05 / 11 / 2024

Gayrimenkul alım satımında ticari kazanç!

Gayrimenkul alım satımında ticari kazanç!

Gelir Vergisi Kanununa göre devamlı olarak gayrimenkul alım satımı ticari kazanç olarak değerlendiriliyor. Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendiriliyor.




Gayrimenkul alım satımında ticari kazanç!

Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.


Ancak, devamlı olarak gayrimenkul alım satımı ticari kazanç olarak değerlendiriliyor. Söz konusu ergisel sorumlulukları, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından şu şekilde açıklanıyor.


Gayrimenkul alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendirilecektir.


Ticari bir organizasyon içerisinde yapılan satışlar, tek bir satış gerçekleştirilmiş dahi olsa, ticari kazanç olarak değerlendirilecek, ticari bir organizasyon olmaksızın birden fazla satış yapılmış ise satışın hangi amaçla yapıldığının tespit edilmesi gerekecektir.


Bu durumda kazanç sağlama amacıyla yapılan alım satım işlemlerinin ticari kazanç kapsamında; şahsi ihtiyaç ya da servetim korunması amacıyla gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinin ise değer artış kazancı kapsamında deperlendirilmesi gerekmektedir.


Aynı zamanda, bu kazançların bir ticari işletme tarafından elde edilmesi durumunda da elde edilen kazanç olarak vergilendirilecektir.


Satın alınan ve trampa suretiyle iktisap olunan arazinin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde parsellenerek bu müddet içinde veya daha sonraki yıllarda kısmen veya tamamen satılmasından elde edilen kazançlar olarak vergilendirilir.


Değer artış kazancının beyanı 

Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlıdır. İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilecektir. 


Beyanname, elde edilen değer artış kazancının safi miktarının açıklanan istisna sınırının aşması durumunda, satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan edilip, Gelir Vergisi Kanunu’nda belirtilen oranlar üzerinden gelir vergisi hesaplanarak, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitle ödenecektir. 


Safi değer artışı nasıl tespit edilir?


Geri Dön