29 / 04 / 2024

Gayrimenkul değerlemede yeni uygulama başladı: 81 ili tek tek kapsıyor!

Gayrimenkul değerlemede yeni uygulama başladı: 81 ili tek tek kapsıyor!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, gayrimenkul değerlemede özel hukuk tüzel kişi bilirkişilik uygulamasının Türkiye genelinde başlatıldığını aktardı. Uygulama bugün itibarıyla hayata geçiyor.



Adalet Bakanı Yılmaz Tunç,  Ankara  34. İcra Müdürlüğünde taşınmaz değerleme alanında özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliği uygulamasının başlatıldığı programda konuşma yaptı.

Özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliğinin Antalya, Ankara ve İstanbul'da pilot olarak uygulandığını anımsatan Tunç, "Bugün itibarıyla gayrimenkul alanında özel hukuk tüzel kişi bilirkişilik uygulaması ülke genelinde başlamış oluyor." diye ifade etti.

Bilirkişilik Kanunu ile bilirkişiliğin yeniden tasarlandığını kaydeden Tunç, tüzel kişiler tarafından da bilirkişilik yapılabileceğinin Kanun'da yer aldığını belirtti. 

Gayrimenkul değerlemede yeni uygulama başladı: 81 ili tek tek kapsıyor!

YARGI AÇISINDAN ÖNEMLİ

Özel hukuk tüzel kişilerin de bilirkişi olarak mahkemeler tarafından tayin edilebileceğini söyleyen Tunç, bilirkişiliğin yargı açısından önemli olduğunu, hakimlerin, mahkemelerin, maddi gerçeğe ulaşabilmek için teknik ve uzmanlık gerektiren noktalarda bilirkişilere başvurduğunu bildiridi.

Yılmaz Tunç, bilirkişilerin raporları kapsamında mahkemelerin karar verdiğini anlattı.

Bilirkişilik müessesine özen verdiklerine vurgu yapan Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı'nda bilirkişiliğinin altını çizdiklerini ve özel hukuk tüzel kişilerinin bilirkişi olmasına dair hedef konduğunu, Yargı Reformu Strateji Belgelerinde de bu kapsamda hedeflerin bulunduğunu hatırlattı.

Gayrimenkul değerlemede yeni uygulama başladı: 81 ili tek tek kapsıyor!

UYGULAMANIN VERİMLİ GİTTİĞİNİ GÖRÜYORUZ

Pilot uygulamada verimli gittiğini gördüklerini söyleyen Tunç, ek rapor alınması noktasında sayıların aşağıya indiğini ve ilk raporla yargının tatmin olduğunu görmüş olduklarını ifade etti.

Binde yaklaşık 10-15 civarında dosyanın ek rapora gittiği bilgisini veren Bakan Tunç, "Bu da süre açısından, yargının hızlanması açısından önemli bir husus. Makul sürede yargılanma açısından da önemli bir husus" diye ifade etti.

 Gayrimenkul değerlemede yeni uygulama başladı: 81 ili tek tek kapsıyor!

ARAÇ DEĞERLEME ALANINDA DA BU UYGULAMA BAŞLATILACAK

Tunç, "Önümüzdeki aylarda da yine muhasebe, araç değerleme alanında da bu uygulamayı başlatmış olacağız" diye kaydetti.

Vakıf Gayrimenkul Değerleme A.Ş Genel Müdürü Hasan Emre ise özel hukuk tüzel kişi bilirkişiliğinde pilot uygulamanın 2020 yılında başladığını ifade ederek 4 bin 769 rapor sunduklarını, hazırladıkları raporlardaki hata payının yüzde 1'in altında olduğunu ve kısa zamanda raporları teslim ettiklerini söyledi.


95-97-98-99 ve 2008 sonrası SGK girişi olanlar radara girdi: 10 yıl çalışana erken emeklilik fırsatı doğdu!

Yeni kıdem tazminatı resmen belli oldu! Kıdem tazminatından kimler yararlanacak?

TOKİ'den konut bekleyenler dikkat! 88 yeni konut için tarih açıklandı!


Geri Dön