04 / 07 / 2024

Gayrimenkül satışları ihracatla artacak!

Gayrimenkül satışları ihracatla artacak!

İzmir'de ’de son bir yılda konut satışlarının yarı yarıya azaldığını ifade eden İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Üyesi Adnan Bozbay, konut kredi faizlerinde herhangi bir düşüş beklemediklerini, sektörü canlandırmak için gayrimenkul ihracatına yönelmek gerektiğini belirtti.



İzmir’de konut sektörünün son dönemde ciddi sıkıntılar içinde olduğunu ifade eden İZTO 49. Gayrimenkul Faaliyetleri Grubu Meclis Üyesi Adnan Bozbay, meclis üyelerine yaptığı sunumda konut satışlarıyla ilgili Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) araştırma sonuçlarını değerlendirdi.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, 2017 ile Kasım 2018 dönemindeki konut satış rakamları hakkında konuşan Bozbay, satışlarda  İzmir  genelinde yüzde 47’lik bir düşüş olduğunu söyledi. Bozbay, satışların Bornova’da yüzde 37, Çiğli’de yüzde 41, Konak’ta ise konut satışlarının yüzde 37 oranında düştüğünü kaydetti.

''Konut satışlarını canlandırabiliriz''

Bozbay, "İzmir geneline baktığımızda tapuda işlem görme oranı yarı yarıya azalmış. Bu dönemde sektörümüzü canlandırmak açısından gayrimenkul ihracatına önem vermeliyiz. Yurt dışından gayrimenkul almak isteyenleri İzmir’e çekebilmeliyiz. Yabancılar İstanbul, Yalova ve Trabzon’dan alım yapıyorlar. Ancak İzmir’de yurt dışına konut satışı son derece düşük. Faiz oranları bu seviyede devam ettiği sürece yurt içinde konut satışında çok büyük bir artış beklemiyoruz. Yurt dışından ilgi görürsek konut satışlarını canlandırabiliriz." şeklinde konuştu.

''Herkes emlakçılık yapamayacak''

5 Haziran 2018 tarihinde emlakçılık sektörüyle ilgili Ticaret Bakanlığı tarafından bir yönetmelik yayınlandığını söyleyen Adnan Bozbay, emlakçı olmak için belli kriterlere sahip olmak gerektiğini belirtti. Bozbay, "Artık emlakçı olmak için bu yönetmeliğe uygun kriterlere sahip olmak gerekiyor. Denetleme Ticaret Bakanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak. İşletmeleri denetleyip yetkilendirecekler. Mesleki yeterlilik kurumu vasıtasıyla denetimleri yapılacak" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 20 yıldır sektörün içinde olduğunu ve yönetmeliğin yayınlanması nedeniyle memnuniyetlerini dile getiren Bozbay, "Neyse ki bu yönetmelik çıktı. Biz başladığımızda genelde emekliler veya ev kadınları bu işi yaparken sektörde bir dönüşüm başladı. Eğer çevrenizde bu işi yapmak isteyenler varsa bizimle irtibata geçsin. Mesleki yeterlilik kurumu bir belge veriyor. Artık genç kardeşlerimizi de bu işte görmek istiyoruz" açıklamasında bulundu.
 


Geri Dön