19 / 11 / 2024

Fuar alanları yönetmeliği!

Fuar alanları yönetmeliği!

Yurt İçinde Fuar Düzenlenmesine Dair Yönetmelik 27 Haziran 2000 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik kapsamında fuar düzenlenmesine uygun hale getirilmiş açık ve kapalı alanlara ilişkin esaslara yer veriliyor...




Fuar alanları yönetmeliği!


YURT İÇİNDE FUAR DÜZENLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK


BİRİNCİ KISIM 

GENEL HÜKÜMLER


BİRİNCİ BÖLÜM 

AMAÇ, KAPSAM, HUKUKİ DAYANAK VE TANIMLAR 


Amaç 


Madde 1- Bu Yönetmeliğin amacı, fuarların yeterli altyapı, modern teknik ve donanımlarla, önceden belirlenmiş bir program dahilinde, düzenlenmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu konudaki standartları belirlemektir. 


Kapsam 


Madde 2- Bu Yönetmelik; fuar düzenleyeceklerde aranacak nitelikler ile bunların yükümlülüklerini, fuarların düzenlenmesine ilişkin esasları, fuar alanlarında bulunması gereken asgari teknik ve fiziki özellikleri, fuarların denetlenmesine ilişkin hükümleri ve bu Yönetmeliğe aykırı davranışlar konusundaki düzenlemeler ile Bakanlığın bu konudaki görev ve yetkilerini ve konuyla ilgili diğer hususları kapsar. 


Hukuki Dayanak 


Madde 3- Bu Yönetmelik, 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 12 ve 33 üncü maddeleri uyarınca düzenlenmiştir. 


Tanımlar 


Madde 4- Bu Yönetmelikte; 


a) Kanun : 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunu, 


b) Bakanlık : Sanayi ve Ticaret Bakanlığını, 


c) Genel Müdürlük : İç Ticaret Genel Müdürlüğünü, 


d) Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü: Fuarın düzenleneceği yerdeki İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğünü, 


e) Meslek Kuruluşu : 5590 sayılı Kanuna göre kurulmuş bulunan ticaret odası, sanayi odası veya ticaret ve sanayi odası, deniz ticaret odası ile bunların üst kuruluşu olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini ve 507 sayılı Yasaya göre kurulan esnaf ve sanatkarlar odaları birlikleri, esnaf ve sanatkarlar federasyonları ile bunların üst kuruluşu olan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonunu, 


f) Dernek : Bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde yazılı hükümlere göre fuar düzenleyen şirketlerin, ülkemizde fuarcılık hizmetlerinin geliştirilmesi, bu hizmetleri evrensel standartlara ulaştırılması, sektörle ve sektör mensuplarıyla ilgili sorunların çözümü için gereken önlemlerin önerilmesi amacıyla çalışmalar yapmak üzere biraraya gelerek oluşturdukları derneği, 


g) Düzenleyici : Bu Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen, fuar düzenlemeye yetkili kurum veya kuruluşları, 


h) Katılımcı : Aralarında imzalanmış sözleşme hükümleri çerçevesinde düzenleyicinin tahsis ettiği bir standda ürünlerini sergileyen, gerçek kişiler ile kurum ve kuruluşları, 


ı) Fuar alanı : Bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen asgari altyapı niteliğini taşıyan ve fuar düzenlenmesine uygun hale getirilmiş açık ve kapalı alanları, 


i) Stand : Fuar alanı içerisinde sergileme ve bilgi sunma faaliyetleri için elverişli hale getirilmiş açık ve kapalı üniteleri, ifade eder. 


İKİNCİ BÖLÜM 

Fuar, Fuar Türleri ve Süreleri 


Fuar 


Madde 5- Fuarlar; ticarete konu mal ve hizmetler ile tarım ve sanayi ürünlerine ilişkin teknolojik gelişmelerin, bilgilerin ve yeniliklerin tanıtım amacıyla sergilendiği, yurtiçi ve uluslararası düzeyde bilgi alışverişi, teknik işbirliği, geleceğe yönelik ticari ilişki kurulması ve geliştirilmesi olanaklarının sağlandığı ve bu Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen asgari altyapı özelliklerini taşıyan fuar alanlarında düzenlenen, tarih ve süreleri önceden belirlenen organizasyonlardır. 


