yüzde 27,7 değer kattı.

 

Ankara’da ise İstanbul’dakine çok benzer bir tablo var. Kentsel dönüşüm projeleri ve yeni markalı konut projelerinin artmasıyla görünümü bir hayli değişen başkentte fiyatlar, yeni yerleşim merkezlerine doğru yükselmeye başladı. Ankara’da Altındağ, Pursaklar ve Kahramankazan en çok kazandıran ilçelerden. Fiyat artışında ön plana çıkan mahalleler ise Etimesgut’ta Yapracık, Keçiören’de Uyanış ve Emrah.

 

Bu yıl yüzde 20’nin üzerinde değerlenen bu mahallerin ortak özelliği Başkent’in gözde yeni konut alanlarından olmaları. Konut satış istatistikleri bu fiyat artışının talebe bağlı olduğunu gösteriyor. 2016’da Ankara’da 144 bin adet konut satışı yapıldı. Bu satışın yüzde 85’ini ise yedi ilçe sırtladı. 25 bin 400 ile Keçiören, Başkent’in en çok konut satılan ilçesi. Çankaya ve Mamak’da da satışlar 20 bin adedin üzerinde. Bu yıl değer artışlarıyla ön plana çıkan Etimesgut ise 16 bin 559 konutla aradaki farkı kapatmaya devam ediyor.

 

İzmir ise son yıllarda yakaladığı yükseliş trendini devam ettiriyor. Haziran 2016-Haziran 2017 dönemini kapsayan son bir yılda konut satışlarının yüzde 6 yükselerek 82 bine adede ulaştığı kentte konut fiyatları da yüzde 16 yükseldi. Kentin 12 ilçesindeyse prim oranı yüzde 20’yi aştı.  İzmir  son yıllarda gösterdiği performansla İstanbul ve  Ankara  ile arasındaki makası her yıl biraz daha daraltıyor.

 

Son beş yıldır “Emlak Raporu”ndaki en alışılmış durumlardan biri konut piyasası en çok prim yapan kentlerin İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Kocaeli gibi nüfusu yüksek büyükşehirler arasından çıkmasıydı. Bu yıl ise İzmir ve Bursa’yı bir kenarda tutarsak daha küçük Anadolu kentlerinin önemli bir atağı var. Balıkesir, Tekirdağ, Ordu, Aydın, Denizli, Trabzon, Muğla gibi kentler yılın en çok kazandıranları oldu. Bu hareketlilik alışveriş merkezi furyasında olduğu gibi markalı konut projelerinin gelecek yıllarda bu illerde de yoğunlaşacağı anlamına gelebilir. Fiyatların hala nispeten düşük olduğu Anadolu kentlerindeki bu gelişme, konut yatırımcıları için önemli alternatif ve fırsatlar yaratabilir.

 

Emlak Raporu’nda bu yıl ilk defa yer alan önemli bir bölüm eklendi: İstanbul’da markalı ya da ikinci el konutların değerlerinde en belirleyici özelliklerden biri metroya yakınlık. Birçok inşaatçı da projelerini pazarlarken bu özelliği ön plana çıkarıyor. Reidin’in İstanbul’daki metro, metrobüs ve  Marmaray  duraklarının yer aldığı bölgeleri analiz etmesiyle ortaya çıkan veriler, kentin en çok kazandıran toplu taşıma duraklarını ortaya çıkarıyor. Buna göre İstoç ve Kocatepe metro istasyonları ile Cumhuriyet Mahallesi metrobüs durağı İstanbul’un çok kazandıran istasyonları. Bu durakların yakınındaki sokaklarda yer alan konutların değeri, son bir yılda yüzde 7,4 ile 8,7 yükseldi. İstanbul’un en değerli metro durağı ise 25 bin liraya yaklaşan metrekare fiyatıyla Hisarüstü İstasyonu oldu. FORBES Emlak Raporu gelecek yıl 10’uncu kez yayımlanacak. Dolayısıyla Türkiye konut piyasanın son 10 yıllık gelişimini ve oluşan trendleri analiz ederek doğru adresleri göstermeye devam edecek.

