27 / 04 / 2024

Gayrimenkul krizinden kurtulamayan Çin'de konut fiyatlarındaki düşüş yavaşladı!

Gayrimenkul krizinden kurtulamayan Çin'de konut fiyatlarındaki düşüş yavaşladı!

Son dönemlerde yaşadığı gayrimenkul kriziyle sık sık gündeme gelen Çin'de konut fiyatlarında yaşanan düşüş 2023 yılının Aralık ayında bir yavaşlama kaydederek son 10 aydaki ilk pozitif gelişme şeklinde gerçekleşti. İşte konu ile ilgili detaylar...



Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan resmi rakamlara göre emlak kriziyle boğuşan Çin’de konut fiyatlarında yaşanan gerileme 2024 yılının ocak ayında hem yeni hem de mevcut konutlarda hız kesti.

Ulusal İstatistik Bürosu’nun açıklamış olduğu resmi verilere verilere göre, toplamda 70 kentte yeni konut fiyatları, devlet destekli konutlar hariç olacak şekilde 2024 yılının Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,37 oranında düşüş gösterdi.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre aynı veride 2023 yılının aralık ayında yüzde 0,45'lik bir gerileme açıklanmıştı. Ülkede 2.el pazarında da iyileşme görülürken fiyat düşüşlerinin yüzde 0,68’lere kadar gerilediği belirtildi.

Gayrimenkul krizinden kurtulamayan Çin de konut fiyatlarındaki düşüş yavaşladı!

Bloomberg'te her alan habere göre son zamanlarda yaşadığı emlak kriziyle sık sık gündeme gelen Çin’in, ekonomisinin toparlanması üzerinde büyük bir engel meydana getiren emlak kriziyle mücadele çabalarını artırması söz konusu verilerdeki iyileşmede etkili oldu. Ayrıca politika yapıcılar, konut kredilerini artırmaları için bankalar üzerindeki baskıyı da son dönemlerde artırdı.

Devlet medyasında bu hafta yer alan bir habere göre, Çin'de kamu bankaları, konut kredileri için en az 17 milyar dolarlık kredi ayırdı. E-house Çin Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü araştırma direktörü Yan Yuejin konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ülkede konut fiyatlarındaki düşüşün en kötü dönemini geride bırakmış olabileceğini söyledi.

MORTGAGE ORANLARI DA DÜŞTÜ

Çin Merkez Bankası (PBoC), son dönemlerde gündemden düşmeyen gayrimenkul sektörünü canlandırmak amacıyla emlak kredileri için referans kabul edilmiş olan 5 sene vadeli kredi faizi oranını (LPR) 25 baz puan düşürmüştü.

Ayrıca Bankalararası Ulusal Fonlama Merkezi tarafından da söz konusu konu ile ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, 5 senelik kredi faizi oranı yüzde 4,20'den yüzde 3,95'e indirilirken, 1 yıllık kredi faizi oranı da yüzde 3,45'te sabit tutulmuştu.

Mistral İzmir'de yüzde 50 peşin 24 aya varan vade ile son fırsatlar! 

Avukat Mehmet Fatih Özer kiracı tahliye nedenlerini yazdı, ev sahiplerinden yorum gecikmedi: 'Nüfusumuza alacağız'

ABD'de 2. el konut satışları son 5 ayın zirvesinde!


Geri Dön