Tanıtım isminde sergi sözcüğü kullanılmakla birlikte yukarıdaki fıkradaki niteliklere uygun olarak yapılan düzenlemeler de fuar sayılır. 


Genel Fuar 


Madde 6- Belli bir sektörü veya ürün grubunu esas almayan, zaman zaman periyodik olarak da tekrarlanan ve çeşitli ürünlerin birlikte sergilendiği, mal ve hizmetlerin ticari tanıtımı ile satışının da amaçlandığı sosyal, kültürel ve eğlence etkinliklerinin de yer aldığı ve süresi 20 günden fazla olmayan herkese açık düzenlemedir. 


İhtisas Fuarı 


Madde 7- Belli bir ürün veya ürün grubu ya da sektörle doğrudan ilgili ve sektörü yönelik mal ve hizmet üreten katılımcılar bazında teknolojik ve uygulamalı bilgi alış verişinin artırılması ve ticari işbirliğine yönelik bilgi değişimi ortamının yaratılması ile ihtiyaç duyulan ürün siparişlerinin verilmesi amacıyla yapılan ve ziyaretçilerini genel olarak fuarın konusu ile ilgili hedef kitlenin oluşturduğu ve süresi yedi (7) günü geçmeyen organizasyondur. 


Tüketici Fuarı 


Madde 8- Ziyaretçisini tüketicilerin oluşturduğu ve sergilenen ürünlerin satışının yapıldığı genellikle tüketim talebinin yoğunlaştığı özel günler, haftalar veya dönemler öncesinde ve/veya sırasında yapılan ve süresi 20 günü geçmeyen organizasyondur. 


Tek Ülke Fuarı 


Madde 9- Tek başına yabancı bir ülkenin üretimini veya bir ana tema seçerek o alanda faaliyet gösteren firmaları ile konunun ilgililerini bir araya getiren ve süresi yedi (7) günü geçmeyen fuarlardır. 


Bu fuarlar; yurt içi fuar düzenleme yetki belgesine sahip şirketlerce ve yapılan anlaşmalar çerçevesinde, o yabancı ülkenin ilgili kurum veya kuruluşlarınca da düzenlenir. 


Tek Firma Sergisi 


Madde 10- Bir firmanın kendi kendine ürünlerini tanıttığı ve süresi yedi (7) günü geçmeyen sergiler olup, bu firmalar yetki belgesine sahip şirketlerle işbirliği yaparlar. 


Bir Fuarın, Uluslararası Fuar Niteliği Taşıması 


Madde 11- Yönetmeliğin 6-9 uncu maddelerinde tanımı yapılan fuar türlerinden ayrı olarak, bir fuarın "uluslararası fuar" niteliği taşıması aşağıdaki şartların birlikte oluşması ile mümkündür. 


a) Mal ve hizmetlerin perakende satışlarının yapıldığı, 


b) Bir fuarın aynı ad altında ve sektör bazında en az 3 yıl veya üst üste 3 defa yapılmış olması, 


c) Genel olarak, doğrudan ve dolaylı (temsilcileri kanalıyla) yabancı katılımcı sayısı, tüm katılımcılara göre en az %15 olması, 


d) Yine doğrudan ve dolaylı yabancı katılımcıya satılan net m2 stand alanı büyüklüğünün toplam stand alanının %10‘undan az olmaması, 


e) Yabancı ziyaretçi sayısının, toplam ziyaretçi sayısı içerisinde en az %2,5‘a ulaşması. 


Fuarların bu nitelikleri; Dernek görüşü de alınarak, 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca, yetkili Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler veya Yeminli Mali Müşavirler veya bağımsız denetleme kuruluşu tarafından düzenlenecek raporlar ile belgelenmelidir. Ancak, UFİ (Union Des Foires Internatıonales) etiketini taşıyan fuarlarda yukarıdaki işlemler yapılmaz. 


İKİNCİ KISIM 

Uygulamaya İlişkin Esaslar 

BİRİNCİ BÖLÜM 

Düzenleyiciler ve Yetki Belgesi 


Düzenleyiciler 


Madde 12- Fuarlar, yerel kamu idarelerince bölgesel olarak düzenlenecek olanlar hariç, Bakanlıktan yurt içi fuar düzenleme yetki belgesi alan, anonim veya limited şirketler tarafından düzenlenir. 


Ancak; Ulusal ve uluslararası savunma sanayii ve askeri havacılık ihtisas fuarları, sadece Milli Savunma Bakanlığının himaye ve desteğinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının sorumluluğunda, yurt içi fuar düzenleme yetki belgesine sahip anonim veya limited şirket tarafından organize edilir. Bu fuarlarda, sivil havacılıkla ilgili mal ve hizmetler de sergilenebilir. 


İşbirliği 


Madde 13- Faaliyet konuları ile sınırlı olmak kaydıyla, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile bunların üst kuruluşları, kamuya yararlı dernekler, vakıflar ve ticaretle ilgili belli bir meslek grubuna dahil bulunanların oluşturdukları dernek ya da birlikler, yetki belgesine sahip düzenleyiciler ile işbirliği yapmak suretiyle fuar gerçekleştirebilirler. 


Düzenleyicilerde Aranacak Koşullar 


Madde 14- Yerel kamu idareleri hariç düzenleyicilerin; 


a) Anonim veya limited şirket şeklinde kurulmuş olmaları, 


b) Ana sözleşmelerinde, münhasıran fuarcılık ve bu faaliyetlerle sınırlı olmak kaydıyla yayıncılık, tanıtım, reklam, kongre ve benzeri faaliyetlerde bulunacaklarının ve bu faaliyetleri gerçekleştirmek üzere de gerekli olan işleri yapabileceklerinin belirtilmiş olması ve bu faaliyetler dışında kalan iş konularının ana sözleşmelerinde yer almaması, 


c) En az yirmi milyar lira ödenmiş sermayeye sahip bulunması, 


d) Ortaklık sıfatına sahip yöneticiler ile diğer imza yetkisine sahip görevlilerin müflis, konkordato ilan etmiş veya taksirli suçlar hariç olmak üzere zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlardan dolayı hüküm giymemiş olması, 


e) Bu Yönetmeliğin 15 inci maddesi ile düzenlenen yetki belgesine sahip bulunulması, şartları aranır. 


Diğer düzenleyiciler ise, yetkili kurullarından alacakları kararı Genel Müdürlüğe göndermek zorundadırlar. 


Bakanlık, yukarıda belirtilen en az sermaye miktarını Devlet İstatistik Enstitüsü yıllık toptan eşya fiyatları değişim endeksini aşmamak kaydıyla artırabilir. 


Yetki Belgesi 


Madde 15- Anonim veya limited şirket olarak faaliyet gösteren düzenleyiciler yetki belgesi almak üzere, aşağıda belirtilen belgelerle birlikte Bakanlıkta Genel Müdürlüğe doğrudan başvururlar. 


a) Dilekçe, 


b) Şirket ana sözleşmesinin yer aldığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi‘nin aslı veya noterden tasdikli örneği, 


c) Şirketin sermayesinin tamamının ödendiğine ve bu sermayenin özvarlık içinde korunduğuna ilişkin 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu uyarınca, yetkili Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler veya Yeminli Mali Müşavirler tarafından düzenlenen raporu, 


d) Ortaklık sıfatına sahip yöneticiler ile diğer imza yetkisine sahip görevlilerin müflis, konkordato ilan etmiş veya taksirli suçlar hariç olmak üzere zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlardan dolayı hüküm giymemiş olduğuna dair Cumhuriyet Savcılığından alınan belge, 


e) Şirketi bağlayıcı işlemler yapma konusunda hukuken temsile yetkili kılınan kişilere ilişkin 6 ayı geçmemek şartıyla düzenlenen imza sirküleri, 


f) Bu Yönetmeliğin ekindeki 1 no.lu form. 


Genel Müdürlükçe yapılan inceleme sonucunda, başvuruları uygun görülen şirketlere beş yıl süreli "Yurt İçi Fuar Düzenleme Yetki Belgesi" verilir. 


Yurt içi fuar düzenleme yetki belgesi, her beş (5) yılda bir, bu sürenin bitiminden dört ay önce bu maddenin (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilen belgelerle Genel Müdürlüğe başvurulması halinde, uygun görülenlerin yetki belgeleri yenilenir. 


Ancak; yenileme işlemi için süresi içerisinde ilgili belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe başvurmayan şirketlerin yetki belgeleri iptal edilir. 