 

Veri Kaynağı: REIDIN

FORBES Türkiye’nin her yıl yayınladığı “Emlak Raporu” araştırmasına verileriyle kaynaklık eden REIDIN, gelişmekte olan ülkeler ile ilgilenen profesyonellerin ihtiyaç duyduğu bilgi, analiz ve araştırma bilgilerini sağlamak amacıyla tasarlanan dünyanın ilk ve tek küresel Online bilgi servisi. REIDIN şirket ve bireylere yatırım, satın alma, satış, kiralama, mortgage, finansman, geliştirme ve yönetim konularında ihtiyaç duyduğu gayrimenkul bilgi ve verilerine kolayca ulaşmalarına yardımcı oluyor. “Reidin Gayrimenkul Bilgi Servisi”nde, gayrimenkul fiyatları ve endeksleri, proje ve bina bilgileri, gelişmiş coğrafi bilgi sistemleri araçları, otomatik değerleme modülü, arz-talep verisi, pazar trend analizi, araştırma raporları, yerel, ülke ve internet medyası dahil tüm sektör haberleri, makroekonomik veriler ve şirket profilleri dahil birçok veri seti bulunuyor. Şirket, her ay düzeni olarak yayımladığı 62 ili kapsayan" REIDIN Emlak Endeks"i iş Bankası’nın desteğiyle hazırlıyor.

 

KONUT SATIŞLARI

Haziran 2016-2017 döneminde Türkiye genelinde 1 milyon 365 bin konut satıldı. Böylece aynı dönemi kapsayan bir önceki yıla göre satışlar yüzde 5 arttı. İstanbul'da satılan konut sayısı 5 bin adet azalarak 229 bine geriledi. Ankara’da ise satışlar bir önceki yıla göre 11 bin adet artarak 150 bine yükseldi. Satışların yüzde 82,5’i 10 binin üzerinde konut satışı yapılan 29 kentte gerçekleşti.

 

TÜRKİYE

Kuşbakışı

Prim Yapan Kentler

Geçen yıl 12 kentte konut fiyatları yüzde 20’nin üzerinde artmıştı. Haziran 2016-2017 döneminde ise sadece üç kent bu sınırı aşmayı başardı. Yılın en çok kazandıranı yüzde 27,5 ile Balıkesir. Tekirdağ ve Bursa ise getiri oranında Balıkesir’i takip etti.

 

Getiri Oranları

Bu yıl konut fiyatlarındaki yükseliş oranları Borsa İstanbul, dolar ve euro gibi yatırma araçlarının getiri oranlarıyla yarışamadı. Yılın en çok kazandıranı yüzde 28,9 ile Borsa İstanbul oldu. Dolar ve euro’daki getiriyi geçebilen tek kent Balıkesir... Ankara ve İstanbul’da konut yatırımı yapanlarsa yılın en az kazananları.

 

Geri Dönüş Süresi

Grafik, satın alınan konutların elde edecekleri kira geliriyle kendilerini kaç yılda amorti edebildiklerini gösteriyor. Aydın, Bilecik ve Van konut yatırımının en hızlı (13-15 yıl) geri döndüğü kentler. Bu süre Ankara’da 18, İstanbul’da ise 23 yıla kadar çıkıyor.

 

İkinci El

2017’nin ilk altı ayında Türkiye’de satılan 654 bin konutun yüzde 54,7'si ikinci elde gerçekleşti. Bu dönemde 10 binin üzerinde konut satışı gerçekleşen 19 kentten sadece Samsun, Hatay,  Adana  ve Manisa’da yeni konut satışı daha yüksek oldu

 

Yabancıların Gözdeleri

Yabancılara konut satışının kolaylaştırılmasının üzerinden geçen 4,5 yılda başka ülke vatandaşları Türkiye’de 81 bin 754 konut aldı. Bu alımların yüzde 60,5’i İstanbul ve Antalya’da gerçekleşti. Bursa, Aydın ve Muğla ise yabancıların diğer gözdeleri.

 

Güven ve Beklenti

RElDIN’ın hazırladığı güven ve beklenti endeksine göre Eylül 2016’da bozulan yatırımcı beklentileri 2017 ile birlikte yerini yeniden iyimserliğe bıraktı.

 

Global Komşular

Son 2,5 yılda Türkiye’de en fazla konut alimim Irak, Suudi Arabistan ve Kuveyt vatandaşları yaptı. Batılı ülkelerden ise Rusya, İngiltere ve Almanya ön plana çıktı.

