Tapuda bedelsiz devir için gerekenler!
Tapu devir işlemleri, taraflar arasında bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi, bedelsiz olarak da yapılabiliyor. Peki, tapuda bedelsiz devir işlemi nasıl yapılır? Tapuda bedelsiz devir için gerekenler nelerdir?
Tapuda bedelsiz devir için gerekenler!
Emlak alım satım işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Taraflar arasında devir bir bedel karşılığında yapılabildiği gibi, bedelsiz olarak da yapılabiliyor.
Tapuda yapılan hizmet karşılığında belli oranlarda tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Devrin bir bedel karşılığında yapılması durumunda binde 20 oranında harç ödenmesi gerekirken; bedelsiz devirlerde ise, binde 68,31 oranında tapu harcının ödenmesi gerekiyor.
Ancak, herkes tapuda bedelsiz devir yapamıyor. Hibe yapamayan kimseler arasında reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar, kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamıyor. Ayrıca vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor.
Tapuda bedelsiz devir için gerekenler..
- Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
- Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
- Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
- Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
- Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.
Hibe edilen mal bozulur mu?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com