Sektörel

Gayrimenkul fiyatları düşmeyecek: Elinde nakit parası olanlar değerinin çok altında alım yapıp stokluyor!

Son zamanlarda gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artış satışların düşmesine neden oldu. Peki gelecek süreçte gayrimenkulde fiyatlar gerileyecek mi? Ceess Global Yönetim Kurulu Başkanı Semih Sarıalioğlu, konuyu değerlendirdi. 

Gayrimenkul sektörü, 250 yan sektörü ve 6 milyon çalışanını doğrudan etkiliyor. Bunun yanı sıra sektördeki son dakika gelişmeleri alım ve satım yapacak kişiler tarafından da merak ediliyor.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Dr. Hakan Çınar, bugünkü köşesinde gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri kaleme aldı. Çınar, söz konusu yazısında "Gayrimenkul edinmenin gayrimümkün olduğu bir süreçten geçtiğimizin, başta İstanbul olacak şekilde metropollerde yaşayanların fazlasıyla hissettiği ortada" ifadelerini kullandı. 

Uzun zamandır kredi faiz oranlarında yaşanan yükselişin ardından, konut almayı düşünen ya da ev değiştirmeyi düşünenlerin bu hayallerini ertelediğinin altını çizen Çınar, Ceess Global Yönetim Kurulu Başkanı Semih Sarıalioğlu'nun açıklamalarına da yer verdi. 

BİR İNŞAAT ŞİRKETİNİN AYLIK 35 MİLYON TL'YE İHTİYACI VAR

Semih Sarıalioğlu’na göre inşaat maliyetlerindeki ana girdilerde yüzde 25 ile yüzde 50 arasında fiyat yükselişi yaşanmasına rağmen, ev fiyatlarına bu artış yansımadı. Bu durumun sebebi de zaten satışların durma noktasına yaklaşmış olması.

Ceess Global Yönetim Kurulu Başkanı Sarıalioğlu, konuya ilişkin açıklamasında, ülkenin önemi inşaat firmalarından bir tanesinin üretimine devam etmesi için aylık 35 milyon liraya ihtiyacı olduğunun altını çizdi ve satışların düşük olması sebebiyle bu rakamın borçlanarak elde edilebildiğine, yüksek kredi maliyetleri sebebebiyle de bu durumun sürdürülebilir olmadığına dikkat çekti. 

Bu durumun da fırsatçıların ekmeğine yağ sürdüğünü dile getiren Sarıalioğlu, bol nakdi olanların bu gayrimenkulleri değerinin çok altında satın aldığını belirtti. 

Dr. Hakan Çınar, 2008 yılında ABD'de başlayan ve dünya geneline yayılan mortgage krizini anımsatarak, "Başlangıçta finansal bir kriz şeklinde algılansa da, sonraları reel sektöre yayıldı ve küresel bir ekonomik kriz haline geldi. Gayrimenkul piyasasının bir anda değer kaybetmesi ve bunun sonucunda kişisel iflasların çoğalması ile kriz büyümüş ve dünyaya yayılmıştı" ifadelerine yer verdi. 

Ceess Global Yönetim Kurulu Başkanı Semih Sarıalioğlu, açıklamasının devamında ihtiyacı olanlardan daha çok yatırımcıların yüksek sayıda ancak düşük fiyatlar ile alım yaptığının altını çizen ve stok miktarında düşüş oldığına vurgu yaptı. 

Sarıalioğlu, yeni projelerin sayısında ciddi bir düşüş olması sebebiyle fiyatların geriye düşmesini beklemediğinin altını çizerek, işçinin dahi günlük ücretinin 2 bin TL'ye yükseldiğini, deprem bölgesindeki yoğun inşaat seferberliği sebebiyle de usta operatör ve iş makinesi bulmanın da zorlaştığını dile getirdi. 

Sarıalioğlu, yanlış algı yaratıldığına dikkat çekti ve fiyatların düşmesi beklentisinin mevcut tablo ile çeliştiğini söyledi. 

Borsa İstanbul’da yeni halka arz açıklandı. SPK, Limak Çimento’nun halka arzına onay verdi

Merkez Bankası'ndan asgari ücrete Temmuz ara zammı açıklaması! Asgari ücrete ara zam olacak mı?

Kiracı ve ev sahibi tartışmalarında gelinen son nokta! 7 yıl 25 gün hapis cezasına çarptırıldı! 

İstanbul'da kentsel dönüşüm projeleri için ada bazlı düzeltmeler yapılmalı!