 

Uçurum

Grafik, her kent için emlak fiyatlarının en yüksek ve en düşük olduğu mahalleleri gösteriyor. İstanbul’da iki uçtaki fiyatlar arasındaki uçurum 19 katı buluyor. Eskişehir, Mersin ve Adana’da ise fiyatlar arası fark iki kattan daha az.

 

İSTANBUL

 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

İstanbul'un en değerli semti Bebek (32 bin lira), metrekare fiyatları en uygun semt olan Esenyurt, İstiklal'e (bin 661 lira) göre 19 kat daha pahalı

 

İZMİR

 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

İstanbul'dan sonra konut fiyatlarındaki uçurumun en büyük olduğu kent İzmir -en pahalı ve en ucuz semtler arasındaki fiyat farklı 4,3.

 

ADANA

 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

1.5 kat uçurumla Adana konut fiyatlarının en homojen olduğu kent.

 

ÖLÇÜLÜ GETİRİ

Türkiye'deki konut satışlarının yüzde 85’ini oluşturan 30 büyükşehirdeki fiyat artışları geçen yıl yüzde 3Ti bulmuştu. 12 kentte getiri oranı yüzde 20’nin üzerine çıkmış ve hiçbirinde fiyat artışı negatif olmamıştı.

Bu yıl tablo biraz daha farklı. 30 büyükşehirden sadece üçünde getiri oranı yüzde 20’yi aştı. Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa’da ise konut fiyatları düştü.

 

BALIKESİR

 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Yüzde 27,5’lik getiri oranıyla Haziran | 2016-2017 döneminde konut yatırımcılarına en çok kazandıran R kent Balıkesir oldu. Körfez Geçişi ve Körfezray gibi projelerle hem karadan hem de raylı sistemle ulaşımı  kolaylaşacak kentte fiyatlar da | yükselişe geçti.

 

TEKİRDAĞ

 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Yılın en çok kazandıran kentlerinden olan Tekirdağ'da fiyatlar yüzde 20’nin üzerinde arttı. Bu artışta, İstanbul'a yakın konumu ve İstanbul’daki kışlaların Tekirdağ’a nakledilmesi etkili oldu.

 

GAZİANTEP

 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Son bir yılda Gaziantep’te konut fiyatları yüzde 2,8 oranında geriledi, Bu düşüşte en büyük neden yanı başındaki Suriye’de yaşanan savaşın etkileri.

 

ORDU

 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Son yıllarda özellikle Körfez Bölgesi'nden gelen yabancıların ilgi alanına giren Ordu'da fiyatlar yüzde 19 arttı.

 

 

 

Çevre Yükseliyor

İstanbul’un 39 ilçesi ve 432 mahallesindeki konut fiyat hareketlerini analiz eden FORBES Emlak Raporu, bu yıl çevre ilçelerin kazandırdığını gösteriyor. En çok prim yapan beş ilçe arasında Şile, Silivri ve Çatalca öne çıkıyor.

 

Haziran 2016-2017 dönemini kapsayan son bir yılda Türkiye genelinde 1 milyon 365 bin konut satıldı. Bu satışın 230 bin adedi ise İstanbul’da gerçekleşti. Toplam satışın yüzde 16,8’ine denk gelen bu oran, kenti emlak piyasasının başkenti haline getiriyor.

 

2017’nin ilk yarısında İstanbul’da satılan konut sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 azalarak 114 bine geriledi. Kentte metrekare konut fiyatları ise haziran ayları arasını kapsayan bir yıllık sürede yüzde 7,9 yükseldi.

 

İstanbul’un 39 ilçesinden 17’sinde konut fiyatları yüzde 10’un üzerinde arttı. Küçükçekmece ve Şile yüzde 19’la kentin en çok kazandıran ilçeleri oldu. Sarıyer (yüzde 3,1) ve Beykoz (0,6) ilçelerinde fiyatların gerilemesi dikkat çeken başka bir veri. 432 mahalleden 17’sinde fiyatlar düştü. 34 mahallede ise yüzde 25’in üzerinde değer artışı gerçekleşti. Pendik, Kavakpınar (yüzde 37,3), Bakırköy, Yeşilyurt (yüzde 37,3) ve Beşiktaş, Bebek (yüzde 35,2) İstanbul’un en çok prim yapan semtleri oldu.

 

EN ÇOK PRİM YAPAN İLÇELER

İstanbul’un 39 ilçesinden 17’sinde konut fiyatları yüzde 10’un üzerinde arttı. Küçükçekmece ve Şile yüzde 19’la en çok kazandıran ilçeler.

