Gayrimenkul patronlarından komite mesaisi!
Gayrimenkul patronları geçtiğimiz cuma ve cumartesi günü Sapanca’da toplandı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) çatısı altında toplanan yaklaşık 15 patron toplam 10 saat süren 2 toplantı yaptı.
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, Sinpaş Yapı Müdürü Ahmet Çelik, Dap Holding Başkanı Ziya Yılmaz, Ağaoğlu CEO’su Hasan Rahvalı, Soyak Holding CEO’su Emre Çamlıbel, DKY İnşaat Başkanı Ali Dumankaya, Torunlar GYO adına Haluk Sur, FerYapı Yönetim Kurulu Üyesi Ramadan Kumova gibi isimlerin katıldığı toplantıda 7 komite kuruldu. KONUTDER geçtiğimiz aylarda Nişantaşı Üniversitesi ile akademik çözümler üretilmesi konusunda bir protokol imzalamıştı. Bu protokol iptal edildi ve sektör temsilcileri üniversiteden bağımsız, uzman desteği ile yola devam kararı aldı. Patronların bizzat katılacağı komite çalışmaları 1 ay sürecek. Bir ay sonunda patronlar tekrar toplantı yaparak sonuçları değerlendirecek.
ARZ TALEP DENGESİ
Komiteler, kentsel dönüşüm, Tüketici Kanunu, imar kanunu, iş kanunu ve işçi sağlığı, konutta arz talep dengesi, vergi düzenlemeleri, inşaat sektörüne dair istatistikler üzerine çalışacak. 10 yıllık süreçte hangi gelir grubunda, nasıl konutlara ihtiyaç olduğu araştırılarak buna göre üretim yapılması sağlanacak. Gayrimenkul sektörünün önemli gündem maddesi olan kentsel dönüşüm de komitenin önemli gündem maddesi olacak. Komite, ağır aksak ilerleyen sürecin analizini yaparak, ‘doğru dönüşüm nasıl olmalı’, ‘kamu ve özel sektör nasıl iş birliği yapmalı’ gibi sorulara cevap arayacak. Vergiler ve imar kanunu konusunda araştırma yapacak komite, inşaat sektörüne dair sağlıklı veri oluşturulması için istatistik araştırma da yapacak.
Birlik için çalışma başladı
İNŞAAT sektöründeki temsilciler geçtiğimiz günlerde birlik kurma kararı almıştı. Bugüne kadar dernek çatısında buluşan gayrimenkul geliştiricileri birlik sayesinde güç birliği oluşturmayı ve kamu ile ilişkileri güçlendirmeyi hedefliyor. Kurulan komitelerden biri inşaat birliğinin alt yapısı için çalışacak. Birlik kapsamına alınması planlanan şirketlere önce mektup yollanarak birlik hakkında bilgi verilecek. Daha sonra bu şirketlerin sahipleri yılda en az bir defa toplantı yaparak görüş alışverişinde bulunulacak.
Hürriyet