06 / 05 / 2024

Gayrimenkul hissedarları nasıl öğrenilir?

Gayrimenkul hissedarları nasıl öğrenilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, hissedarı olduğu gayrimenkulün hissedarlarını öğrenmek için tapuya başvurduğunu belirten okuyucu kimlerle ortak olduğunu öğrenemediğini aktardı. Okuyucu bunun bir yolu olup olmadığını sordu. 



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, hissedarı olduğu gayrimenkulün hissedarlarını öğrenmek için tapuya başvurduğunu belirten okuyucu ‘Kayıt boş, taraflar davalı’ dendiğini ve kendisini mahkemeye yönlendirdiklerini aktardı. Mahkemenin 'O dosyalar sele maruz kaldı’ dediğini ifade eden okuyucu, kimlerle ortak olduğunu öğrenemediğini aktardı ve bunun bir yolu olup olmadığını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Gayrimenkul hissedarları nasıl öğrenilir?

***

Bu durumda doğrudan doğruya ‘Şu yola başvurursanız mutlaka sonuç alırsınız’ demek mümkün değil. Tapu kaydı olan bir gayrimenkulün tapu kütüğünde mutlaka malikleri belirli. Maliki belirlenmemiş gayrimenkul olması mümkün değil. Zira günümüzde Türkiye'deki kadastro çalışmaları büyük çapta bitirildi. Okuyucuya bildirilen ada, pafta ve parsel numaraları bulunuyor. Yani sözünü ettiği gayrimenkul kadastro görmüş, parsel numarasına da sahip. 

Dolayısıyla maliki kayıtlarda bulunuyor. Ardından mahkemedeki durum; dosya olarak esasa kaydedilmiş bir dosya bir sebeple tahrip olsa da yenilenir. Hele hele günümüzde çok uzun zamandır dosyalar UYAP sistemine kayıtlı bulunuyor. Yani fiziki olarak bir dosya sobaya atılıp yakılsa bile aslı bilgisayar ortamında kayıtlıdır.

Gayrimenkul hissedarları nasıl öğrenilir?

***

Dolayısıyla okuyucunun durumunu izah edecek başka bir sebep bulunuyor. Bu durum avukatlar ile çözülmeli. Zira ikinci sorusunda halen avukatlarının olduğunu belirtmiş:: Bir kimsenin avukatının olması ve davasını veya davalarını avukatının takip ediyor olması, kendisinin davaya dahil olmasına engel teşkil etmez.

Asil, vekille beraber duruşmalara katılım gösterebilir, gerektiğinde söz alabilir ve okuyucunun sorduğu hususta kendi imzası ile dilekçe de sunabilir. 

Tapu bağışında bunlara dikkat!


Geri Dön