Genel

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi mutlaka yapılmalı!

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, "Elimizde yaklaşık 15 sene öncesinin satış vaadi var. Satış vaadinde altı dairenin teslimi öngörülmüş, iki daire teslim edilmiş, peşin olarak da 20 bin TL alınmış" diyen okurunu cevaplıyor

İşte o yazı; 


"Elimizde yaklaşık 15 sene öncesinin satış vaadi var. Satış vaadinde altı dairenin teslimi öngörülmüş, iki daire teslim edilmiş, peşin olarak da 20 bin TL alınmış. Bu sözleşme bize ne sağlar? Bununla ne yapmalıyız? Y.Ç.


Doğrusu bu sözleşmeyi yapanı kutlarım. 41 yıldır bu mesleğin içindeyim bu kadar sağlam ‘gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi’ yapana az rastladım. Bugün şehrin en inanılmaz köşelerinde sayısız bina yapılır, ismi koca koca harflerle geçen şirketler boy boy reklam verirken böyle şekil şartına uygun sözleşme yapmıyorlar. Sizinki noterde düzenleme şeklinde yapılmış ve şekil şartlarına uygun. Metnin içinde de satış bedelinin tamamının 20 bin TL olduğu ve tamamının alındığı yazılı. Ayrıca size verilecek daireler de tek tek sayılmış.


Bu halde alamadığınız dört daire için sözleşmeye taraf olan müteahhide dava açacaksınız ve mahkemeden tapu iptali ve gayrimenkullerin adınıza tescilini isteyeceksiniz. Bedelin tamamı ödendiği için de bu davayı açabilirsiniz. Anlattığınız kadarı ile gayrimenkuller halen müteahhit adına. Bu durumda da dava açarken gayrimenkullerin bir başkasına devrini önlemek için tedbir kararı isteyin. Çok büyük bir ihtimalle bu tedbir kararı da verilecektir. Biraz zaman kaybınız olmuş, dava sırasında da olacak ama hakkınız olan dört daireyi almak için de|er. Şayet bu sözleşmeyi noterde yapmasaydınız, sözleşme gayrimenkul satış vaadi olarak geçersiz olacaktı. Her ne kadar Yargıtay, şartları varsa bu sözleşmeyi temlik sözleşmesi olarak kabul ediyorsa da bunda da problemler yaşanılabiliyor, siz doğrusunu yapmışsınız, kolay gelsin."


Tamer Heper / POSTA