23 / 12 / 2024

Galatasaray Büyükçekmece'de tesis ruhsatı alamıyor!

Galatasaray Büyükçekmece'de tesis ruhsatı alamıyor!

 Büyükçekmece'de Galatasaray'a tahsis edilen arazinin tesis ruhsatı alması zor... çünkü İSKİ ve Ak Parti projeye karşı çıkıyor. 'Onaylamayız'diyorlar...



Su havzasında 106 dönümlük arazinin G.Saray'a verilmesine bazı Ak Partili meclis üyelerinin onay vermesi, ilçe teşkilatının da başını yedi. Yeni yönetim projeye karşı, İSKİ de, 'Asla yapılamaz' diyor

Büyükçekmece'de Galatasaray Spor Kulübü için tahsis edilen araziyle ilgili ne Büyükçekmece Belediyesi'nden ne de Galatasaray'dan herhangi bir başvuru yapılmadığı ortaya çıktı. Tahsis protokolü üzerinden iki yıla yakın zaman geçmesine rağmen arazi üzerinde herhangi bir planlama yapılmamış. Büyükçekmece Belediyesi topu Galatasaray'a atıyor.
ancak sarı-kırmızılı yönetimin de ne protokolü imzalamadan önce ne de imzaladıktan sonra bu konuda İSKİ'den her hangi bir görüş almadığı ortaya çıktı. Üst düzey bir İSKİ yetkilisi görüş istenildiği takdirde olumsuz yanıt vereceklerini söyledi. 106 dönümlük arazinin bulunduğu yer sadece çitlerle çevrildikten sonra ağaçlar dikildi.

çAĞRILAR YANLIşž
MECLİSTE çoğunluğa sahip olan AK Partili üyeler de burada yapılan planlamaya kesinlikle karşı çıkacaklarını söylediler.   Belediye Başkanı Hasan Akgün'ün G.Saray'a su havzasından arazi vermesini, 'Dağdan kar bağışlama' olarak niteleyen bazı üyeler, bu konuda Beşiktaş ve F.Bahçe'ye çağrıda bulunmasını da yanlış olarak değerlendiriyorlar.
bazI üyeler, bu arsa için Ak Partili meclis üyelerinin de onay vermesinin, ilçe teşkilatının başını yediğini söylüyorlar. 6 ay önce değişen yeni ilçe teşkilatı ise böyle bir projenin önlerine gelmesi halinde kesinlikle meclisten onay alamayacağını vurguluyorlar.  
b.çekmece Belediyesi G.Saray'dan bu konuda proje beklediğini belirterek topu Sarı-Kırmızılı yönetime atıyor. Belediye yetkilileri de, 'Buraya kısıtlı tesis yapılacak' diyerek yasal zorluğa işaret ediyorlar.  

KORUMA ALANI
B.çekmece AK Parti İlçe Başkanı İlker Gürbüz, daha önce alınmış olan meclis kararıyla ilgili olarak 'AK Parti olarak burayla ilgili vereceğimiz karar B.çekmece'nin lehine olacaktır. şžimdi meclisten böyle bir karar çıkmış. Ancak burası sorunlu bir arazi. Arazinin büyük bir bölümüne çivi dahi çakılamaz. Arazinin bir bölümüne de belirli bir metrekareye iki katı geçmeyecek şekilde yapı yapılmasına izin veriliyor.
Su havzalarının etrafına yapı yapılması son derece sakıncalıdır. Buraya tesisin yapılması su havzalarının kurutulmasına neden olur. Kararımızda bunu dikkate alacağız' diye konuştu.

DAVA AçARIZ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin üst düzey bir İSKİ yetkilisi de 'Havza yönetmeliği ve İSKİ görüşlü imar planında söz konusu arazinin durumu gayet açık. 1/1000 ve 1/5000 ölçekli plan tadilat teklifi sürecinde bizim görüşümüz sorulacak. Planlama sürecinde verilecek karar kesinlikle olumsuz olacaktır. Belediyeden ve Büyükşehir Belediyesi'nden buna rağmen plan geçerse yargıya başvuracağız. İstanbul suyunun yüzde 20'sini karşılayan havzanın korunması gerekir' dedi.
DAHA önce bu alanda yapılaşma konusunda İstanbul Belediyesi'nin tavrının belli olduğunu belirten yetkililer, Başkan Polat'ın sözünü ettiği gibi Florya'daki tesislerin bu alana taşınmasının imkansız olduğunu da belirtiyorlar.

1. derece SiT ALANI
BİLİMSEL muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.

2. derece SiT ALANI
DOĞAL yapının korunması ve geliştirilmesi yanında kamu yararı gözönüne alınarak kullanıma açılabilecek alanlardır. Ve Turizme dayalı yapılaşmayı öngören arazilerdir.

çivi bile çakılamaz
Arazinin yüzde 33'ü 1. derece sit alanı, yasalara göre bu bölüm olduğu gibi korunmak zorunda

106 dönümlük arazinin yüzde 33'lük kısmı yakın mesafede, yüzde 67'lik kısmı da orta mesafede bulunuyor. Yakın mesafede bulunan alana bir çivi dahi çakılması yasak. Orta mesafede bulunan kısıma da en fazla iki kat yapı yapılmasına izin veriliyor. Galatasaray Başkanı Adnan Polat, protokolün yapıldığı gün yaptığı açıklamada Florya'daki bütün branşların buraya taşınacağını açıklamıştı. Futbol sahaları, spor salonu, futbolcuların kamp yapacağı tesisler ve yönetim binasının bulunması ön görülmüştü.

BENZERİ OLAY YAşžADI
Küçükçekmece Belediyesi de Ayamama Deresi üzerinde bulunan bir araziyi Galatasaray'a kiralamıştı.   5 yıl süreyle atıl vaziyette bekleyen arazi dere yatağında olduğu için İSKİ olumsuz görüş bildirmiş ve proje de iptal olmuştu.

POLAT: Devlet bize yardımcı olsun
BAşžKAN Adnan Polat protokol töreninde, bu alanda spor tesisi yapmanın güçlüğünü bildiği için devletten yardım istemiş ve şu açıklamayı yapmıştı: ''Galatasaray'ın gelecekte Florya Tesisleri'ni taşımak istiyoruz. Burada iki sene içinde amatör futbol dallarında faaliyetleri başlatmayı hedefliyoruz. İnşallah bu örnek olur. G.Saray ve benzeri kulüpler halkın malıdır. Bu anlamda devletimizin kurumlarının bu tür hizmetleri vermek görevlerinin bir parçasıdır. Bu tür işleri yapabilmek için devletimizin kurumlarının bize destek olması lazım.'

F.Bahçe de istemişti
B.çekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de protokol imza töreninde, 'Bu araziyi kısa bir sürede 150 dönüme çıkartacağız. Belediye olarak ilçeye gelip yatırım yapmak isteyen kurumlara yardımcı olacağız. Bizden Fenerbahçe Kulübü de resmen başvurarak, arsa istedi. Beşiktaş ise sözlü olarak talepte bulundu. Asla bu kulüplerimizin taleplerini geri çevirmeyeceğiz' demişti. Ancak iki kulüp de henüz talepte bulunmadı.
ERCAN ÖZTÜRK/Akşam


Geri Dön