05 / 05 / 2024

Gayrimenkul hibe şartları!

Gayrimenkul hibe şartları!

Tapu dairesine yapılan; Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine işlemine hibe deniyor. Peki, gayrimenkul hibe şartları nelerdir? İşte hibe koşulları...



Gayrimenkul hibe şartları!

Tapu dairesine yapılan; Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine bağış - hibe deniyor.


Hibe işlemi için mülkiyet sahibinin gerekli belgeleri temin etmesi ve tapuda bağış harcını da ödemesi gerekiyor.Gayrimenkul hibesi bazı koşullara bağlanabiliyor. Peki, gayrimenkul hibe şartları nelerdir?


Gayrimenkul hibe şartları nelerdir?

Hibe işleminde; bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor.

         

Bağışta bulunacak kişi, gayrimenkulü çocuklarından birine ya da eşine bağışlaması halinde; diğer mirasçıların da saklı pay hakkı vardır. Diğer mirasçılar bu duruma itiraz etme hakkına sahiptir. Bu durumda saklı pay hakları bağışlanamadığı için bu hakları korunur.

         

Bağış rücu şartı ile de yapılabilir. Rücu şartı ile bağış; bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, mülkiyetin bağışı yapana geri dönmesine rücu şartı denir.


Gayrimenkul bağışında tapu harcı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön