04 / 05 / 2024

Galataport için imar görüşü bekleniyor!

Galataport için imar görüşü bekleniyor!

Mehmet Şimşek Galataport'un özelleştirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili kuruluşların görüşlerinin beklendiğini söyledi



Maliye Bakanı Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin stopajla ilgili gerekçeli kararı yayınlandıktan sonra uygulanabilir seçenekleri değerlendireceklerini açıkladı. Şimşek, "Ciddi gelir kaybına yol açmayan düzenleme olacak" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin eşitliki ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal ettiği stopaj uygulamasında yeni düzenleme yapmak için mahkemenin gerekçeli kararını beklediklerini söyledi. Yerli ve yabancı yatırımcılara uygulanan stopaj düzenlemesiyle ilgili soruları yanıtlayan Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı yayınlandıktan sonra uygulanabilir seçenekleri değerlendireceklerini belirtti.

Bakan Şimşek, mali disiplini dikkate alan ve ciddi gelir kayıplarına yol açmayan bir yeni düzenleme hazırlayacaklarını vurguladı. Mehmet Şimşek, Anayasa Mahkemesi'nin stopajla ilgili kararında ücretlilere uygulanan gelir vergisi üst dilimine ilişkin bir hüküm olduğunu da hatırlattı. Şimşek, yüzde 35'lik üst dilimin mahkemece iptal edilmesinin ardından yüzde 27'ye inen gelir vergisi üst diliminin Türkiye açısından uygulanamaz olduğunu savundu. Dünyanın birçok ülkesinde gelir vergisi üst diliminin daha yüksek olduğunu belirten Şimşek, Türkiye'nin bu oranı yüzde 27'de tutma lüksü olmadığını ifade etti.

Yerli ve yabancıya ayrı uygulama iptal

Anayasa Mahkemesi, devlet iç borçlanma senetlerinde ve eurobondlarda yabancıya sıfır olan stopajın yerlide yüzde 10 olarak uygulanmasının eşitlilik ilkesine aykırı olduğunu belirterek söz konusu uygulamayı iptal etti. İptal hükmünün, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından 9 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtildi.

Türk Telekom ve Halkbank'ta kalan kamu payı da satılacak

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye duyulan güvenin devam ettiğini belirterek, piyasalardaki göreceli toparlanmanın da önümüzdeki dönemde özelleştirme uygulamalarına ilginin artacağını gösterdiğini söyledi. Şimşek, otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesinde Karayolları Kanunu'nun TBMM'den çıkmasının beklendiğini belirterek, "Halkbank ile Türk Telekom'daki kalan kamu hisselerinin önümüzdeki dönemde konjonktüre göre özelleştirme stratejisini belirleyeceğiz" dedi. Bakan Şimşek, Halkbank'ta ÖİB'ye ait hisse oranının yüzde 75.02 olduğunu, Türk Telekom'da ise Hazine'nin halen yüzde 31.68 hissesi bulunduğunu hatırlattı.

Galataport için imar görüşü bekleniyor

Bakan Şimşek, Salı Pazarı Kruvaziyer Liman Projesi'nin (Galataport) özelleştirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili kuruluşların görüşlerinin beklendiğini söyledi. Şimşek, "Galataport'la ilgili imar planı konusunda görüş bekliyoruz. Gelir gelmez özelleştirme sürecini hızlandıracağız" dedi.

Başkent Doğalgaz için ihale yıl sonunda

Mehmet Şimşek, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin yüzde 80 oranındaki hissesi için çalışmaların hızlı bir şekilde yürütüldüğünü ve 2009 yılı sonunda ihale ilanına çıkılmasının planlandığını bildirdi.
Vatan


Geri Dön