İKİNCİ BÖLÜM 

Yıllık Fuar Takviminin Oluşturulması ve İzin 


Yıllık Fuar Takvimi 


Madde 16- Yıl içerisinde düzenlenecek fuarlara ilişkin bilgiler, düzenleyiciler tarafından bir önceki yılın temmuz ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe bildirilir. Geçerli Yurt İçi Fuar Düzenleme Yetki Belgesi olmayan düzenleyicilerin talepleri değerlendirilmez. 


İl düzeyinde dikkate alınmak üzere aynı ya da benzer konulardaki ihtisas fuarlarının düzenlenme tarihleri arasında en az 30 günlük bir süre bulunur. 


Başvurular arasında ikinci fıkraya uygun olmayan fuarlar bulunması durumunda; başvuru sahiplerinden, fuarların düzenleniş tarihlerini bu fıkraya uygun olarak yeniden belirlemeleri istenir. 


Uzlaşma olmadığı takdirde ve gerekli görülmesi durumunda, bu Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin (e) ve (f) bentlerinde tanımı yapılan meslek kuruluşları ve Derneğin de görüşü alınarak yıllık fuar takvimi Genel Müdürlükçe oluşturulur ve 15 Ocak tarihine kadar Resmi Gazete‘de tebliğ olarak yayımlanır. 


Ancak; düzenleyiciler, Fuar takvimine girmek üzere başvurduğunda yetkili organ kararı ile birlikte Ek-2 no.lu formu Genel Müdürlüğe göndermek zorundadırlar. 


Fuar Takvimi‘nin yayımlanmasından sonra, fuar takviminde yer almamış, ancak yıl içinde düzenlenecek fuarlardan uygun görülenler, usulüne uygun olarak başvurulması durumunda, en geç 15 Mart ve 15 Eylül tarihlerine kadar ek tebliğ olarak Resmi Gazete‘de yayımlanır. Bu düzenleyiciler, Yönetmeliğin 19 uncu maddesinde belirtilen şartları yerine getirmek şartıyla aynı yılın en geç 15 Şubat ve 15 Ağustos tarihlerine kadar Genel Müdürlüğe başvurmak zorundadırlar. 


İzin 


Madde 17- Fuarlar, Resmi Gazete‘de yayımlanan ve Fuar Takviminde belirtilen yer ve zamanda düzenlenir. 


Takvimde belirlenen ve Resmi Gazete‘de ilan edilen düzenlemeler için, ayrıca izin alınmaz. 


Fuarlar dışında kalan ve daha çok el sanatları ve benzeri alanlara dahil ürünlerin tanıtımı ve satışına yönelik sergiler, belli bir bölgede veya yörede mutaden tekrarlanan, genellikle tarım ve hayvancılıkla ilgili panayırlar ile bu iki özelliği birden taşıyan etkinlikler, o yerin en üst mülki amirinin izni ile düzenlenir. 


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM 

Katılım 


Katılım ve Sözleşme 


Madde 18- İhtisas fuarlarının; otomotiv, beyaz eşya, konfeksiyon ve nakış makinası ile benzeri üretici firma sayısının sınırlı olduğu sektörler hariç, en az 50, diğer fuarların ise en az 100 katılımcının iştiraki ile düzenlenmesi esastır. Katılımcı sayısının hesaplanmasında sözleşme yapılan firma sayısı esas alınır. 


Ancak, birinci fıkrada belirtilen en az katılımcı sayıları, aynı sektör bazında önceki yıl açılan fuarların katılımcı sayıları sektörün ve ekonomik konjoktür de dikkate alınarak Bakanlıkça azaltılabilir. En az katılımcı sayısına ulaşmadan yapılan fuar düzenlemeleri izleyen bir yıl içerisinde aynı tanıtım ismi altında fuar takvimine alınmaz. 


Fuara iştirak konusunda düzenleyici ile katılımcı arasında bir sözleşme yapılması esastır. Bu sözleşmede katılımcıya tahsis olunacak stand yeri, fuar katılım ücretine nelerin dahil olduğu ve fuar organizasyonu nedeniyle verilecek hizmetler açıkça belirtilmelidir. Sözleşmeye, katılımcının başka fuarlara katılmasını engelleyen ve düzenleyicisinin diğer fuarlarına da katılmayı taahhüt eden hükümler konulamaz. 


