02 / 05 / 2024

Tapu bağışında bunlara dikkat!

Tapu bağışında bunlara dikkat!

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, okuyucu tapu bağışına ilişkin bağışta bulunacak olan kişinin psikiyatri branşından rapor almasının satış için yeterli olup olmadığını sordu.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, Tamer Heper'in 2012 tarihli açıklamasında tapu bağışına ilişkin bağışta bulunacak olan kişinin psikiyatri branşından rapor almasının satış için yeterli olduğunu aktardığını belirtti. Okuyucu bu uygulamanın hala geçerli olup olmadığını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Tapu bağışında bunlara dikkat!

***

Bu olayda bir yanlış anlaşılma yaşanmış. Bir gayrimenkulün tapuda bağışlanması için tarafların doktor raporu alması gerekli değil. 18 yaşını geçmiş, akıl sağlığı yerinde olan herkes, herhangi bir rapor almadan tapuda işlem gerçekleştirebilir.

Bu nedenle yapacağı işlemin satış yada bağış olması da önemli değil. Fakat işlem yaparken davranışlarından akıl sağlığı konusunda şüphe ettiren kişilerden sağlık raporu talep edilebilir. 

Tapu bağışında bunlara dikkat!

***

Bir de özellikle noterlerin gerçekleştirdiği bir yanlışa değinilmeli, bu da 60 yaşını aşan vatandaştan sağlık raporu talep etmeleri. Eskiden akıl sağlığına ilişkin bir branş doktorundan bir raporla yetinilirken şimdi devlet hastanesinden rapor talep ediliyor. Fakat bu istemin yasal bir dayanağı bulunmuyor, bu durum kendilerinin getirdiği bir uygulama.

Eğer 60 yaşını geçmiş kişilerin gerçekleştireceği her hukuki işlem için o güne ait rapor gerekseydi bizlerin hukukçular olarak her gün hastaneden çıkmamamız gerekli olurdu. Zira her duruşmaya girdiğimizde hakim o güne ait rapor talep ederdi. 

Mirasçılar arasında miras paylaşımı nasıl yapılır?


Geri Dön