14 / 08 / 2024

Gayrimenkul alım satımında dikkat!

Gayrimenkul alım satımında dikkat!

Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun ''gayrimenkul alım satımı'' konulu soruyu yanıtladı. İşte Tamer Heper'in yazısı... 



Hissedarı olduğum bir tarladaki hisseyi diğer hissedardan kendi el yazısı ve imzalı olarak belli bir bedel karşılığında satın aldığıma dair bir kağıt aldım. Şimdi bu hissedar tapuda bu yeri devir etmiyor. Bunun hukuki sonucu ne olur? ● F.B.

Okuyucumun yapmak istediği hukuki işlem,bir gayrimenkul satın alımıdır. Ancak gayrimenkul alımlarının tek şekli vardır o da tapu müdürlüğüne gidip alıcı adına tescil ettirmektir. Bunun dışında bir başka türlü gayrimenkul alım işlemi yoktur. Öyle kağıt imzalamakla bir gayrimenkul alımı olmaz.

Bazı hallerde gayrimenkul satımı için notere gitme talep edilir. Notere gidildiğinde bir satış belgesi düzenlenip imzalanır. Bu dahi gayrimenkul alım satımı değildir. Bu bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesidir. Yani ileri bir tarihte bu gayrimenkulün satılacağının taahhütüdür. Bu belge ile de alıcı bu gayrimenkulü sözleşmede belirtilen tarihte alacağını taahhüt eder. Vatandaş arasında bunun bir satın alma olduğu sanılır ama bu dahi satın alma değildir, alma taahhüdüdür. Böyle bir satım taahhüdü okuyucumun anlattığı şekilde taraflar arasında düz beyaz kağıda yazılarak da yapılamaz. Bunun ancak noterde yapılması şarttır ve ancak o halde geçerlidir.

Şimdi okuyucumun konusuna artık gelebilirim çünkü görüldüğü gibi yanıt vermeden önce ortalıkta çok dolaştım.

Evet okuyucum satıcı ile bir sözleşme imzalamış ama anlaşıldı ki bu bir satış olmadı. Hatta bir satış vaadi sözleşmesi bile olmadı. Yani okuyucum bu sözleşme ile bu hisseyi alamadı ve bu belgeyi tapuya ibraz ederek adına tescil talebinde bulunamayacak. Peki verdiği paralar boşa mı gitti? Hayır bu imzaladıkları belge sırasında ödediği para varsa bu belge makbuz mahiyetinde. Bir para verdiği belli ama gayrimenkulü alamadı, bu nedenle verdiği paranın iadesini isteyebilecek ama adına tescil talebi kabul görmeyecek.

Bu yazım böyle taraflar arasında düz beyaz kağıda yazılmış sözleşme ile gayrimenkul almaya kalkacaklar için yol gösterici olsun, böyle bir ihtilafa girmesinler.


Geri Dön