 

ESENYURT

40 bin konutun el değiştirdiği Esenyurt ilçesinde konut fiyatları son bir yılda yüzde 10,9 yükseldi.

 

SİLİVRİ

İstanbul’un merkeze en uzak ilçelerinden biri olan Silivri, bugüne kadar daha çok arazi ve yazlık alımlarıyla ön plana 'çıkıyordu. Kanal İstanbul ve Üçüncü Havaalanı gibi projelerin etkisiyle ilçe, yüksek potansiyelli bir gayrimenkul yatırım aracına dönüştü. Dolayısıyla Haziran 2016-2017 aralığında konut fiyatları yüzde 15,3 yükseldi.

 

KİRADA KAZANDIRAN İLÇELER

İstanbul’un 39 ilçesinden sadece dördünde kira değerleri yüzde 10’un üzerinde yükseldi. Çatalca ise yüzde 22,3’lük kira artışıyla yüzde 20 barajını aşan tek ilçe.

 

SANCAKTEPE

Markalı konut projeleri, hastane ve metro projeleriyle İstanbul'un önemli toplu konut bölgelerinden birine dönüşen Sancaktepe’de 2016’da 11 bin konut satıldı. Ancak konut arzındaki hızlı artış nedeniyle bu yıl bölgedeki konut fiyatları sadece yüzde 8,5 yükseldi.

 

SARIYER

Bu yıl İstanbul’da uzun zamandan sonra bir ilk yaşandı. Kentin ilçelerinden Sarıyer’de konut fiyatları yüzde 3,1 geriledi.

 

Kuşbakışı

En Değerli 10 Mahalle

İstanbul’un en değerli 10 mahallesinden yedisinde metrekare satış fiyatları 20 bin liranın üzerinde. Kentin en değerlisi Bebek’te ise fiyatlar 30 bin lirayı aştı.

 

En Çok Konut

Satılan ilçeler 2016’da İstanbul’da 230 bin adet konut satıldı. Emlak yatırımcılarının en çok tercih ettiği ilçe ise açık ara Esenyurt oldu, ilçede, 77 kentten daha fazla konut satışı gerçekleşti.

 

Bir Bakışta İstanbul

Geçen yıl İstanbul'un 39 ilçesinin tamamında emlak fiyatları yüzde 15'in üzerinde artmış, bazı ilçelerde prim oranı yüzde 41'e kadar yükselmişt. Bu yıl tablo çok farklı. Sadece üç ilçede konut fiyatları yüzde 15'in üzerinde yükseldi. Üstelik Beykoz ve Sarıyer'de fiyatlar geçen yıla göre geriledi.

 

Yeni Başkent

2017’nin ilk yarısında konut satışlarının yüzde 8,5 arttığı Başkent’te fiyatlar da yüzde 7,6 yükseldi. Ulaşım ve yeni konut projeleriyle canlanan Etimesgut ve Altındağ, kentin bu yıl en çok kazandıran ilçeleri.

 

Son 10 yılda büyük gayrimenkul geliştiricilerin birbiri ardına inşa ettikleri projeler Ankara’da konut fiyatlarındaki yükseliş trendini de oluşan yeni merkezlere doğru kaydırıyor. Kentin araştırmaya dahil edilen 16 ilçesinden beşinde konut fiyatları yüzde 10’un üzerinde yükseldi. Etimesgut ve Beypazarı’nda prim oranı yüzde 15’in üzerinde. Altındağ, Pursaklar ve Kahramankazan da en çok kazandıran bölgelerden. Fiyat artışında ön plana çıkan mahalleler ise Etimesgut'ta Yapracık, Keçiören’de Uyanış ve Emrah. Bu yıl yüzde 20’nin üzerinde değerlenen bu mahallerin ortak özelliği Başkent’in yeni gözde konut alanlarından olmaları.

 

Konut satış istatistikleri de alım kararlarının Ankara’daki yeni merkezlere doğru kaydığını doğruluyor. 2016’da Ankara’da 144 bin adet konut satışı yapıldı. Bu satışın yüzde 85’ini ise yedi ilçe sırtladı. 25 bin 400 ile Keçiören, Başkent’in en çok konut satılan ilçesi. Çankaya ve Mamak’da satışlar 20 bin adedin üzerinde. Bu yıl değer artışlarıyla ön plana çıkan Etimesgut ise 16 bin 559 konutla bir üst lige çıkmanın eşiğinde.

