28 / 04 / 2024

Cebri satış nedir? Cebri satış için hangi belgeler gerekir? 

Cebri satış nedir? Cebri satış için hangi belgeler gerekir? 

Cebri satış, gayrimenkul alanında kullanılan önemli terimlerden biridir. Bu işlem, belirli bir süreci ifade eder ve bazı belgeler gereklidir. Peki cebri satış nedir ve cebri satış için hangi belgeler gerekir? İşte cebri satış ile ilgili detaylı ve önemli bilgiler...



CEBRİ SATIŞ NE ANLAMA GELİR?

Borçlarını ödemeyen veya ödeyemeyen bireylerin adına kayıtlı olan gayrimenkullere, icra yoluyla el konulma sürecine cebri satış denir. Bu durumda devlet, borçlunun ödeme yükümlülüğünü yerine getirememesi sebebiyle, ilgili gayrimenkulünün elde edilmesi ve ardından satışını gerçekleştirme yetkisine sahiptir.

CEBRİ SATIŞ İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Gayrimenkul alımları sonrasında, satın alan kişilerin mülkiyet haklarının kesin olarak tescil edilmesi amacıyla, icra müdürlükleri tarafından tapu işlemleri gerçekleştirilir.  Cebri satış için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • İhaleyi kazanan kişinin veya resmi temsil eden kişinin nüfus cüzdanı

  • Başka kişi tarafından temsil edilen ihaleyi kazanan kişi söz konusuysa vekaletname veya yetki belgesi

  • 1 adet 6x4 boyutlarında vesikalık fotoğraf

  • İlgili icra müdürlüğü tarafından düzenlenen ve ihalenin kesin kanıtını sunan ve aynı zamanda gayrimenkulün yeni sahibini gösteren satış yazısı

Cebri satış nedir? Cebri satış için hangi belgeler gerekir? 

CEBRİ SATIŞIN ŞARTLARI NELERDİR?

Alacaklı kişiler, borç verip de ödememe durumunda yasal adımlar atabilirler. İlgili maddeye göre, 2004 numaralı İcra ve İflas Kanunu'nun 32. maddesi gereği borçluya, borcun ödenmemesi halinde 7 gün içinde ödeme yapılması gerektiği ve aksi takdirde cebri icra işlemlerinin başlatılacağı yazılı bir bildirimde bulunulur. Bu aşamadan sonra borçluya, cebri icra kararı verilir ve borçlu bu kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 10 gün içinde itiraz hakkına sahiptir.

Mahkeme bildirimini takip eden belirtilen süre içerisinde itirazda bulunmayan veya borcunu ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen bireyler için, mal beyanında bulunma zorunluluğu ortaya çıkar. Konuyla ilgili ilgili yasa maddesi, mal beyanında bulunmayan veya yanlış bilgi veren kişilere hapis cezası uygulanacağını açıkça ifade eder. Cebri icra kararının sonucu olarak, borcu olan bireyin sahip olduğu gayrimenkul veya gayrimenkullerine el konulur. Bu aşamada ayrıca cebri satış işlemi de gerçekleştirilir.

Hisseli tapu devri nasıl yapılır?

Ev satmak için vekalet nasıl verilir?

Kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?


Geri Dön