Galataport'ta sona yaklaşıldı!
Galataport Kruvaziyer Liman Projesi’nde birçok bina tamamlandı. İlk kruvaziyer gemisinin Nisan 2020'de limana yanaşması planlanıyor. Karaköy'den Fındıklı'ya 1.2 kilometrelik bir alanda devam eden dev projede çalışmalar aralıksız sürüyor...
Galataport projesinde sona yaklaşıldı. 2020 Nisan ayı içinde ilk kruvaziyer geminin yanaşması planlanan projede birçok bina tamamlandı.
Milliyet'te yer alan habere göre; Galataport projesinde, Karaköy Rıhtımı’ndan Mimar Sinan Üniversitesi Fındıklı Kampüsü’ne kadar uzanan 1.2 kilometrelik sahil şeridinde çalışmalarına 2016 yılı sonunda başlanmıştı. İlk olarak limanın Karaköy bölgesinde bulunan tek ve iki katlı yolcu kabul ve pasaport işlemlerinin yapıldığı eski binalar ve antrepoların yıkım işi tamamlanmıştı. Daha sonra proje alanında yer alan İstanbul Modern Sanat Müzesinin bulunduğu binanın yıkılmasıyla yapım çalışmalar hızlanmıştı.
2 BİNDEN FAZLA İŞÇİ AYNI ANDA ÇALIŞIYOR
İlk geminin 2020 Nisan'da yanaşacağı belirtilen Galataport projesi kapsamında birçok binanın yapımı tamamlandı. Tamamlanan binaların camlarının takıldığı gözlemlenirken bu binaların iç dizaynlarının yapıldığı aktarıldı. Galataport projesi kapsamındaki bazı binaların inşaatı ise devam ediyor.
YILDA 1,5 MİLYON KRUVAZİYER GEMİ YOLCUSU AĞIRLAYACAK
Galataport projesinin otelleri, kafeteryaları restoranlarıyla İstanbul'a ilave 1,5 milyon turist kazandırması hedefleniyor. Galataport İstanbul, kültür-sanattan gastronomiye, turizmden alışverişe kadar pek çok farklı işleve sahip olacak. Mağaza ve yeme-içme birimleri için ayrılan kiralanabilir alanın toplamı yaklaşık 52 bin metrekare. Toplam 43 bin metrekarelik ofis kiralanma alanı yer alıyor. Proje dahilinde 5 bin kişiye istihdam sağlanması planlanıyor. 400 bin metrekare alan üzerinde yer alan Galataport İstanbul'un müzeleri ve meydanları ile yılda 1 milyar dolarlık ekonomik gelir getirmesi planlanıyor. Proje kapsamında 2 bin 300 kapasiteli bir otopark da bulunuyor.
TERMİNAL BİNASI SU SEVİYESİNİN ALTINA İNŞAA EDİLDİ
Galataport liman projesi sonlandığında terminal binası eskisinin iki katı büyüklüğünde olacak. Terminal binası dünyada ilk kez uygulanacak bir teknik ile yeraltında 29 bin metrekare alanda kurgulandı. Su seviyesinin 16 metre altına kadar uzanan yeni terminal binasında yolcular gemiden indikten sonra pasaport kontrolünden geçecek. Pasaport kontrolleri tamamlandıktan sonra şehri dolaşmaya çıkabilecekler. Projeyle Tophane Meydanı'nın İstanbul’un en büyük meydanlarından biri olması da planlanıyor.
SAHİL HALKA AÇILACAK
Projeyle birlikte daha önce sadece kruvaziyer yolcuların dolaşabildiği sahili artık halk kullanabilecek. Alan üzerinde hareketli kapaklarla geçici gümrük alanları yapılacak. Yabancı yolcular bu alanlardan terminal binasına girdikten sonra kapaklar açılarak o bölge tekrar halka açılacak. Proje tamamlandığında İstanbul limanına 6 binden daha fazla yolcu kapasiteli dev yolcu gemileri gelebilecek.
YOĞUN REZARVASYON VAR
Galataport İstanbul'a yanaşmak için bu yıl için 61 geminin rezervasyon yaptırdığı, birçok kruvaziyer şirketinin İstanbul'u ana liman olarak kullanmayı planladığı öğrenildi. 2021 yılı için ise gelen gemi sayısının 180'ni geçmesi hedefleniyor.