 

KİRALARIN EN ÇOK ARTTIĞI 10 İLÇE

Ankara’nın dokuz ilçesinde’kira değerleri yüzde 10’un üzerinde arttı. Gölbaşı yüzde 24,4’lük artış oranıyla kiraların en çok yükseldiği ilçe.

 

Kuşbakışı

En Değerli

Ankara’nın en değerli 30 mahallesinden 26’sı Çankaya ilçesinde bulunuyor, ilk 10’un tamamı da Çankaya'dan. Başkent’te metrekare fiyatların 4 bin lirayı aştığı tek ve en değerli mahalle Mutlukent.

 

En Çok Konut Satan ilçeler

2016 boyunca Ankara'da 144 bin konut satıldı. 25 bin 400 konutla Keçiören bu dönemde en çok satış yapılan ilçe oldu. Yüksek fiyatlarıyla ön plana çıkan Çankaya’da ise 20 bin 848 konut satıldı.

 

Kazandıran içeler

Haziran 2016-2017 döneminde Ankara’nın beş ilçesinde konut fiyatları yüzde 10’un üzerinde arttı. Etimesgut, yüzde 17,3’lük getiri oranıyla en çok kazandıran ilçe oldu.

 

Emin Adımlar

Fiyat artışında İstanbul ve Ankara’yı ikiye katlayan İzmir’in yükselişi sürüyor. Kentte konut fiyatları bu yıl yüzde 16,2 yükseldi.

 

İzmir konut piyasası, son yıllarda gösterdiği performansla İstanbul ve Ankara ile arasındaki makası her yıl biraz daha daraltıyor. Haziran 2016- 2017 dönemini kapsayan son bir yılda konut satışlarının yüzde 6 oranında yükselerek 82 bine adede ulaştığı kentte, fiyatlar da yüzde 16 yükseldi. Kentin 12 ilçesinde prim oranı yüzde 20’yi aştı. Güzelbahçe yüzde 31,6 ile kentin en çok kazandıran ilçesi.

 

Satış Değeri En Çok Artan 10 İlçe

İzmir'in araştırmaya dahil edilen 23 ilçesinden 12’sinde konut fiyatları yüzde 20’nin üzerinde arttı. Yüzde 30 barajını geçen tek ilçe olan Güzelbahçe, kentte bu yılın getiri şampiyonu oldu

 

En Değerli 10 Mahalle

Son 10 yılda inşa edilen markalı konut projeleriyle İzmir’in yeni yerleşim merkezlerinden biri haline gelen Mavişehir, 5 bin 563 liralık ortalama metrekare fiyatıyla kentin en değerli semti olmayı sürdürüyor.

 

Yüksek Getiri

Yüzde 20,2’lik getiri oranıyla bu yıl konut yatırımcısına en çok kazandıran üçüncü kent olan Bursa'da satışlar da 2017’nin ilk yarısında yüzde 6,2 artarak 27 bine ulaştı.

 

Yıllık konut satışlarının 50 bin adet barajını geçtiği beş kentten biri olan Bursa, yatırımcılarına kazandırmaya devam ediyor. Kentte konut fiyatları yüzde 20,2 oranında arttı. Bu artışta en büyük pay Osmangazi, İnegöl ve Yıldırım ilçelerinden geldi. Bu üç ilçede getiri oranlar, yüzde 21 ile 24 arasında değişti. 14 bin 463 adetle, Bursa’da en çok konutun el değiştirdiği Nilüfer ilçesindeyse fiyatlar yüzde 14 yükseldi. Kentin araştırmaya dahil edilen 52 mahallesinden 29’unda fiyatlar yüzde 20’nin üzerinde arttı. Nilüfer’in Cumhuriyet ve Görükle ile Osmangazi’nin Çekirge mahallelerinde prim oram yüzde 30’u aştı.

 

NİLÜFER

Bursa’da en çok konutun satıldığı ilçe olan Nilüfer aynı zamanda kentin markalı konut projelerinin de en yoğun olduğu bölge İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu ve devam eden hızlı tren projesinin de etkisiyle Bursa, Nilüfer yönüne doğru büyümeye devam ediyor. Bunun etkisiyle ilçenin araştırmaya dahil Adilen 18 mahallesinin tamamında konut fiyatları yüzde 15’in üzerinde arttı.

