26 / 06 / 2024

Gayrimenkul fonlarıyla ilgili düzenleme konut satışlarını azaltır, yurt dışına yatırımı artırır

Gayrimenkul fonlarıyla ilgili düzenleme konut satışlarını azaltır, yurt dışına yatırımı artırır

Gayrimenkul yatırım fonlarının, gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açılıyor. Ekonomist Nejat Özonay, konut sektörüne çözüm olarak sunulan yeni uygulamanın projeleri yavaşlatacağını ve satışları azaltacağını söyledi.



Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından planlanan yeni bir düzenlemeyle, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önünün açılması amaçlanıyor. Bu yeni düzenlemeyle arzın artırılarak konut fiyatlarının düşmesi hedefleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yakın zamanda mevzuatın yürürlüğe girebileceğini açıkladı.

Ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay https://x.com/NejatOzonay X sosyal medya hesabından, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in gayrimenkul yatırım fonlarını ile ilgili açıklamasını paylaştı. Özonay, yeni düzenlenlemenin hedeflenenin aksine konut arzını düşüreceğini, altın dolarla birlikte inşaat maliyetlerini de yükselteceğini ifade etti.

Ekonomist Özonay paylaşımında şunları söyledi:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapabilmesinin önünün açılacağını, böylece konut arzını artırarak fiyatların düşüş eğilimine geçeceğini açıkladı.

Bir yandan da vatandaşın konut yatırımı yapmamasını sağlayacak uygulamalar konuşuluyor. Ek vergilerin gelmesi konut yatırımını düşürür, bu da.

Konut satışlarını azaltır, yürüyen projeleri yavaşlatır, dolayısıyla arz azalır .

Döviz/Altın yatırımcısının diğer alternatifi konuttan vaz geçmesi, dolarizasyonu daha da artırır, arz ve Türk Lirasının değerinin düşmesi, inşaat maliyetlerinin artmasının devamı sonuçlarını doğurur.

Kira gelir sorunu, kiracı sorunu, TL değer kaybı sorunu nedeniyle yurtdışı gayrimenkul yatırımına yönelen yerlilerin eğilimi daha da artar. Özellikle faizlerin düşmeye başladığı dönemde yurtdışına kaçan paranın etkisini daha çok hissederiz…

İnsanların konut yatırımı yapması sonrasında kiralık ev arzı oluştuğu gerçeğini göz ardı etmenin faydası olmayacak.

 Ayrıca, konut yatırımının aynı zamanda bir emeklilik yatırımı olduğunu unutmayalım. Bir emekli 10-20 bin maaşla zorlanabilir, fakat maaş + kira geliriyle geçinir. Toplumun büyük bölümünde de durum budur.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR 

Bankalarda ortak konut kredisi dönemi başladı! Vatandaş kurbana girer gibi ev alıyor!

Ev sahipleri tepkili: Kira tespit davası için verilen tahmini bitiş süresi 555 gün! 

TOKİ'den 22 yılda 1 milyon 365 bin 610 konut!

 


Geri Dön