Gayrimenkul hissesinin satılmaması için hangi önlemler alınabilir?
Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında hissenin satılması halinde engel olabilmek ile ilgili soruyu cevaplandırıyor. İşte, Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı;
Hükmen tescil yolu ile bir gayrimenkulün dörtte birinin yarısına sahip oldum. Ancak diğer hissedarlar mirasçı. Bunlar da borçlu. Şimdi benim hissem tescil olunursa, onlarla birlikte benim hissemi de alacaklılar satışa çıkarır diye korkuyorum. Nasıl önlem almalıyım? • A. D.
Sorduğunuz sorunun soruluş şeklinden dolayı biraz aklınızın kanştığını anlıyorum. Muhtemelen çevrenizde hukukçu olmayan kimselerin verdiği akıllar sizin de aklınızı kanştırmış. Benim tüm okuyuculanma her zaman önerim şu olmuştur: Hastalıklarla ilgili konuları doktora, yapılarlara ilgili konuları mühendislere, hukukla ilgili konuları da hukukçulara sorun. Konu komşunun önerisini dikkate almayın. Örnek sizin sorunuzda... Size dörtte birin yarısı düşüyorsa bu sekizde birdir. Yani bir gayrimenkulün sekizde birine sahip oldunuz ve buna mahkeme karar verdi.
Şimdi hukuki bir durumu tespit edelim.
Size mahkeme sekizde bir verdi ama geri kalan ortaklar mirasçı. Bu halde mirasçı olan gurup, sekizde yedi hisseye iştirak halinde yani elbirliği mülkiyeti durumunda malik. Ancak siz onlardan ayrısınız, sizinle mirasçı gurup arasındaki ortaklık ise paylı mülkiyet yani müşterek mülkiyet. Dolayısı ile bir gayrimenkule ortak olanların tümünün elbirliği mülkiyeti veya paylı mülkiyet sahibi olması gerekmez. Bir kısmı kendi içinde elbirliği mülkiyetine sahip olabilir, geri kalanlar hisse sahibi olarak paylı mülkiyete sahip olabilirler.
Bu anlattıklarım konuya yabancı olanlar için anlaşılmaz ifadeler bunu biliyorum ancak olayın içinde olanlar için bir mana ifade ediyor. Başka türlü anlatma imkanım yok. Neticeten sizin ortaklarınızın borçlu olması sizin payınıza zarar vermez diye özetleyeyim.
Posta