 

KİRA ŞAMPİYONU İLÇELER

Kentin merkez ilçelerinden Osmangazi’de geçen yıl kira değerleri yüzde 31 artmıştı. Bu yıl da yüzde 24,4’lük artışla Osmangazi yine kiraların en çok yükseldiği ilçe olmayı sürdürdü.

 

EN ÇOK PRİM YAPAN İLÇELER

Geçen yılın Mudanya’nın ardından kentin en çok prim yapan ilçesi Gemlik’te bu yıl getiri oranı yüzde 7’de kaldı. Mudanya ise yüzde 18,9’luk getiri oranıyla kentin en çok kazandıran ilçesi olmayı sürdürdü

 

Yabancı Dopingi

İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra Türkiye'nin en çok konut satışı yapılan dördüncü kenti Antalya'da fiyatlar bu yıl yüzde 11.2 yükseldi.

 

Son yıllarda konut fiyatlarının istikrarlı bir şekilde yükseldiği Antalya'da trend devam ediyor. Özellikle 2013'ten sonra yabancılara konut satışını kolaylaştıran Mütekabiliyet Yasası'nın ardından kent yabancı akınına uğradı. Kentte 4,5 yılda yabancılara satılan konut sayısı 24 bin 605'i buldu. 2017'nin ilk yarısında ise başka ülke vatandaşları Antalya'da 2 bin konut satın aldı.

 

Bu yıl Antalya Finike ve Döşemealtı ilçelerinde fiyatlar yüzde 15'in üzerinde arttı. Korkuteli, Kepez, Muratpaşa ve Konyaaltıdaki prim oranı da yüzde 10 barajını aştı.

 

KONYAALTI-LİMAN

Antalya’nın en değerli yerleşim yerlerinden Konyaaltı, Liman mahallesinde fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Konyaaltı, Liman bu seneki yüzde 29,3’lük artışla en çok prim yapan mahalle unvanını sürdürdü.

 

KİRALIK İLÇELER

Antalya’nın, villa ağırlıklı yapılaşmasıyla dikkat çeken Döşemealtı’nda kira değerleri geçen yıla göre yüzde 24,5 oranında yükseldi. Kentin turistik ilçeleri Manavgat ve Alanya’da ise kiralar geriledi.

Ordu Yüzde 19,1’lik prim oranıyla Ordu, konut yatırımcılarına bu yıl en çok kazandıran dördüncü kent oldu.

 

Konya

 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Bu yılın ilk yarısında 15 bin konut satılan Konya’da emlak piyasası son yıllardaki hızını koruyor. Haziran 2016-2017 döneminde kentte konut fiyatları yüzde 11,7 arttı. En büyük getiri sağlayan ilçe yüzde 27,5 ile Akşehir oldu. Karatay, Selçuklu ve Meram ilçelerindeki artış oranı yüzde 10’un üzerinde. Karatay Akabe, konut yatırımcısına yüzde 20’nin üzerinde getiri sağlayan kentteki tek mahalle...

 

Sakarya

 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Son bir yılda konut fiyatların yüzde 15 düzeyinde arttığı Sakarya’da en yüksek getiriyi yüzde 17,2 ile merkez ilçe Adapazarı sağladı.

 

Samsun

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Konut fiyatlarının yatay seyrettiği Samsun’da bu yıl artış oranı yüzde 13,5 oldu. En büyük getiriyi yüzde 21,5 ile Atakum ilçesi sağladı.

 

Trabzon

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Son 4,5 yılda yabancılar Trabzon’dan 2 binin üzerinde konut satın aldı. Kentte fiyatlar bu yıl yüzde 17,9 yükseldi.

 

Adana

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Son dönemde konut piyasası oldukça hareketli olan Adana’da getiri oranları genellikle yüzde 20’nin üzerindeydi. Bir önceki yıl kentte fiyatlar yüzde 27 yükselmişti. Haziran 2016-2017 döneminde de kentteki konut satışları yüzde 26,8 gibi hatırı sayılır ölçüde artarak 30 bin barajını geçti. Buna rağmen fiyatlardaki yükseliş önceki yıllara nazaran sınırlı kaldı. Adana’da fiyatlar yüzde 10,1 yükseldi.

