07 / 01 / 2025

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde yapılırsa geçerlidir!

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde yapılırsa geçerlidir!

Posta Gazete Yazarı Tamer Heper, parasını müteahhite verip dairesini alamayan okurunun sorusunu cevaplıyor. İşte o yazı!





2005 yılında müteahhitten daire aldım 54 bin paund'a anlaştık 30 bin paundunu verdim. Sonra öğrendim ki daireyi bir başkasına satmış. Neden yaptığını sordum "Burası değerlendi bu paraya sana satmam" dedi. Elimde satış sözleşmesi var ama resmi değil. Ne yapabilirim? 


Önce elinizdeki satış sözleşmesinden söz edeyim. Elinizdeki satış sözleşmesi değil gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi. Bu tür bir sözleşme geçerlidir ancak bir şartla, noterde özel şekilde yapılmak kaydı ile. Sizinki noterde değil, o halde geçersiz. Bu sözleşmenin öncelikle düzenleme şeklinde ve dediğimiz şekle bağlı olarak noterde yapılması şart. Sonra da bunun tapuya ibrazı ile tapuya şerhi istenilmeli. Noterde yapılması geçerlik şartı, tapuya şerh geçerlik şartı değil ama sizin olayınızda olduğu gibi bir başkasına satılması halinde satın alan kişiye başvurup “Burası benim olacaktı, sen aradan çık” diyebilmek için. Sizin elinizdeki noterden olmadığı için tapuya şerh verme imkanı da olmadığından siz şimdi üçüncü kişi dediğimiz yeni satın alana başvuramayacaksınız. Dolayısı ile karşınızda kaldı müteahhit. Müteahhite de “Bu yeri bana ver” dediğinizde büyük bir ihtimalle o da size “Bizim sözleşmemiz geçerli değil ki, benden ne istiyorsun” diyecek. Ancak bir gerçek var ki müteahhide para ödediniz, o halde “Bu parayı faizi ile birlikte bana geri öde” diyeceksiniz. Ayrıca benim hukuk anlayışıma göre burada bir dolandıncılık söz konusu. Size bir daireyi satacağım diye para almış, gitmiş bir başkasına satmış. Elindeki size ait parayı da güzelce kullanmış yani kendine mal etmiş. Burada kasti bir davranış söz konusu ve bu da dolandırıcılığın tarifine girer. Ancak bu konuda savcılığa başvurulması halinde savcılıklar çoğunlukla (tamamı demiyorum) “Olay ticaridir, hukuk mahkemesinde görülmesi gerekir” deyip dava açmıyorlar. Bunu da bilin. Yani öncelikle müteahhide karşı, ödediğiniz paranın faizi ile birlikte iadesi için dava açın, hatta elinde kalmış gayrimenkuller üzerine tedbir konulmasını da isteyebilirsiniz. Tedbir konulabilir, bu husus hakimin takdirine kalmış bir durumdur, tedbir de konulursa işiniz daha kolay hallolur.


Tamer Heper/Posta



Geri Dön