23 / 11 / 2024
fuzul

Gayrimenkul satışları tapu dairesi dışında yapılabilir mi?

Gayrimenkul satışları tapu dairesi dışında yapılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Gayrimenkul satışları tapu dairesi dışında yapılabilir mi?'' sorunu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...




Babamın dedesinin malik olduğu araziyi babam, dedesinin torunlarına 600 TL ödeyerek köy senedi ile satın alıyor. Ancak 2016 yılına gelindiğinde bu arazi tapuda hâlâ dede adına kayıtlı iken dedemin mirasçılarından biri dava yolu ile bu yerleri kendi adına kaydettiriyor. Bugün hem dedenin torunları hem de muhtar hayatta değil. Sadece satanlardan birinin eşi ve bazı çocukları hayatta. Biz bu köy senedi ile hayatta kalan şahitlere dayanarak adımıza tescili isteyebilir miyiz?  



Okuyucuma yanıt vermeden önce köy senedi nedir ondan söz edeyim. Artık biliyorsunuz, gayrimenkuller sadece tapu dairesinde alınır ve satılır. Bunun bir başka yolu yoktur. Tapu dairesi dışında yapılan satışlar geçersizdir. Ancak kadastro geçmemiş yerlerde araziler tapuya kaydedilmediği için bu yerlere mahsus olmak üzere gayrimenkuller, menkul mal gibi teslimle el değiştirebilir. Bunun için muhtar senedine veya aynı işlemin diğer adı olan köy senedine gerek yoktur. Fakat bu yerlerdeki muhtarlar kendiliklerinden bu yerlerin kaydını tutar.


Vatandaş da muhtara gitmek şart zanneder ve kadastro geçmemiş yerler için alım satım muhtarlıkta yapılır. Muhtar bir belge hazırlar, altına mühür basar, bir miktar para alır; bunun adı muhtar senedi veya köy senedi olur. Burada satışı gerçekleştiren muhtarın mührü değil, yazılı satış sözleşmesidir. Kadastrosu olmayan yerlerde bu geçerlidir. Kadastrosu olan yerlerde geçersizdir. Siz baştan arazinin dedeniz adına tapuda kayıtlı bulunduğunu söylediğinize göre bu yer için köy senedi ile yapılan satış zaten geçersizdir. Üstelik mirasçılar dava açarak mahkeme kanalı ile bu yere sahip olmuşlar. Yani köy senedi ile mülkiyet iddianız pek dinlenebilir gibi değil. Ancak aklıma takılan bir soru var. Babanızın dedesinden söz ettiniz, mirasçıların mahkeme kararı ile adlarına tescil ettirdiklerini söylüyorsunuz. İyi ama sizin babanız da mirasçı, bu dava ile ona düşen pay yok mu?



Tamer HEPER/Posta



Geri Dön