29 / 06 / 2024

Frig Vadisi, gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılmayı bekliyor!

Frig Vadisi, gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılmayı bekliyor!

Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir illeri sınırlan içinde yer alan ve "İkinci Kapadokya" olarak nitelenen Frig Vadisi, son yıllardaki tanıtım çalışmalarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bekliyor...






Kütahya'nın doğusunda, eski bir yanardağ olan Türkmen Dağı'nın tüfleriyle örtülü Frig Vadisi, gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılmayı bekliyor. 


Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir illeri sınırlan içinde yer alan ve "İkinci Kapadokya" olarak nitelenen Frig Vadisi, son yıllardaki tanıtım çalışmalarıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bekliyor. Kütahya-Eskişehir karayolunun 26. kilometresindeki Sabuncupınar köyünden başlayan ve Kütahya'nın doğu kesimi boyunca uzanan çamlar arasındaki kayalık alan, Frig Vadisi olarak adlandırılıyor. Vadinin, ilin sınırları içinde kalan kısmı Sabuncupınar, Söğüt, İnli, Fındıklı köyleri civarındaki kuzey alan üe daha güneydeki Ovacık köyü olmak üzere iki bölümden oluşuyor. 


Kentin doğusunda eski bir yanardağ olan Türkmen Dağı'nın tüfleriyle örtülü Frig yaylaları, eski çağlardan beri çeşidi kavimlerce iskan edüdi. Volkan türünün kolay işlenebilir bir kayaç olması, bölgenin en eski halklarından biri olan Friglerin bunları oyma ve yontma yoluyla çeşitli amaçlarla kullanmalarını sağladı. Friglerin ana tanrıçası Kybele'ye adanmış açık hava tapınaklarıyla savunma amaçlı yapılar, en çok dikkat çeken eserler arasında bulunuyor. Bunlann yanı sıra Roma döneminde kayaların oyulmasıyla meydana getirilen çeşitli barınaklar, mezar odaları, ağıl ve ahır olarak kullanılan mekanlar, sarnıçlar ve ambarlar da yer alıyor. Çeşitli dönemlerde ise bunlara ilaveten kilise ve şapeller inşa edilmiş. 


Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Kütahya, çeşitli kavim ve medeniyetlere ev sahipliği yapan Frig Vadisi'ne 'FrigYılbaşı tatiline renkli yurtdışı seçenekleri Hafta ortasına denk gelen 1 Ocak'ta önceki iki günü veya sonrasını haftasonuyla birleştirebilecek tatilcileri düşünen tur şirketleri, hazırladıkları paketlerle yeni yıla yurt dışında girme imkanı sunuyor. Tur firmalarının yılbaşı tatil seçeneği Avrupa'dan Latin Amerika'ya, Asya'dan Afrika'ya 3 günden 15 güne ve seyahat bedeli 199 avrodan 6000 dolara kadar uzanıyor. Yurt dışı turlarında yılbaşı eğlencelerinin yanı sıra farklı kültürler, farklı tatlar tanımak isteyenlerle, tarih, doğa, macera konseptli turlar ilgi çekiyor. Yılbaşı için en çok Beyrut, Yunanistan, Balkanlar. Prag, Paris Bangkok, Pattaya, Singapur, Tunus, Dubai, Dubrovnik, Budapeşte. İtalya. İspanya, Moskovave Brezilya ilgi görüyor. 


Frig yapılarının korunması ve tanıtılması amacıyla 2009'da Bakanlar Kurulu kararıyla Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği'nin kurulduğunu dile getiren Yılmaz, bölgeyi yerli ve yabancı turizme açmak için çalıştıklarını bildirdi. Birliğin bugüne kadar bisiklet ve doğa yarışmaları ve yer-yön, levhalarıyla ilgili çalışma yaptığını bölgedeki tek eksiğin, güzergah üzerindeki yerlerde istenilen düzeyde sosyal donatı ve konaklama imkanının fazla bulunmaması olduğunu ifade eden Yılmaz, bölgenin özellikle turizme, yatırım yapmak isteyen müteşebbisler açısından çok önemli bir imkan sunduğunu söyledi. 


Yılmaz, "Bölgemizde aslında bir Kapadokya yatıyor. Ama daha Kapadokya kadar gün yüzüne çıkaramadığımız için çok fazla tanınmıyor. O nedenle biz bunu kamuoyuyla paylaşıp, tanıtımını yaparak turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Frig Vadisi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından birinci dereceden arkeolojik ve doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir. Bu nedenle aslına uygun olmayan yapılaşma da mümkün değil" diye konuştu. 


Dünya


Geri Dön