29 / 04 / 2024

Fütüristik Evler göz dolduruyor!

Fütüristik Evler göz dolduruyor!

Berlin'de düzenlenen tüketici elektroniği fuarı İFA'ya akıllı ev sistemleri kategorisi damga vurdu. İşte en dikkat çeken fütüristik ürünler...




Akıllı saatler, drone'lar, sanal gerçeklik gözlükleri vb... Berlin 'de düzenlenen tüketici elektroniği fuarı İFA'ya bu ürünler damga vururken öne çıkan bir başka kategori de akıllı ev sistemleri oldu. Konsept ürünler göz doldurdu. 


2030 yılına dek gelişmekte olan ülkelerin nüfusunun 1 milyar artacağı tahmin ediliyor. Nüfusun üçte ikisinin ise Asya'da yaşayacağı varsayılıyor. İnsanlar artık giderek şehirlerde yaşamayı tercih edeceği için evlerin giderek küçülmesi ve ev elektroniğinde önemli ölçüde değişim yaşanması kaçınılmaz bir durum. Özellikle insana zaman kazandıran, daha az su ve elektrik harcayan, akıllı ve bağlantılı ürünlerin hayatımızda daha fazla yer bulacağı kesin. Pazar araştırmaları şirketi Gartner tahminlerine göre, 2022 yılında ABD'de bir ev 500'den fazla akıllı cihaz bulunacak. Kullanıcıların hayatını kolaylaştırmaya odaklı ev otomasyonu sistemleriyle birlikte, bir süredir hayatımızda olan akıllı ev ürünleri Avrupa'nın en büyük elektronik fuarı olan IFA'da yeniden görücüye çıktı. Bunların yanında fütüristik ve son derece yenilikçi ürünler de fuarın bilindik havasını değiştirdi, renklendirdi. Fuarı domine eden ekran teknolojilerinden sonra fütüristik akıllı ev ürünleri geleceğin akıllı evlerinin nasıl olacağına dair önemli ipuçları verdi. Uzaktan kontrol edilen klimalar, buzdolapları, bulaşık makineleri, fırınlar bir yana; evinizde kendi bitkinizi yetiştirmenizi sağlayacak, yıkadıktan sonra çamaşırlarınızı katlayan çamaşır makinelerine dek farklı tasarımda konsept ürünleri sizin için derledik. Tüm bu akıllı ev ürünlerini televizyondan, tabletten ve cep telefonundan evi kontrol etmek mümkün... İşte IFA'nın en dikkat çeken fütüristik ürünleri... 


MAYDANOZLAR EVDE YETİŞECEK 

Arçelik'in global markası Grundig, HerbGarden markalı ürünü İFA 2016'da tanıttı. Yoğun ilgi gören teknoloji, ev içinde doğanın bir simülasyonunu yaratırken zirai ilaç kullanmaksızın evde, tohumdan ve taze otsu bitkiler yetiştirilmesine imkan veriyor. Ürün, sekiz farklı bitkiyi yetiştirebilecek özellikte. Sistemde otomatik su dolaşım sistemi, gün ışığını simule eden LED ışık kaynaklan bulunuyor. HerbGarden ile kullanıcılar, mobil cihazlarından 7/24 su, hava ve aydınlatmayı kontrol edebiliyor. Ürün hakkında bilgi veren Arçelik Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Can Dinçer, ürünün 2017'de seri üretimine başlayacaklarını söyledi. 


ÇAMAŞIRI KATLAYAN MAKİNE

Panasonic'in akıllı ev konseptinde adeta şov yaptığı fuarda, özellikle kadın ziyaretçilerin en dikkatini çeken ürünlerden biri Laundoid oldu. Üçü bir arada teknolojisiyle gelen akıllı makine, çamaşırları yıkadıktan sonra kurutuyor ve dahası katlıyor. 2019'da ürünün tüketiciyle buluşması bekleniyor.