 

Gaziantep

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Bu yıl konut fiyatlarının yüzde 2,8 oranında azaldığı Gaziantep değer kaybeden üç kentten biri. En büyük düşüş kentin en büyük ilçelerinden Şehitkamil’de yaşandı (yüzde 6,3). Şahinbey’de ise fiyatlar yüzde 1,3 yükseldi. Bu düşüşün en büyük sebebi hiç kuşkusuz kentin iç savaşla boğuşan Suriye!ye komşu olması.

 

Eskişehir 

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Konut yatırımcısının bu yıl aradığını bulamadığı kentlerden. Eskişehir’de fiyatlar sadece yüzde 5,4 arttı. Yükselişin bu kadar sınırlı kalmasının sebebiyse kentteki konut stoku fazlası. 2017’nin ilk yarısında 11 bin konutun satıldığı Eskişehir’de yaklaşık 10 bin stok fazlası var. Fiyatların yeniden yükselişe geçmesi içinse bu fazlanın eritilmesi gerekiyor.

 

Hatay

 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Hatay’da bu yıl konut fiyatları yüzde 11 yükseldi. Bu artış daha çok merkez ilçe Antakya’dan

 

Kahramanmaraş

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Önceki yıl fiyatların yüzde 11 artığı Kahramanmaraş’ta bu yıl yükseliş yüzde 1,1 ile sınırlı kaldı.

 

Erzurum

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

2017’nin ilk yarısında sadece 3 bin 800 konutun el değiştirdiği Erzurum’da fiyatlar yüzde 11 dolayında

 

Aydın

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Önceki yıl yüzde 30,2 ile 30 büyükşehir arasında konut fiyatlarının en fazla arttığı kent olan Aydın, bu yıl zirvedeki yerini kaybetse de hala ilk beşte. Konut fiyatlarının bu yıl yüzde 18,4 arttığı kentte kira değerleri de yüzde 21 yükseldi. Aydm’m en fazla prim yapan ilçeleri, yüzde 18’i bulan artışlarla Efeler ve Söke oldu.

 

Balıkesir

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Bu yılın en çok prim yapan kenti yüzde 27,5’lik değer artışıyla Balıkesir. Haziran 2016- 2017 döneminde 27 bin 710 konutun satıldığı kentin dört ilçesinde fiyat artışları yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşti. En çarpıcı yükseliş, faresi ve Altıeylül ilçelerinde gerçekleşti. Körfez Geçişi veKörfezray gibi projeler fiyat artışını tetikliyor.

 

Muğla

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Bodrum, Datça, Fethiye ve Marmaris gibi tatil bölgeleriyle ön plana çıkan Muğla’da konut fiyatları yüzde 15,4 arttı. Önceki yıl kentte fiyatlar yüzde 19 artmıştı. Muğla’da en yüksek getiriyi, Datça’nın İskele Mahallesi sağladı. 5 bin lirayı aşan yüksek metrekare fiyatlarıyla dikkat çeken Bodrum’un Ortakent Mahallesi de yüzde 20’nin üzerinde kazandırdı.

 

Şanlıurfa

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Son birkaç yıldır konut fiyatlarının yerinde saydığı Şanlıurfa’da Haziran 2016- 2017 döneminde de fiyatlar yüzde 0,1 geriledi.

 

Tekirdağ

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından İstanbul’da bulunan askeri alanların Tekirdağ’a nakledilmesi, kentteki konut piyasasını hareketlendirdi. Yüzde 21,4’lük prim oranıyla Tekirdağ, Balıkesir’in ardından yılın en çok kazandıran ikinci kenti oldu.

 

Kocaeli

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Konut piyasasının hareketli olduğu kentlerden Kocaeli’nde fiyatlar bu yıl yüzde 14 yükseldi. Körfez Geçişi ve Osman Gazi Köprüsü’nün yarattığı hareketlilik Derince ve Körfez ilçelerinde fiyatların yüzde 20’nin üzerinde artmasını sağladı. Mahalle bazında ise Gebze’nin Hacıhalil ve İzmit’in Yenişehir’i ön plana çıkıyor. Bu iki ilçede konut yatırımcıları yüzde 30’un üzerinde getiri elde etti.

