Gayrimenkul sektörü 2020'den umutlu!
Zorlu bir dönemi geride bırakan gayrimenkul sektörü 2020 yılına umutla giriyor. İşte sektör temsilcilerinin 2020 görüşleri...
Zorlu bir dönemi geride bırakan gayrimenkul üreticileri 2020’ye umutlu giriyor. Konut Geliştiricileri Derneği Başkanı Z.Altan Elmas, yılın ilk yarısında zorlandıklarını, ancak sonunu iyi toparladıklarını, yaz ortasından itibaren, 2019’u toparlanmayla kapatmayı sağlayan gelişmeler olduğunu söyledi. Elmas, “Ekonomide dengelenme sürecinin kazanmaları da moral verici oldu. Kredi maliyetlerinin düşmesiyle krediyle konut almak pek çok insan için makul hale geldi. Yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yarıda telafi etmeyi hedefliyorduk ve bu yöndeki çalışmalarımız meyvesini verdi” dedi.
SEKTÖR POZİTİFE DONDU
Yeni Şafak’tan Mine Açar’ın haberine göre, sektör adına moral verici rakamların devam etmesini ve 2019 yılını geçtiğimiz yıla yakın bir satış hacmiyle kapamayı ümit ettiklerini dile getiren Elmas, beklentilerinin de son derece pozitif olduğunu aktardı. Elmas konuşmasını şöyle sürdürdü: “Genel ekonomide de bütün veriler beklentimizi destekliyor; hem TÜİK’in verileri hem diğer açıklanan veriler, artı bizim kendi yaşadığımız veriler, kendi sektör firmalarımızdan topladığımız verilerle son derece örtüşen rakamlar söz konusu. Demek ki bu işler de doğru bir şekilde yapılmaya çalışılıyor. Yani hayatın gerçeğiyle de örtüşüyor. Buradan bakınca da bütün parametrelerde bir pozitif, bir büyüme, bir yukarı doğru hareket gözüküyor. Bizim sektörümüz de artık negatif değil, pozitife döndü. 2020’de dünyadan da iyi tablolar var. Türkiye 2020’yi çok daha iyi bir performansla geçirecek. Konut satışları da öyle olacak.”
BARDAĞIN DOLU TARAFI ÖNEMLİ
Yeni yılda bardağın dolu tarafını göreceklerini belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, 2019’un sektöre önemli dersler de verdiğini söyledi. Durbakayım, “Oldukça zorlu ama bir o kac yılı geride bıraktık. 20l9’da yaşadıklarımızdan ders çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle konut üretiminin, bu işe gönül vermiş uzman firmalara yapılması gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Konut yapım işini sadece ‘kar’ olarak görenler elimine olurken ‘ar’ olarak görenler deneyim ve birikimleri sayesinde ayakta kaldı. Eğer 2019’u yaşamamış olsaydık, sektöre sonradan giren ‘kar’ amaçlı firmaların yarattığı bu sorun kangrene dönüşecek ve telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktı” dedi. Sektör temsilcileri işi bilmeyenlerin akıl almaz oranlarla kat karşılığı sözleşmelere imza atanların da sektörden ayıklanacağını dile getirdi.
CANLANMA HIZLANACAK
GYODER Başkanı Prof. Dr. Feyzullah Yetgin de sektörün önünün açık olduğunu ve 2020’de sürdürülebilir kentlere odaklanmak gerektiğini söyledi. Yetgin, “2020 yılında sektörün tekrar canlılık kazanacağı aşikâr. Çünkü kentsel dönüşüm, nüfus artışı ve temel ihtiyaçlardan dolayı Türkiye’deki konut talebi azalmayacak, artmaya devam edecek. Daha önce olumsuz faktörlere karşı dirençli olduğunu kanıtlayan Türkiye ekonomisinin, orta-uzun vadede atağa kalkacağına ve eskisinden çok daha güçlü bir konumda olacağına inanıyorum. Bu süreçte yeni yol haritasına paralel bir şekilde sektör tekrar hareketlenecek” dedi. Yetgin, yeni düzenlemelerle, mevcut sorunların aşılması için önemli adımlar atan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve ilgili tüm Bakanlıkların desteklerinin de sektörü güçlendireceğini aktardı.
FİYATLAR ARTACAK
Sektör temsilcileri fiyatlar konusunda ise yükseliş bekliyor. 2019 yılında yeni ruhsat atımlarında çok ciddi bir düşüş olduğuna dikkat çeken dernek başkanları,"'Ruhsat akımlarındaki düşüşle ve stokların gün geçtikçe erimesiyle mevcut konutların değeri artıyor. Yeni konutlar da ortalama yüzde 35-50 arası daha pahalıya mal ediliyor. Konut alan vatandaşlarımız bu fiyat ve oranlarla kazançlı çıkacaklardır" değerlendirmesinde bulundu.
BİRİNCİ EL KONUTA TEŞVİK
Dernek başkanlarının benzer görüş beyan ettiği bir diğer konu ise birinci ele teşvik isteği oldu. Nazmi Durbakayım, "Konut kredi şartlarının birinci el konut talep edenler tarafından da rahatça yararlanabilmesinin sağlanması, sektörün büyümesine katkı sağlayacağı gibi sektörün genel ekonomiye sağlayacağı katma değeri artıracaktır. Bu durumun genel ekonominin tersine büyüme gösteren inşaat sektörüne yansıması, pozitif büyüme olarak görünecektir" dedi.