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM 

Fuar Düzenlenebilecek Alanlar 


Fuar Alanlarında Aranacak Özellikler 


Madde 19- Fuar düzenlenecek alanlarda; 


a) Ziyaretçiler için ayrı giriş-çıkış ile sergilenen ürünler için tahmil-tahliye kapılarının, 


b) Aydınlatma ve gereğinde güç kullanımı için yeterli kapasitede elektrik donanımının ve temel işlevler için yeterli sayıda jeneratörün, 


c) Kapalı alanlar için çalışır durumda ısıtma ve havalandırma sistemlerinin, 


d) İletişim için gerekli araç ve gereçlerle yeterli alt yapının, 


e) Fuar alanına uygun sayıda lavabo ve tuvaletlerin, 


f) İhtiyaç ölçüsünde büfe, kafeterya ve lokantanın, 


g) Düzenleyici ve görevlendireceği personele ait bir danışma, yönetim, gözetim ve denetim bürosunun, 


h) Güvenlik ve ilk yardım hizmetleri için gerekli kapalı ünitelerin, 


ı) Yeterli otopark alanının, bulunması zorunludur. 


Fuarlar, uygun taban-tavan mesafesi bulunmayan ve kullanma alanı net 1500 metrekareden daha küçük kapalı yerlerde düzenlenemez. Fuarlar (a-ı) bentlerinde sayılan nitelikleri taşımak ve konusu da uygun olmak koşulu ile kapalı fuar alanı olmaksızın açık alanlarda da düzenlenebilir. Bu takdirde açık alan brüt 7.500 metrekareden küçük olamaz. Ancak, kapalı bir fuar alanı yanı sıra açık alanda yapılan sergilemelerde bu şart aranmaz. 


Bu tür geçici alanlarda VIP salonu, konuk ağırlama yerleri, basın odası, seminer salonu gibi yerlerin ve bayrak direklerinin de bulunması gerekmektedir. 


Ayrıca, bu alanlarda antrepo muamelesi görmesini sağlamak üzere, gümrük ofisleri kurulmalıdır. 


BEŞİNCİ BÖLÜM 

Erteleme veya İptal, 

Fuar Süreci ile Sonrasına İlişkin Kurallar 


Erteleme veya İptal 


Madde 20- Zorunlu nedenlerle fuarların düzenleniş tarihleri ve/veya yerlerin değiştirilmesi ile iptal edilebilmesi, belgelendirilmesi kaydı ve yetkili organ kararı ile Genel Müdürlüğe en az bir (1) ay önceden bildirimde bulunulmasıyla mümkündür. 


Ancak, tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde bu süre aranmaz. 


İsim Kullanma Yasağı 


Madde 21- Bu Yönetmelik hükümlerine göre Fuar Takvimine girmeden yapılacak düzenlemelerde hiçbir şekilde "Fuar" veya "Sergi" sözcükleri ile yurt içi ve yurt dışına yönelik olarak hazırlanan mektup, broşür, reklam ve diğer basılı evrak üzerinde yabancı dillerde de "Fuar" veya "Sergi" anlamına gelen sözcükler kullanılamaz. 


İlan ve Reklamlar 


Madde 22- Fuarın giriş kapısında görülebilir uygun bir yere fuarın tanıtım ismi, açılış kapanış tarihleri, ziyaret saatleri kolayca okunabilir boyutlarda yazılır. 


Düzenleyiciler tarafından ziyaretçilere yönelik olarak basın duyuruları, reklam, hedef kitleye doğrudan postalama, poster, ışıklı pano, afişler ve bu gibi vasıtalarla katılımcıların da iştirakiyle promosyon çalışmaları yapılır. 


Fuar Kataloğu 


Madde 23- İhtisas fuarlarında, fuarın açılmasından önce veya fuar süresince katılımcılara ve ilgililere dağıtılmak üzere bir katalog hazırlanır. Bu katalogda; katılımcılar, bunların ürettikleri mal ve hizmetler, katılımcı firmaların, kimlik bilgileri ile düzenleyici tarafından gerekli görülecek diğer bilgiler yer alır. Katalogların hazırlanmasında Türkçe yanında yaygın en az bir yabancı dil kullanılır. 


