27 / 04 / 2024

Gayrimenkul almak isteyenler dikkat! En güvenilir gayrimenkul alma yöntemleri açıklandı! 

Gayrimenkul almak isteyenler dikkat! En güvenilir gayrimenkul alma yöntemleri açıklandı! 

Son zamanlarda gayrimenkul almak isteyen binlerce kişi farklı dolandırıcılıklarla karşı karşıya kalıyor. Peki gayrimenkul alırken nelere dikkat edilmeli?



Mars Gayrimenkul'den Samet Hızalan gayrimenkul alırken vatandaşların neye dikkat etmeleri gerektiğini açıkladı. Özellikle ilk kez gayrimenkul alacakları uyaran Hızalan, en güvenilir şekilde gayrimenkul alım yolunu anlattı.

GAYRİMENKUL ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER!

Samet Hızalan, öncelikle ilan sitelerinde bakılan evlerin hepsi satışa hazır halde değil,  gayrimenkulün, her hangi riski var mı, borcu var mı, haczi var mı, kurumlardan bir şerh uygulanmış mı, bakılması gerekirken aynı şeylerin tarla, arsa vb içinde dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı

Gayrimenkul almak isteyenler dikkat! En güvenilir gayrimenkul alma yöntemleri açıklandı! 

Gayrimenkul ile ilgilenen danışmanın lisansına bakılmaslı ve  mülk sahibi ile iletişime geçilmeli. Bir sonraki aşama beğenilen gayrimenkulün tapu durumu konutrol edilmeli.  Yapmanız gereken en önemli önerimden bir tanesi de cüzi miktar da olsa konut kredisi kullanılmasını söyleyen Hızalan '' Riskli gördüğünüz bir alışverişte, bankalar hukuki anlamda çok katılar, cüzide olsa konut kredisi kullanmanızda yarar var, bankalar sizin yerinize en güvenilir
şekilde araştırmalarını yaparlar. Sonuç olarak aldığınız mülke bankada ortak oluyor..'' dedi.

Hızalan, bir sonraki aşamada satışlarınızı mutlaka tam değerinden gösterin ve ödemelerinizi mutlaka banka aracılı ile yapın hatta tapu takas yöntemi en güvenilir yöntemlerden biri olduğunu söyledi. 

Gayrimenkul almak isteyenler dikkat! En güvenilir gayrimenkul alma yöntemleri açıklandı! 

KİRALARDA YÜZDE 25 SINIRLAMASI KALDIRILACAK MI?

15 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan 32249 sayılı Resmî Gazete‘de yürürlüğe giren kanuna göre 02.07.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6098 sayılı Borçlar Kanunu’na göre konut kira sözleşmelerinde kira artış oranının yüzde 25’lik kira artış oranı 1 Temmuz 2024’e kadar devam edecek.

Geçen hafta ev sahibi ile kiracı kavgalarında kiracıların fahiş zamlara karşı dayanağı olan yüzde 25 sınırı mahkemeye taşındı. İstinaf, yüzde 25 sınırlamasının adil olmadığına karar verdi.

Kararda yer alan ifade şu şekilde: ''Her somut olayın özelliğine göre, uyarlama istenen taşınmazın mevcut durumunun dikkate alınması gerektiği, yerel mahkemece uyarlama davalarında uygulanması gereken kurallar, belirtildiği şekilde tek tek ortaya konularak ve konularında uzman üç kişilik bilirkişi kurulundan, tüm bu veriler,
kiralananın niteliği, kullanma alanı, konumu, bölgedeki kira parasını da etkileyecek normalin üstündeki imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar, döviz kurlarındaki ani ve aşırı iniş ve çıkışlar ile ülkeyi sarsan ciddi ekonomik kriz veya doğal afetlere bağlı ödeme esaslarının yeniden düzenlenmesini gerektirecek olayların varlığı araştırılıp değerlendirilmek suretiyle bir rapor alınarak hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerektiği olduğundan bahisle hakkaniyete uygun hüküm kurulması gerektiği ifade edilmiştir." Yani mahkeme bu kararı ile yüzdelik kira sınırının önüne geçmiştir. Zaten yeterince uygulanmasa
da Temmuz 2024 e kadar beklenir mi emin değilim..'' dedi. 

TÜRKİYE DÜNYADA KONUT ALIMINDA ZİRVE!

Uluslararası emlak firması  Knight Frank istatistiklerine göre bu senede 2023’ün üçüncü çeyreği itibariyle konut fiyatlarının en çok artış gösterdiği ülkeleri açıkladı.Türkiye yıllık yüzde 89'luk artış ile konut fiyatlarının en çok arttığı ülke oldu.

Türkiye'deki konut fiyatları 6 ayda yüzde 34.4 yükselirken son üç aydaki artı ise yüzde 18, 1 oldu. Türkiye 2020
yılının ilk çeyreğinden bu yana sıralamada zirvede.

Gayrimenkul yatırımcıları dikkat! İkinci evi olanlara ek vergi sinyali!

Yüzyılın dönüşümü başlıyor! Her bir konut için 1,5 milyon lira destek verilecek!

2023'te Türkiye'deki her 100 konuttan sadece 3 adeti yabancılara satıldı!


 


Geri Dön