02 / 05 / 2024

Garame anlaşması!

Garame anlaşması!

İpotek altındaki gayrimenkulunuzu paraya çevirdiniz diyelim. Bu durumda ipotek alacaklıları kendi aralarında satış bedelini paylaştırır. Söz konusu bu paylaşımı öngören bir anlaşma olan garame anlaşması için tıklayın...




İpotek deyince belirtilmesi gereken konulardan biri de, garame anlaşması. İpotek alacaklılarını ilgilendiren bir anlaşma olan garame anlaşması, ipoteğin tesisi sırasında veya sonrasında birden çok ipotek alacaklısı arasında yapılıyor. 


Garame anlaşması nasıl yapılır? 

Garame anlaşması; gayrimenkulün paraya çevrilmesi halinde, üst derecedeki ipoteğin öncelikli olması hakkını kaldırarak, alacak miktarları arasındaki orana göre satış bedelinin paylaştırılmasını ön gören bir anlaşma. 


İpotek devri 

Peki ipotek alacağının bir başkasına devredilmesi mümkün müdür? diyorsanız, hemen yanıtlayalım. İpotek alacağının bir başkasına devredilmesi mümkün. Bu işlem resmi senetle ya da noterde düzenlenmiş bir sözleşme ile alacaklı tarafından yapılıyor. 


Mahfuz Meblağ

Gayrimenkul malikinin TL veya yabancı para üzerinden bir tutar belirleyerek saklı tuttuğu bu tutarı ilerde kullanmak üzere tapu kütüğünde bir derece işgal edecek şekilde tescil ettirmesi ise mahfuz meblağı ifade ediyor. Öndeki ipotek derecesinin terkini suretiyle de mahfuz meblağ oluşabiliyor. 


Müşterek İpotek

Birden çok taşınmazın aynı borç için ipotek edilmesi de müşterek ipotek anlamına geliyor. 





Geri Dön