Gayrimenkul değerleme raporu nedir?
Bir gayrimenkulün değer tespiti için değerleme uzmanlarının, taşınmazın değerinin etkileyen tüm faktörleri analiz etmeleri gerekiyor. Peki, gayrimenkul değerleme raporu nedir?
Gayrimenkul değerleme raporu nedir?
Gayrimenkul değerleme raporu, bir kişi ya da kuruluşun talebiyle herhangi bir taşınmazın değerinin tespiti için değerleme uzmanları tarafından taşınmazın değerini etkileyen tüm faktörlerin analizini ve değerini barındıran rapor olarak karşımıza çıkıyor.
Taşınmaz değerlemesi bir taşınmazın imar durumu, tapu takyidatları, taşınmazın bulunduğu bölgenin analizi, yeri, konumu, benzer taşınmazlara göre artı ve eksileri gibi pek çok etkeni değerlendirerek, taşınmazın değerinin tespit edilmesi için hazırlanıyor.
Bir değerleme raporunun hazırlanması için süreç öncelikle yasal kurum incelemesiyle başlıyor. Taşınmazın tapu kaydı ve imar durumu gibi bilgiler, tapu müdürlükleri ve belediyelerin ilgili bölümlerinden toplanıyor.
Daha sonra taşınmazın bu yasal kurum incelemelerinde elde edilen bilgileri yerinde yapılan yer görme işleminde taşınmazın mevcut durumuyla karşılaştırılır ve bölgesel analiz yapılıyor.
Taşınmazın bulunduğu bölgedeki emsalleri ve bu emsallere göre değeri inceleniyor. Son olarak da tüm bilgiler bir raporda toplanarak başka bir değerleme uzmanının incelemesine gönderiliyor.
Konut kredilerinde ekspertiz raporu süreci!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com