28 / 04 / 2024

Galatasaray Adası kimin tartışmasına son nokta!

Galatasaray Adası kimin tartışmasına son nokta!

İstanbul Boğazı'nda bulunan Galatasaray Adası olarak bilinen Kuruçeşme Adası'nın sahibiyle ilgili son sözü mahkeme söyledi. 



Galatasay Adası olarak bilinen Kuruçeşme Adası'nın sahibinin kim olacağı tartışmalarına son noktayı mahkeme koydu. Adanın miras yoluyla sahipleri olduğunu iddia eden 5 kişinin açtığı dava 'aktif taraf sıfatı yokluğu' gerekçesiyle reddedildi. Mahkemenin kararıyla üst kullanım hakkı Galatasaray Kulübü'nde olan adanın sahibi Maliye Hazinesi oldu.

Maliye'den zaman aşımı iddiası

Hürriyet'te yer alan habere göre, adanın kendilerine miras kaldığını iddia eden Ahmet Halit Çapaner, Mehmet Vedat Aybar, Mustafa Murat Şeker ve Nurseren Şeker İstanbul 12. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Maliye Hazinesi ise davanın zaman aşımı nedeniyle reddini istedi. Maliye ise, adanın iki parselini oluşturan 16 bin 453 metrekarelik alanda yer alan deniz ve voli kısımlarını terkin ettiğini iddia ederek, 1983'te 847 metrekare, 2004 yılında da 1870 metrekareyi mahkeme kararıyla hazine adına tescil ettirildiğini açıkladı. 

Metrekaresi bin TL

Dava süreciyle ilgilenen bilirkişi de metrekaresi bin TL'den hesaplanması halinde ada ile avlanma ve voli alanının toplam değerinin 16 milyon 453 bin TL olduğunu açıklaadı. 

Tazminat hakları yok

Davacıların voli hakkının daha önce sona erdiğini belirten mahkeme, 'kamulaştırmasız el atma tazminat haklarının bulunmadığına' karar verdi. Tazminat davası 'aktif taraf sıfatı yokluğu' nedeniyle reddedildi.

Galatasaray Adası geçmişi

Kuruçeşme semtinde bulunan ve kıyıdan 165 metre uzaklıkta bulunan Ada, Padişahı Sultan Abdülaziz tarafından 1872 yılında Saray Baş Mimarı Serkis Kalfa'ya hediye edildi. Adanın üstüne üç katlı bir köşk inşa ederek taşınan Kalfa, Dünyaca ünlü ressam Ayvazovski'yi adaya ziyaret etti. Padişah'la tanıştırılan Ayvazovski, Sultan Abdülaziz tarafından Dolmabahçe Sarayı için sipariş edilen tabloları bu adada yaptı. 1.Dünya Savaşı'ndan sonra ada, Serkis Bey'in varisleri tarafından ' Şirket-i Hayriye Vapur İşletmesi'ne kiraya verildi. Serkis Kalfa(1835-1899) ölümüne kadar adada yaşadı. 
 

 

Galatasaray Adası’nın akıbeti ne olacak?

 

Galatasaray Adası satılacak mı?


Geri Dön