Fuat Oktay: Daha dirençli bir Türkiye inşa edeceğiz!
AFAD Başkanı Oktay: "Alt yapısı ve üst yapısıyla ve kritik tesisleriyle birlikte daha güvenli, afetlere karşı daha dirençli bir Türkiye'yi hep birlikte inşa ediyor olacağız" dedi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, "Alt yapısı ve üst yapısıyla ve kritik tesisleriyle birlikte daha güvenli, afetlere karşı daha dirençli bir Türkiye'yi hep birlikte inşa ediyor olacağız." dedi.
Oktay, AFAD'ın organize ettiği ve bir otelde düzenlenen Türkiye Sismik Tehlike Haritası ve Bina Deprem Yönetmeliği Çalıştayı'nın açılışında konuşma yaptı.
Son olarak 1996'da yenilenen Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası'nın ve 2007'de güncellenen deprem bölgelerinde yapılacak binalar hakkındaki yönetmeliğin revizyona tabi tutulmasının, gelişen teknolojiyle birlikte Türkiye için kaçınılmaz olduğunu söyleyen Oktay, 2012'de deprem yönetmeliğinin güncellenmesi çalışmalarına başladıklarını anlattı.
Oktay, "Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 70'i, yine büyük sanayi tesislerimizin yüzde 75'inin birinci ve ikinci deprem bölgeleri içinde yer aldığı ülkemizde, bilimsel çalışma sonuçlarının afet risk azaltma çalışmalarına entegre edilebilmesi kullanılabilir ve uygulanabilir olması büyük önem taşımaktadır. Afetler konusunda yapılan çalışmaların gerçek hayatta da uygulanabilir olması, toplumların afetlere karşı dirençli olmalarını sağlayan en önemli faktördür." diye konuştu.
Afetler konusunda 1999 öncesi ve sonrası iki farklı Türkiye olduğunu söyleyen Oktay, "AFAD olarak yapmamız gereken asıl şey yapısal anlamda Türkiye'yi afetlere hazır hale getirmekti." dedi.
Oktay, şunları kaydetti:
"'2012'de Türkiye afet planı diye başlayan ama bugün itibariyle dünyanın en ileri entegre, modüler ve esnek bir müdahale sistemine dönüşen Türkiye'yi bu anlamda öncü ülke ve lider ülke konumuna getiren, AFAD'ı da öncü kurumlar, lider kurumlar arasına sokan bir yapıyı bugün itibariyle oluşturmuş olduk. Yaptığımız tek bir şey vardı; bütün kurum ve kuruluşlarımızın kapasite ve kabiliyetini afetin yönetimine yani müdahale anlamında entegre etmekti."
- "Güvenilirlik katsayısını yakaladık"
AFAD Başkanı Oktay, "cek ve cak"lı kelimelerle hiç bir zaman kamuoyunun önüne çıkmak istemediklerini belirterek, "Bugün geldiğimiz noktada 'eğer Türkiye bu konuda bir şey söylüyorsa, AFAD bir şey söylüyorsa, doğrudur' denilen bir güvenilirlik katsayısı yakaladık." dedi.
Afet risklerinin azaltılmasına dönük yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi veren Oktay, Türkiye geneli için hazırlanan "bütünleşik tehlike haritaları"nı bu yıl tamamlamayı hedeflediklerini belirtti. Oktay, hazırlanan tehlike haritalarının risk analizlerinin yapılacağı modellemenin tamamlanmasına ilişkin çalışmaların da sonuçlandığını söyledi.
Türkiye'nin gelecek 30-40 yılını kapsayacak, risklerin azaltılması ve önlenmesine dönük projelerin hazırlanması ve uygulanmasına odaklanacaklarını kaydeden Oktay, şunları dile getirdi:
"Alt yapısı ve üst yapısıyla ve kritik tesisleriyle birlikte daha güvenli, afetlere karşı daha dirençli bir Türkiye'yi hep birlikte inşa ediyor olacağız. Akademik camia temsilcileri ve karar vericiler olarak tüm kamu kurumlarının bir arada ortak paydaya ulaşmak suretiyle yürüteceğimiz çalışmaları oldukça önemsiyoruz. Bu çalıştayda ülkemizde deprem risklerini azaltmaya yönelik en önemli mevzuatlarımızdan olan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve Türkiye Sismik Tehlike Haritası çalışma sonuçlarını değerlendirmek üzere toplanmış olmakla, bilginin uygulamaya dönüşmesinin en güzel örneklerinden birisini 3 gün boyunca değerlendiriyor olacağız. Yeni yönetmelikle, ülkemizde giderek yaygınlaşan ancak mevzuatlarımızda yer almayan yüksek binalar sismik izolasyonlu yapılar ve hafif çelik binalar gibi yapı stoğumuzun deprem güvenliklerindeki belirsizlikler ortadan kalkmış olacaktır. Ayrıca mevcut yapıların değerlendirilmesi ve güçlendirilmesinde uygulanan yöntem ve teknikler daha da geliştirilmiş olacaktır."
Oktay, çalıştayda yapılan değerlendirmelere ilişkin de "Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin ayrılmaz bir parçası olan Türkiye Sismik Tehlike Haritası da sizlerin değerli görüş ve önerileri doğrultusunda değerlendirilecek ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ile birlikte yürürlüğe girmek üzere Bakanlar Kuruluna arz edilecektir" dedi.
Türkiye Sismik Tehlike Haritası ve Bina Deprem Yönetmeliği Çalıştayı, üç gün sürecek.
AA