05 / 10 / 2024

Gayrimenkul sahibi olanlar 2011'de ölürse ne olacak

Gayrimenkul sahibi olanlar 2011'de ölürse ne olacak

Allah  geçinden versin ama ölüm olayı hayatın acı gerçeği. Ölümün yaratüğı derin üzüntünün ardından, yavaş yavaş miras olayı gündeme geliyor. Ölen kişinin bıraktığı miras arasında ağırlıklı bölüm, gayrimenkul olabiliyor




Normal koşullar altında, ölen kişinin eşi ve çocuğu ya da çocukları olabiliyor. çocuk sayısı kaç olursa olsun, eşe intikal eden miras hissesi, toplam mirasın 1 bölü 4'ü oluyor. çocuğa ya da çocuklara da 3 bölü 4'ü intikal ediyor. Bir çocuksa 3 bölü 4'ü, iki çocuksa 3/8 bir çocuğa, 3/8 diğer çocuğa, 2/8 de eşe intikal ediyor. Üç çocuk varsa, eş dahil her birine 1 bölü 4 miras isabet ediyor.

MİRASI RED VEYA KABUL

Gayrimenkulu olanın ölümü halinde, ölenin borcu daha fazlaysa, ölüm tarihinden itibaren 'üç ay içinde' mirası reddetmek
mümkün (Medeni Kanun Md. 606). Bu süre içinde reddedilmediği takdirde, miras; mirasçı tarafından kabul edilmiş oluyor (MK Md. 610). Mirası reddeden kişi, ölen kişiden bağlanacak olan dul ve yetim aylığını alabiliyor. Bu da önemli bir avantaj.

Gayrimenkulu olarım ölümü halinde, mirasçılar dört ay içinde 'veraset ve intikal vergisi' beyannamesi verecekleri için bu süre dolmadan 'sulh hukuk mahkemesi'ne başvurup 'veraset ilamı' yani kimlerin ne oranda mirasçı olduklarmı gösteren mahkeme karan almaları gerekiyor.

Ölüm nedeniyle intikal eden miras üzerinden, mirasçılar beyanname verip 'veraset ve intikal vergisi' ödüyorlar. Duruma göre de ödemiyorlar.

MİRASçI BAşžINA 118 BİN TL

2011 yılında, mirasçılara uygulanacak 'istisna tutarı' ve 'tarife' yeniden belirlendi. Buna göre;

1) Menkul ve gayrimenkul mallardan (borçlar düşüldükten sonra), evlatlıklar da dahil olmak üzere füruğ (altsoy yani bir kimsenin çocukları, onların çocukları, onların da çocukları) ve eşten her birine isabet eden miras hissesinin 2011 yılında 118 bin 438 TL'si veraset ve intikal vergisinden müstesna.

İlginçtir çocuk, torun hatta torunun torunu bile 118,4 bin TL'lik istisnadan yararlanabilmesine karşılık; anne, baba ve kardeş yararlandırılmıyor.
çünkü yasa böyle!..

2) Füruğ bulunmaması halinde, eşe isabet eden miras hissesinin 2011 yılında, 237.018 TL'si veraset ve intikal vergisinden müstesna tutulacak.

VERGİ TARİFESİ

Veraset ve İntikal Vergisi hesaplanırken;
- Önce her mirasçıya isabet eden miras payının tutarı belirleniyor.
- Sonra her birinden ayrı ayn 'istisna tutarı' düşülüyor.
- Kalan tutarm vergisi, (yüzde l'den başlayıp 10'a kadar çıkan) tarifeye göre hesaplanıyor.

2011 yılı tarifesi Tablo-I'de gösterilmiştir.

Hesaplanan Veraset ve İntikal Vergisi, her biri Mayıs ve Kasım ayında olmak üzere, 3 yılda 6 eşit taksitte ödeniyor.

MİRASçILARIN 2011 YILI VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ TARİFESİ
MATRAH                                      Vergi Oranı (%)
İlk 170 bin TL için                                    1
Sonra gelen 370 bin TL için       3
Sonra gelen 800 bin TL için       5
Sonra gelen 1.600 TL için           7
Matrahın 2 milyon 940 TL'yi aşan bölümü için  10

Kapalıçarşı ilk günkü gibi olacak

550 yıllık tarihi Kapalıçarşı, toplam 14 milyon 833 bin TL proje bedeli ile 2011 sonuna kadar restore ve renove edilecek. Son olarak 1980 yüında küçük bir bakımdan geçen Kapalıçarşı yenilenerek, ilk günkü görüntüsüne kavuşacak. Proje kapsamında 14 milyon 833 bin TL'lik proje bedelin yansı İstanbul İl Özel İdaresi, diğer yansı da Fatih Belediyesi tarafından karşılanacak.
çarşının restorasyonu ile ilgili 2009 yılından bu yana çalışmalar sürüyor. Projenin Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından çalışmalara başlanacak. Yenileme kapsamında çarşının tüm alt-yapısı değiştirilerek ısıtma ve aydınlatma ihtiyaçları giderilecek. çarşı içerisinde bulunan hanlara zamanla yapılan eklentiler de temizlenerek, 1980 yılında değiştirilen kubbe yapısı da orijinal hale dönüştürülecek. Projenin tüm onay ve inşaat aşamasının 2011 sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.
Hürriyet/şžükrü KIZILOT


Geri Dön