26 / 11 / 2024

Galataport imar planına kamu yararına aykırı raporu verildi!

Galataport imar planına kamu yararına aykırı raporu verildi!

Galataport davasında bilirkişi imar planlarını kamu yararına aykırı buldu: Kıyılar kamuya Kapatıldı, Çevre Düzeni Planı yok sayıldı, sit alanı 'koruma' ilkelerine aykırı planlandı.




Galataport davasında bilirkişi imar planlarını kamu yararına aykırı buldu: Kıyılar kamuya Kapatıldı, Çevre Düzeni Planı yok sayıldı, sit alanı 'koruma' ilkelerine aykırı planlandı


Galataport projesinin imar planlarını 2012'de onaylayan özelleştirme yüksek Kurulu'nun kararına açılan davada bilirkişiden projenin iptaline yol açabilecek bir rapor geldi. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası'nın Danıştay 6. Dairesi'nde açtığı davada bilirkişi, planları kamu yararına aykırı buldu. 


Raporda kıyının kamuya kapatıldığı, Beyoğlu kentsel sit alanında yer alan projenin planlarının 'koruma' vasfı taşımadı. Tarihi Tophane Meydanı ve tescilli Karaköy rıhtımında Koruma Kurulu kararlarının çiğnendiği; planın İstanbul'un anayasası kabul edilen Çevre Düzeni Planı hükümleriyle uyumsuz olduğu vurgulandı. İnşaat Mühendisleri Odası Avukatı Taner Savaş, bilirkişi raporunun ardından davanın planların iptaliyle sonuçlanması gerektiğini belirtti, işte bilirkişinin Galataport projesine ilişkin itirazları: Çevre Düzeni Planı'nda 'özelleştirme' hedefi yok: topluma ve kültürel varlıklara zarar vermeden geliştirilmesi" vurgusuna dikkat çeken bilirkişi, bu kriterlere uyulması uyarısı yaptı, özelleştirmenin plan hedeflerinde yer almadığı belirtildi. 


Bilirkişi, Salıpazan Kruvaziyer Limanı hakkında Çevre Düzeni FŞanı'nda doğrudan bir plan hedefi bulunmadığına dikkat çekti. Çevre Düzeni Planı'nda liman yatırımlarının bütünlüklü olarak ele alınması vurgusu yapıldığını ve bir kitle turizmi olan kruvaziyer turizmin ön plana çıkarılmadığını belirtti. Çevre Düzeni Planı'nda yer alan "kentiri turizm potansiyelinin çevreye, Tophane 'meydan' olarak düzenlenmedi: Galataport projesi 1993'te İstanbul 1 No'lu Koruma Kurulu tarafından ilan edilen Beyoğlu kentsel sit 

alanında yer alıyor. Ancak bilirkişi, proje için hazırlanan planların 2863 sayılı Koruma Kanunu'na göre 'koruma amaçlı imar planı' koşullarına aykırı olduğunu tespit etti. istanbul 2 No'lu Koruma Kurulu'nun projeyle ilgili 2012'de aldığı kararda, Tarihi Tophane Meydanı'na özgün karakterinin yeniden kazandırılması gerektiği vurgusu vardı. Kurul kararında Tophane Meydanı için "Osmanlı anıtları ile bezenmiş 'denize açık meydan' özelliği ile Osmanlı mimarlığının bir açık müzesi niteliğindedir" deniyordu. Galataport planlarında ise kurulun bu vurgusu dikkate alınmayarak bu alana kamusal, açık alan kullanımı olarak belirlenmiş 'meydan' işlevi değil; 'rekreasyon alanı' işlevi verildi. Bilirkişi planların kurul kararma aykırı olduğunu belirtirken, 'koruma amaçlı plan' vasfını taşımadığını vurguladı. 

3 Kıyıya 'kruvaziyer liman' kamu yararına aykırı: Raporda, kıyı şeridinin 1 km boyunca kruvaziyer liman alanı olarak planlanmasıyla kıyının tümüyle kamuya kapalı hale getirileceği belirtildi. özelleştirmeye konu edilen alanlarda kamu yararının sağlanmasmın titizlikle değerlendirilmesi gerektiği, ancak kamu yararının sağlanmasına yönelik karar alınmadığı belirtildi. 

Dolgu tescilli rıhtımı kapatacak: Galataport proje alanında kültür varlığı olarak tescillenmiş Karaköy yolcu salonu, Çinili Han, Paket Postanesi, TDI Genel Müdürlüğü yapılarının toplam inşaat alanlarının planda belirlenmediği belirtildi. Bilirkişi, Karaköy rıhtımına yapılacak dolgunun tescilli rıhtımı kapatacağını ve 2 No'lu Koruma Kurulu kararına aykırı olduğuna da dikkat çekti. 


Birgün



Geri Dön