SOĞUTUCULU FIRIN 

Aynı fırın içinde hem soğutmahem de pişirme imkanı veren soğutuculu fırın, fuarın şüphesiz en dikkat çeken ürünlerinden biri oldu. Uzaktan kontrol edilebilen soğutuculu fırın, kullanıcının derin dondurucudan çıkardığı ürünü soğutmaya devam edip, akşam eve geldiğinde hazır pişmiş olarak bulmasma imkan veriyor. 


TEZGÂH OCAĞA DÖNÜŞÜYOR 

Grunding'in Vux teknolojisi, mutfakta herhangi bir yüzeyi akıllı ocağa dönüştüren oldukça farklı bir teknoloji. Mutfak aletlerinin hepsini tek bir merkezden kontrol etmek için akıllı projeksiyon teknolojisi kullanan Vux, sıradan bir tezgah üstünü sezgisel bir çalışma yüzeyine dönüştürüyor. Endüksüyonlu pişirme teknolojisi ve akıllı projeksiyon teknolojisiyle çalışan Vux, sağladığı esneklikle kullanıcının pişireceği zemini tamamen kendisinin kontrolüne bırakıyor. 


SOSYAL ROBOT MYKİE 

Fuarda BSH ev aletleri, geleceğin mutfak asistanı olarak nitelendirdiği sosyal robotu Mykie modelini tanıttı. Şirketin Home Connect konseptinin bir ürünü olan Mykie, insanların konuşmalarını anlayabilen ve cevap verebilen gelişmiş bir robot. Mutfaktaki diğer ev aletleriyle bağlantılı olarak çahşabilen Mykie, böylece diğer ev aletleriyle de etkileşime girebiliyor. Gündelik hayatta ihtiyaç duyulan bilgiyi de kullanıcılara sunan robot, hava durumu veya borsa gibi konularda sesli olarak bilgi verebiliyor. Mykie bunların yanı sıra baş hareketleri, ışık sinyalleri ve karakteristik yüzüyle çeşitli duygu durumlarını kullanıcılara yansıtabiliyor. 


W1ND0WS10 BUZDOLABI 

İFA 2016 Fuan'nda görücüye çıkan ve 29 inçlik devasa ekranıyla kullanıcılara Windows 10 deneyimi sunan LG'nin buzdolabı, büyük ilgi topladı. Buzdolabının içini gösteren yeni kameralarla birlikte devrimsel bir ürün olan buzdolabı, 2 GB RAM seçeneği sunuyor ve 1080 piksel çözünürlükte fotoğraflar çekebiliyor. Windows 10 işletim sistemini kullanan buzdolabına Windovvs 10 üzerinden uygulama indirmek mümkün. Ayrıca Cortana sesli asistanıyla komutları yerine getiren ürün, kullanıcıya bu anlamda yemek önerilerinde bulunuyor, kullanıcılara alışveriş listesi hazırlıyor ve aynı zamanda ürünlerin tazeliğine dair uyanlar iletiyor. 


MAGIC AYNA BİR BAŞKA 

Panasonic'in sihirbaz aynası akıllı ev teknolojilerinin geldiği yeri özetlemek açısından oldukça iyi bir örnek. Yerleşik çok sayıda kameraya sahip olan aynaya baktığınızda ayna sizin cildinizin durumunu ölçümlüyor, size uygun kozmetik ve tedavi önerilerinde bulunuyor. Ayna karşısına geçip şekilden şekle girmek yine sizin elinizde. Saçınıza uygun yeni saç stillerini denemenize fırsat veren ayna, aynı zamanda size makyaj yaparak yüzünüzün nasıl daha iyi ve farklı görüneceğine dair yardımcı oluyor. 


GÖRÜNMEZ KÜTÜPHANE

İzlemek ya da okumak istediğiniz medya içeriğini oturma odanızda transparan ekranlardan takip etmek ister misiniz? Panasonic'in fuarda ziyaretçilere tanıttığı şeffaf ekranlar işte tam da bu işe yarıyor. Kitaplığınızdaki şeffaf ekranlar kitaplık görüntüsünü korumanızı sağlarken hem de onu bir medya platformuna dönüştürmeyi başarıyor. 


Para 


Geri Dön