03 / 05 / 2024

Kimler tapu bağışlayamaz?

Kimler tapu bağışlayamaz?

Tapu devri bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi, bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Ancak herkes tapu bağışında bulunamıyor. Peki, kimler tapu bağışlayamaz? Kimler tapu bağışlayabilir? İşte yanıtı..



Kimler tapu bağışlayamaz?

Gayrimenkul alım satım işlemleri, taşınmazın bağlı olduğu tağu dairesinde yapılıyor. Tapu devri bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi, bedelsiz olarak da yapılabiliyor.


Tapuda bağış işleminin yapılabilmesi için tapu hibe ehliyetine sahip kimselerin gerekli belgeler ile birlikte tapu dairesine müracaat etmesi gerekiyor. Ayrıca tapu hibe bedelinin de ödenmesi gerekiyor. Peki, kimler tapu bağışlayamaz?


Hibe yapamayan kimseler arasında reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar yer alıyor. Bu kimseler kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamıyor. Ayrıca vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor. 


Tapuda hibesi için gerekenler:

- Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

- Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

- Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.


2014 Bedelsiz tapu devri harcı..

1. Bağışlanan taşınmaz malın belediyece bildirilen  Emlak  beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilen değeri üzerinden 2014 yılı için  68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden tahsil ediliyor. Bu oran 2015 yılında yeniden belirlenecek. 


2. Ayrıca taşınmaz malın varsa veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği kestiriliyor. 


3. Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor



Tapuda bedelsiz devir için gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön