25 / 12 / 2024

Garajın dükkana çevrilmesi!

Garajın dükkana çevrilmesi!

Tapu kütüğünde garaj olarak gösterilen bağımsız bölümün işyeri/dükkan haline getirilmesi mümkün müdür? Garaj işyeri olur mu? Garaj nasıl dükkana çevrilir? İşte garajın dükkana çevrilmesi için gerekenler...



Garajın dükkana çevrilmesi!

Tapu kütüğünde garaj olarak gösterilen bağımsız bölümün işyeri/dükkan haline getirilmesi ancak kat malikleri kurulunun oybirliğiyle verecekleri kararla mümkün olabiliyor. 

 

Yasal düzenleme gereği oybirliği şartı arandığından tüm kat maliklerinin apartman garajının işyeri/dükkan haline getirilmesine evet demesi gerekiyor. Örneğin 8 daireden oluşan bir apartmanda 1 daire sahibi hayır derse oybirliği oluşmadığından apartman garajı işyeri/dükkan haline getirilemiyor.


Kat maliklerinin tümünün onay vermesi halinde söz konusu bağımsız bölüm için cins değişikliği işlemleri yapılıyor.

Cins değişikliği için gerekli belgeler;

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Cins değişikliği işleminin mali yönü;

Her çeşit cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer üzerinden işleme göre belli oranlarda;

Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebilir.


Özel garaj olarak kullanılan boş dükkanın çevre temizlik vergisi..


T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

 

Sayı:97895701-175.02[Mük. 44-2012/7-1.12.10971]-274

26/02/2013


Konu:Özel garaj olarak kullanılan boş dükkanın çevre temizlik vergisi 

            

İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, … ili, … ilçesi, … Mahallesi, … Sokak, No:… adresinde bulunan ve mülkiyeti şahsınıza ait olan giriş kat dükkanınızın hiçbir ticari faaliyette kullanılmadığı, kiraya verilmediği ve özel arabanızın garajı olarak kullanıldığı belirtilerek söz konusu yerin çevre temizlik vergisinden muaf olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun çevre temizlik vergisine ilişkin hükümleri düzenleyen  mükerrer 44 üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların çevre temizlik vergisine tabi olduğu, verginin mükellefinin binaları kullananlar olduğu ve mükellefiyetin binanın kullanımı ile başlayacağı belirtilmiştir.


Söz konusu madde hükmünün uygulanması ile ilgili olarak 10/01/2004 tarih ve 25342 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 30 seri no.lu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliğinin (I) numaralı bölümünde; belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların çevre temizlik vergisine tabi olacağı, boş bulunan, dolayısıyla hiçbir şekilde kullanılmayan binaların, 01/01/2004 tarihinden itibaren çevre temizlik vergisine tabi tutulmayacağı açıklanmıştır.


Bu itibarla, şahsınıza ait arabanız için özel garaj olarak kullanıldığı belirtilen söz konusu dükkan için 2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesine göre çevre temizlik vergisi ödenmesi gerekmektedir.


Tapu cins değişikliği ücreti!


Geri Dön