23 / 11 / 2024
fuzul

Gayrimenkul satıp bir taşla 13 kuş vurmak!

Gayrimenkul satıp bir taşla 13 kuş vurmak!

Şükrü Kızılot'un Hürriyet Gazetesi'ndeki yazısı Gayrimenkul Satıp Bir Taşla 13 Kuş Vurmak bize çok cazip geldi. Ancak, bu kuşları kimlerin, nasıl vurabileceğini de açıklar mısınız? Özellikle "finansman sorunu" olan şirketlerden, bu yönde sorular yağıyor..





Kimler bir taşla 13 kuş vurabilecek HÜRRİYET okurları haftalardır ısrarla soruyorlar; "Gayrimenkul Satıp Bir Taşla 13 Kuş Vurmak bize çok cazip geldi. Ancak, bu kuşları kimlerin, nasıl vurabileceğini de açıklar mısınız?" Özellikle "finansman sorunu" olan şirketlerden, bu yönde sorular yağıyor.


 OLAY NEYDİ? 


Olayımızda; şirketin üzerinde (aktifinde), yıllar önce alınmış olmasının da etkisiyle düşük değerle gözüken gayrimenkul, yüksek bedelle leasing şirketine satılarak, finansman sorunu çözülüyor. 

Ortaya çıkan kazançtan kurumlar vergisi ve KDV'de ödenmiyor. 


Üstelik kurumlar vergisi ve KDV yönünden, "iki yıl aktifte bulunma zorunluluğu "da aranmıyor. 

Satışın ardından, yapılan bir leasing sözleşmesi ile leasing firmasından, satılan gayrimenkul kiralanıyor kira ödemesi de KDV'den istisna tutuluyor. 

Kiralama süresinin bitiminde, gayrimenkul para ödenmeden geri almıyor. Gayrimenkul, yüksek bedelle deftere kaydediliyor. Geri alım nedeniyle; kurumlar vergisi, KDV ve tapu harcı da ödenmiyor. 

HANGİ ŞİRKETLER İÇİN CAZİP? 

Bu şirketler aşağıdaki gibi sıralanabilir. 

¦ Şirket aktifinde düşük bedelle kayıtlı gayrimenkulleri yeniden değerlemek isteyen şirketler, 

¦ Sermaye artırımında bulunmak isteyenler, 

¦ Uzun vadeli finansman ihtiyacı olan ve defter kayıtlarındaki gayrimenkulleri, piyasa değerinin altında olanlar, n Ticari faaliyette kullandığı binaları, ekipmanları büyütmek veya yenilemek isteyenler, II Gayrimenkullerini satmadan, faaliyetlerine mevcut işyerlerinde devam ederek fon yaratmak isteyen şirketler. 

EN COK TALEP KİMLERDEN? 

Yaptığımız araştırmalara göre; 8 Turizm sektöründe faaliyet gösteren, otelinin tefrişini yenilemek ya da oda sayısını artırmak isteyen; pansiyonlar, butik oteller, şehir otelleri (özellikle Anadolu'da) ve 4-5 yıldızlı sahil otelleri, 

¦ Sağlık sektöründe, yenileme yapacak ve kapasite artıracak sağlık merkezleri ve hastaneler (amortisman süreleri dolmamış sağlık ekipmanlarının değerleri de gayrimenkulün değerine dahil edilebiliyor), 

¦ Tekstil, hazır giyim ve deri fabrikaları, mobilya, ayakkabı, kağıt, un, yem fabrikaları, metal işleme tesisleri, otomotiv yedek parçası üreten imalathaneler vb. 

(amortisman süreleri dolmamış 3-4 yıllık ekipmanlar da gayrimenkulün değerine dahil edilebiliyor), 

¦ Ofis binaları, leasing şirketlerinden, en çok talepte bulunan finansman sorunlarını çözen şirketleri oluşturuyor. 

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ Şirket gayrimenkulünü "sat-kirala ve geri al" uygulamasından, organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren şirketlerin yararlanamayacaklarına dair, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Finansal Kiralama Derneği'ne gönderdiği 11.10.2011 tarih ve 499-02347 sayılı bir yazı var. Bu yazıda; OSB ile ilgili yasa ve yönetmelikler uyannca, mülkiyeti OSB'lere ait gayrimenkuller ile mülkiyeti OSB sınırlan içindeki katılımcılara ait olan gayrimenkullerin, finansal kiralamaya konu yapılamayacağı belirtiliyor. Bu nedenle, organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren şirketler,"sat-kirala-geri al" uygulamasından yararlanamıyorlar. 


Şükrü Kızılot/Hürriyet Gazetesi 


Geri Dön