 

Denizli

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Denizli, yüzde 18,2’lik fiyat artışıyla konut yatırımcılarına en çok kazandıran yedinci kent oldu. Merkezefendi’nin üç mahallesinde fiyatlar yüzde 20’nin üzerinde yükseldi.

 

Diyarbakır

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Bu yıl Diyarbakır’da konut fiyatları yalnızca yüzde 5,5 yükseldi. Yenişehir ilçesinde fiyatlar küçük oranlarda artsa da, Kayabaşı ve Bağlar’da azalıyor.

 

Kayseri

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Geçen yıllarda yüksek getiri oranlarıyla dikkat çeken Kayseri’de piyasa bu sene durağan. Haziran 2016-2017 döneminde kentteki konut fiyatları yüzde 7,8 yükseldi. Melikgazi’nin Altınoluk Mahallesi yüzde 19’luk yükselişle en çok prim yapan bölge.

 

Mersin

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

35 bin konutun el değiştirdiği Mersin’de fiyatlar yüzde 14,3 yükseldi. Kentin Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde yer alan yedi mahallede artış oranları yüzde 20’nin üzerine çıktı.

 

Manisa

 
 
FORBES Emlak Raporu 2017 yi yayınlandı!
 

Yüzde 13,1’lik getiri oranıyla Manisa, Türkiye ortalamasının üzerinde prim yapan kentlerden.

 

Sıcak Para

Ege kıyılarında satın alınan yazlıklar konut piyasasında en çok kazandıran yatırım araçlarından birine dönüştü. Yazlık bölgelerindeki fiyat artışı bu yıl da devam ediyor.

 

İstanbul sadece Türkiye’de değil, dünyada da konut fiyatlarının ve sağladığı getiri oranın en yüksek olduğu kentlerden. Dolayısıyla konut yatırımı yapmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcıların en çok tercih ettiği kent. FORBES Emlak Raporu’nda İstanbul’un 432 mahallesi yer alıyor. Bu mahallerden sadece 98’inde metrekare satış fiyatları 5 bin liranın üzerinde. Türkiye geneline bakıldığında da araştırmaya dahil edilen bin 83 mahalle içinde İstanbul dışında sadece iki kentte 5 bin lira sınırı aşılıyor: Muğla ve İzmir.

Alt sınır 4 bin liraya çekildiğinde ise mahalle sayısı artıyor ancak bu fiyatlara ulaşabilen kent sayısı değişmiyor. Muğla ve İzmir’in bu fiyatlara ulaşmasının ardında ise tatilcilerin ilgisi yatıyor. Esasında Türkiye’nin deniz turizminde en gözde kenti Antalya. Ancak burada turizm daha çok otellerde. İzmir ve Muğla’yı özel kılansa Bodrum, Çeşme, Marmaris, Datça gibi turistik bölgelerin otelleri kadar yazlık alımlarıyla da öne çıkması. Zaten fiyatları artıran kritik fark da bu.

 

Metrekare fiyatlarının 4 bin liranın üzerine çıktığı bir bölgede yapılan konut alımı da, doğal olarak sadece

güneş keyfi değil yüksek getiri sağlayan bir yatırım aracına dönüşüyor. Emlak Raporu’nun verileri de bunu gösteriyor. Tatil beldeleri arasında en yüksek fiyat artışı yüzde 24 ile İzmir, Foça’da. Konut yatırımları Urla’da yüzde 23,8, Marmaris’te ise 21,3 oranında prim yaptı.

 

Fiyatların 5 bin liraya yaklaştığı Bodrum, Çeşme ve Datça’da ise son yıllarda fiyatların çok hızlı artmasının yarattığı etkiyle değer artışı bu yıl biraz daha yavaş. Sadece fiyatların çok yüksek olduğu beldelerde değil. Daha çok orta gelir grubuna hitap eden yazlık bölgelerdeki değer artışları da oldukça dikkat çekici. Örneğin Balıksesir, Edremit’te artış oranı yüzde 23,8. Fiyatların 2 bin lira düzeyine yaklaştığı Aydın’ın Didim ve Kuşadası ilçelerinde de prim oranı yüzde 10’un üzerinde. Son yıllardaki artış trendi ve İstanbul’u İzmir’e bağlayacak otoyol projesinin tamamlanması beklentisi, yükselişin gelecek yıllarda da devam edeceğini gösteriyor.

 

 

FORBES

 

FORBES Emlak Raporu 2018 yayınlandı!
 


Geri Dön