09 / 05 / 2024

Gar Gazinosu yeniden açılıyor!

 Gar Gazinosu yeniden açılıyor!

Ankara tarihinin anılarla dolu mekanlarından Gar Gazinosu, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın yeniden açılacak...



Atatürk tarafından yaptırılan Tarihi Gar Gazinosu yeniden hayat buluyor.  Ankara  Garı içerisinde 1937 yılında mimar Şekip Sabri Akalın tarafından projelendirilen Tarihi Gar Gazinosu, Gar, Ankara Palas, TBMM arasında kullanılmak üzere tasarlandı. Ankara’yı ziyaret eden yabancı konuklar ve heyetler trenle gelmek zorunda oldukları kentte konaklayacakları Ankara Palas’a geçiyorlar, resmi görüşmelerini de hemen karşıdaki TBMM binasında yapıyorlardı. Akşam ise, eğlenmek üzere Tarihi Gar Gazinosu’na gidiyorlardı.


Ünlü isimleri ağırladı

Zeki Müren, Behiye Aksoy gibi dönemin starlarını da Ankaralılarla buluşturan Tarihi Gar Gazinosu, daha sonra uzun bir süre THY Terminali olarak kullanıldı. Türk Hava Yolları’nın binadan ayrılmasından sonra boş kalan gazino, bu süre içerisinde bakımsızlıktan yer yer çürümeye başladı. TCDD yönetiminin 2010 yılındaki girişimleriyle gazino binasında proje ve keşif çalışmaları gerçekleştirildi. Daha sonra ise bakım ve onarım tadilatına başlandı.



Tarihi binadaki restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini belirten TCDD yetkilileri, binanın tamamlanmasının ardından geçmişte gazino olarak kullanılan binanın farklı bir işlevle sanat galerisi ve restoran olarak hizmet vereceğini söyledi.

Türk demiryolculuğunun 156’ncı yılı dolayısıyla düzenlenecek olan törende hizmete girmesi planlanan Gar Gazinosu’nun açılışı, programda yer almazken, yıldönümü nedeniyle yarın Ankara Garı’nda yapılacak tören Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın konuşmasıyla başlayacak. “Hayat ve Demiryolu” fotoğraf yarışmasında derece alanlara ödül verilmesinden sonra fotoğraf sergisi açılacak. Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi’nde ilk kez restore edilen Atatürk’e ait objelerin ziyarete açılacağı programda, 156 Yaşlı Bakımevi sakininin YHT ile Konya’ya uğurlanması da yer alacak.



Milliyet


Geri Dön