27 / 04 / 2024

Gayrimenkul hisseleri dalgalı!

Gayrimenkul hisseleri dalgalı!

Gayrimenkulde yaşanan stok sorunu borsa hisselerini de etkiliyor. Kurların ve faizin yüksek seyretmesiyle gayrimenkul almayı bırakan yatırımcının yüzü, borsada da gülmüyor. 32 gayrimenkul yatırım ortaklığının 17 tanesinde son bir ayda hisse senedi fiyatları değer kaybetti.



 

Son zamanlarda gayrimenkul sektörünün başı haber kirliliğinden, stoklardan ve konkordotolardan yana dertte. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, sektörde doğru iş yapmaya çalışanlar bir yandan elde kalan stokları eritmek amacıyla arka arkaya kampanya yaparken bir yandan da güven tazelemeye çalışıyor. Basiretli tüccarla fırsatçıların iç içe girdiği bu günlerde gayrimenkul yatırımcısının da yüzü gülmüyor. Dişinden tırnağından artırarak biriktirdiğini kampanyalardan yararlanıp eve dönüştüren, evi teslim edilecek mi, şirkete ve markasına güvenerek imza attığı sözleşmeler usulüne uygun olarak hazırlandı mı endişelerini taşıyor. Kurların ve faizin yüksek seyretmesiyle gayrimenkul almayı bırakan ve yönünü borsaya çeviren yatırımcının yüzü gülmedi. Borsada işlem gören 32 gayrimenkul yatırım ortaklığının son bir ayda 17 tanesi yatırımcısını üzdü.

ZİKZAK ÇOK YÜKSEK


Gayrimenkul yatırım ortaklığı hisselerinde fiyat hareketleri de dikkat çekti. Bazı hisselerde işlem hacmi belirli günlerde günlük ortalamanın 10-15 katı kadar yükseliyor. Bu da fiyatın bir anda yukarıya sıçramasına sebep oluyor. Bu durumun tam tersi yaşanan durumlarda gözlenebiliyor. Bu durumda da hisse fiyatları olması gereken fiyatın çok altında kalıyor. Son bir aylık dönemde yatırımcısını en çok sevindiren hisse senedinin yüzde 33,16'lık getiri ile Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı olduğunu görebiliyoruz. Söz konusu sürede yatırımcısına en çok kaybettiren hisse de yüzde 36,03 ile Atakule oldu. Atakuleyi yüzde 29,38 ile Akfen, yüzde 24,31 ile Nurol, yüzde 17,33 ile Reysaş izledi.  Aynı dönemde Bist 100 Endeksi yüzde 2,10, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Endeksi de yüzde 0,62 oranında değer kaybetti.

Gayrimenkul hisseleri dalgalı!


SPEKÜLATİF HİSSELERE DİKKAT

Fiyatların zikzak çizmesinde zaman zaman yaşanan spekülatif hareketler de etkili oluyor. Borsa İstanbul yönetimi bu dönemlerde devreye girerek yatırımcıyı da korumaya aldı. Konkordato ilan eden Yeşil Kundura’nın bünyesinde bulunduğu Yeşil Holding’e ait Yeşil GYO hisseleri tüm bunlara rağmen son bir aylık dönemde yüzde 15,38 değer kazandı. Uzmanlar hissede yoğun spekülatif işlem gerçekleştiğini belirtiyor. Hem küçük yatırımcıların korunması hem de hisse senetlerinde alım- satım işlemlerinin belirli kurallar içinde yapılması için devre kesici uygulaması yürürlüğe girmişti. Bu hissede de Borsa İstanbul 31 Ekim tarihinde iki kere 5 Kasım'da ise bir kere hisseye devre kesici uyguladı. Aşırı hareketli seyreden Özderici GYO hissesi de 1.5 liradan 6.58 lira seviyesine kadar yüksellince 7 Mart tarihinde Borsa İstanbul tarafından 3 gün süre ile işleme kapatıldı.

Hisse alırken iyi araştırın


Analistler, borsada gayrimenkul hisselerine yatırım yaparken küçük yatırımcının spekülatif hisseden uzak durmasını tavsiye ediyor. Genel tavsiye ise tüm hisse senedi yatırımlarında olduğu gibi burada da temel ve teknik analizlerin iyi yapılması biçiminde sıralanıyor. Şirketin portföyündeki mal varlığının kira getirileri ve gelecek dönem alacaklarının gelecek dönem borçlarına oranının da yakından izlenmesi gerekiyor.


Geri Dön