Fuar Sonrası Düzenlenecek Rapor 


Madde 24- Düzenleyici; fuar alanının daha önceden kendisine tahsis edildiğini belirten mal sahibi veya işletmeciden alınan belge veya kira sözleşmesini ve fuar süresince organizasyonda görevlendirilen personelin isim ve görevlerini gösteren liste ile birlikte, yerli ve yabancı olarak ayrılmak suretiyle katılımcı ve ziyaretçi sayısı, kullanılan net stand alanı, düzenlemenin kaçıncı kez yapıldığı, yurt içindeki temsilcilikleri vasıtasıyla katılımcılara ilişkin bilgiler, katılımcılara ve ziyaretçilere ait ülke dağılımı ile fuar hakkında değerlendirme, görüş ve önerileri içeren bir rapor ile fuar katalogunu fuarın kapanış tarihinden itibaren en geç iki (2) ay içerisinde Bakanlığa gönderir. 


ÜÇÜNCÜ KISIM 

Denetim - Gözetim ve Yaptırım Hükümleri 

BİRİNCİ BÖLÜM 

Denetim ve Gözetime İlişkin Esaslar 


Denetim ve Gözetim 


Madde 25- Yurt içinde düzenlenen fuarlar, Bakanlığın denetim ve gözetimine tabidir. 


Bakanlık veya o ildeki Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü yurt içinde açılan fuarlarla, bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanmasını izlemek ve gerekli önlemleri almak üzere fuar öncesi ve süresince yetkili bir personel bulundurabilir. 


Düzenleyiciler, görevlendirilen personelin talebi üzerine, bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde olmak kaydıyla isteyeceği bütün bilgi ve belgeleri vermek, denetim ve gözetim görevinin gereğinin yerine getirilmesi açısından, gerekli her türlü kolaylığı göstermek ve yardımcı olmak ve yapılan denetimler sonucunda Bakanlığın bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde vereceği talimatlara uymak zorundadırlar. 


Bakanlık, yurt içinde açılan fuarların uygulama ve altyapı hizmetleri yönünden geliştirilebilmesi, dünya fuarcılığındaki standartlar ile yeniliklerin yurt içi fuarlara yansıtılabilmesi, yurt içi fuar takviminin diğer ülkelerin fuar takvimleri göz önüne alınarak belirlenebilmesi yönlerinden gerekli hazırlık ve çalışmaların yapılabilmesi için özelliği olan yurt dışı ihtisas fuarlarında; ilgili personele inceleme yaptırabilir. 


İKİNCİ BÖLÜM 

Yaptırıma İlişkin Esaslar 


Kapatılma 


Madde 26- Bu Yönetmeliğin 15, 16 ve 19 uncu maddeleri hükümlerine ayrı ayrı veya birlikte aykırı hareket etmek suretiyle yapılan fuar düzenlemeleri ile 6, 7, 8, 9 ve 10 uncu maddelerinde belirtilen fuar sürelerinin aşılması durumunda yapılan organizasyonlar ve 19 uncu maddedeki asgari teknik ve fiziki özellikleri taşımayan mekanlarda yapılan fuarlar, o yer Valiliğince kapatılır. 


Bu şekilde kapatılan fuarlar aynı gün bir yazı ile Genel Müdürlüğe bildirilir. 


Kapatılma işlemi uygulanan fuar düzenleyicisine bir sonraki fuar takviminde aynı isimde veya aynı konuda bir (1) yıl süreyle izin verilmez. 


Kapatılma işleminin uygulanması nedeniyle, katılımcı, fuar alanı sahibi ya da işletmeci ve üçüncü şahıslar yönünden doğabilecek zararlardan düzenleyici sorumludur. 


Yetki Belgesi ile İlgili Yasaklama 


Madde 27- Bakanlıktan ilk defa "Yurt İçi Fuar Düzenleme Yetki Belgesi" alan düzenleyiciler altı (6) ay geçmeden fuar düzenleyemezler. 


Ancak; daha önce yetki belgesine sahip bir şirketin, diğer bir şirketle birleşmesi veya nev‘i değiştirmesi halinde birinci fıkradaki hüküm uygulanmaz. 


Yetki belgesi bulunmaması nedeniyle hakkında kapatılma işlemi uygulanan fuar organizatörleri kapatılma tarihinden bir (1) yıl geçmeden yetki belgesi talebinde bulunamaz. Fuar Düzenlenmesi ile İlgili Yasaklama 


Madde 28- Fuar takvimine girmeden yapılan organizasyonların aynı yıl içerisinde iki kez tekrarlanması ve düzenlenen fuarların sürelerinin farklı yıllar içerisinde de olsa en az iki defa aşılması ile aynı yılda iki defa kapatılma işlemi uygulanması durumlarında düzenleyiciler izleyen yılda fuar takvimine alınmazlar. 


Belgelendirilmeyen ve haklı sebebe dayandırılmayan yer değiştirme, erteleme ve iptal eylemlerinin saptanması durumunda, düzenleyiciler izleyen yıl içerisinde, aynı isim ve benzer konularda fuar organize edemezler. 


Ayrıca; bu Yönetmeliğin 21, 22, 23 ve 24 üncü maddelerinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen düzenleyiciler hakkında da bu maddenin 2 nci fıkrasına göre işlem yapılır. 


İthalat Rejimine Aykırı Davranış 


Madde 29- Uluslararası fuarlarda, fuar bitmeden satış yapılmak suretiyle İthalat Rejimi Kararı ve İthalat Yönetmeliği ile Gümrük Mevzuatına aykırı hareket edildiğinin tespit edilmesi halinde, satış yapılan standlar, fuar düzenleyicileri tarafından kapatılır. Buna aykırı hareket eden düzenleyicilerin, bir sonraki yıl düzenleyecekleri fuarlar, fuar takvimine alınmaz. 


Mesleki Kuruluşa Bildirim 


Madde 30- Bu Yönetmeliğin 18 inci maddesine aykırı hareket eden düzenleyici ve katılımcılar ile 26, 27, 28 ve 29 uncu maddelerine göre işlem yapılan organizatörler hakkında disiplin işlemi uygulanmak üzere ilgili mesleki kuruluşlara bildirim yapılır ve Derneğe de bilgi verilir. 


DÖRDÜNCÜ KISIM 

Son Hükümler 


Yürürlükten Kaldırma 


Madde 31- 26/11/1996 tarihli ve 22819 sayılı, 4/10/1997 tarihli ve 23130 sayılı Resmi Gazete‘lerde yayımlanan Yönetmeliklerle değişik 27/12/1995 tarihli ve 22506 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan "Yurt İçinde Fuar, Sergi ve Panayır Düzenlenmesine Dair Yönetmelik" yürürlükten kaldırılmıştır. 


Geçici Madde 1- Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden, 31/12/2000 tarihine kadar yapılacak düzenlemeler için 27/12/1995 tarihli ve 22506 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Yönetmelik hükümleri uygulanır. 


Yürürlük 


Madde 32- Bu Yönetmelik; 1/1/2001 tarihinden sonra düzenlenecek fuarlar için uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 


Yürütme 


Madde 33- Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür. 

EK-1 


YURT İÇİ FUAR DÜZENLEME 


YETKİ BELGESİ BAŞVURU FORMU 


Unvan 

a) Adresi : 

b) Telefon : 

c) Fax : 

Personel sayısı : 

İdari : 

Teknik : 

Bağlı Bulunduğu Oda : 

Ticaret Sicili No : 

Bağlı Bulunduğu V. Dairesi: 

Vergi Sicil No : 

Yukarıdaki bilgilerin doğru olduğunu beyan ederiz. 

Düzenleyicinin Unvanı 

Yetkili İmzalar 

Tarih 



ODANIN ONAYI 

Onaylayanın Adı Soyadı: 

Unvanı : 


Mühür 


İmza-Tarih 

EK-2 

FUAR TAKVİMİ BAŞVURU FORMU 

Düzenleyici Şirketin 

Unvanı : 

Adresi : 

Telefon : 

Yetki Belgesi Tarih-No‘su : 

Varsa İşbirliği Kuruluşunun Unvanı: 

Düzenlenen Fuarın; 

a) Adı : 

b) Konusu : 

c) Açılış ve Kapanış Tarihi : 

1- Birinci Tercih : 

2- İkinci Tercih : 

d) Düzenleneceği Yer Adresi : 

Yukarıdaki bilgilerin doğru olduğunu beyan ederiz. 

Düzenleyicinin Unvanı 

Yetkili İmzalar 


Tarih



Geri Dön